Henryk Lew. Od milionera do zera W II połowie XII wieku swą potęgą dorównywał niemal cesarzowi. Jego władztwo rozciągało się od Bałtyku po Bawarię. Założyciel miasta Monachium. Syn wygnańca i sam wygnaniec. Zobacz więcej na temat: średniowiecze HISTORIA Bawaria Saksonia Fryderyk Barbarossa Łukasz Kozak
Sztuka doświadczania nowych doznań kulinarnych W audycji rozmawialiśmy z Grzegorzem Łuckim o książce "Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu" Charlesa Spence’a traktującej o nowej dziedzinie wiedzy łączącej psychologię, neuronaukę i kuchnię. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia KULTURA
Fantastyczne zwierzęta epoki średniowiecza W audycji opowiadaliśmy o bestiariuszach - średniowiecznym gatunku literackim, należącym do tzw. literatury dydaktycznej, pisanym wierszem lub prozą. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak KULTURA HISTORIA
Jedzenie w sztuce performansu W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o artystach, którzy traktują kuchnię, jak narzędzie. Zobacz więcej na temat: SZTUKA jedzenie
"De Materia Medica". Uzdrowienie tkwi w naturze - Dioskurydes konstruował receptę, w zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta – podkreślał w Dwójce prof. Maciej Kokoszko. "De Materia Medica" to pięcioksiąg, zawierający odpowiedzi na wszelakie dolegliwości, przy użyciu substancji naturalnych. Zobacz więcej na temat: naturalne metody leczenia KULTURA medycyna
"Krótka historia pijaństwa". Jak alkohol zmienił bieg dziejów - Tytuł książki to bezpośrednia parafraza Ernsta Gombricha i jego "Krótkiej historii świata". Tu wprost jest to parodia tego znanego dziełka, które w świecie anglosaskim, ale i w Polsce, zrobiło karierę - mówił w Dwójce Aleksander Przybylski, autor "Literackiego almanachu alkoholowego". Zobacz więcej na temat: alkohol HISTORIA KULTURA
Templariusze. Początek, świetlana kariera i fatalny koniec W audycji przedstawiliśmy historię słynnego zakonu rycerskiego, który działał od XII do XIV wieku. Zobacz więcej na temat: templariusze Łukasz Kozak średniowiecze KULTURA
Czy gotowanie jest sztuką? To skomplikowane... - Jeśli weźmiemy klasyczną, sformułowaną w XVIII w. m.in. przez Kanta i Hume’a definicję sztuki i piękna, odpowiedź brzmi: zdecydowanie nie - mówiła w Dwójce dr Dorota Koczanowicz, autorka książki "Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki". Zobacz więcej na temat: gotowanie KULTURA filozofia
Jedzenie z brokatem najlepsze na Instagramie - Na szczęście w Polsce było tego trochę mniej, ale w ubiegłym roku pojawiło się wiele jednosezonowych kulinarnych wynalazków, zwłaszcza w USA, kreowanych pod Instagram - mówiła Małgorzata Minta w audycji poświęconej kuchennym pomysłom, które być może znikną z kulinarnej mapy w roku 2019. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Minta KULTURA Instagram jedzenie
Marek Bieńczyk: w opisach wina pojawiły się nowe przymiotniki - Rynek dziennikarstwa winiarskiego się rozwinął. Ludzie, którzy opisują wino chcą pokazać, że się na tym znają - o pisarstwie winiarskim opowiadał w Dwójce Marek Bieńczyk. Zobacz więcej na temat: Marek Bieńczyk Winnica KULTURA
Detoks to tylko mit? Modne diety pod lupą - Autor tej książki ma dość krytyczne podejście do wszelkich prawd objawionych, które dotykają nas z coraz większą intensywnością, zwłaszcza dzięki mediom społecznościowym - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta o Anthonym Warnerze, autorze "Całej prawdy o zdrowym jedzeniu i modnych dietach". Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia kulinaria Małgorzata Minta NAUKA
Z trzygwiazdkowej restauracji do Warszawy - Trzy lata w takiej restauracji jak Geranium to długo. Średnio, dla tych, którzy pracują na kuchni, jest to rok i przenoszą się gdzie indziej - mówił w Dwójce Norbert Dudziński, certyfikowany sommelier i felietonista "Kultury Liberalnej". Zobacz więcej na temat: alkohol restauracja Warszawa gastronomia
Poznajemy książki od kuchni O nowych książkach kulinarnych rozmawialiśmy z Małgorzatą Mintą - dziennikarką i blogerką. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria
Polikarp rozmawia ze Śmiercią. Prawda po 500 latach - Ten tekst w jakiejś mierze powiązany jest ze środkami medialnymi, świadczy bowiem o rewolucyjnej zmianie, jaka zaszła na początku XVI stulecia - podkreślał Wojciech Kordyzon, opowiadając o odkryciu pełnego, drukowanego tekstu słynnej "Rozmowy Mistrza Polikarpa ze Śmiercią" z 1542 roku. Zobacz więcej na temat: średniowiecze śmierć literatura Łukasz Kozak KULTURA
Setki przepisów na karpia, czyli zapomniana polska kuchnia - Zapomnieliśmy, jak karpia przyrządzać. A wystarczy jeszcze zajrzeć do książek z XIX wieku, by się przekonać, ile sposobów może być na tę rybę - mówiła w Dwójce Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, współautorka, wraz z Jarosławem Dumanowskim, książki "Kapłony i szczerzuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej". Zobacz więcej na temat: kulinaria historia Polski KULTURA
Michel Troisgros: w kuchni dziś rządzi prostota i popularność - Kawior, trufle, foie gras to świetne rzeczy, ale jednak współczesna kuchnia francuska już taka nie jest - opowiadał w Dwójce kucharz uznany według magazynu "Le Chef" za najlepszego szefa na świecie. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska KULTURA jedzenie
Kulinarne zjednoczenie Polski - W 1918 roku powstające państwo polskie nie miało jednej armii, jednego wzoru mundurów. I nie tylko. Zamieszkiwali je ludzie mający różne przyzwyczajenia. Inaczej żyli, pracowali i inaczej jadali, a zaczęli stanowić jeden naród - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA
Zastąpić mięso, czyli "niemożliwy burger" jako danie przyszłości W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o, być może koniecznej, produkcji zastępników tradycyjnych składników naszych dań. Gość audycji Przemysław Bociąga opowiadał m.in. o nowojorskim "Impossible Burger"… Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA