Polak głodny, czyli zły. Dlaczego głód powoduje stres?

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2017 15:25
Głód uruchamia w naszych organizmach produkcję hormonów. Spadek poziomu glukozy we krwi prowadzi do wydzielania hormonów mających przywrócić równowagę w organizmie. Jaki to ma wpływ na emocje i dlaczego głodni - stajemy się nerwowi?
Audio
  • Czym jest głód i dlaczego powoduje w nas negatywne emocje? (Stacja Nauka/Czwórka)
Dlaczego głód powoduje u większości z nas negatywne emocje?
Dlaczego głód powoduje u większości z nas negatywne emocje?Foto: Shutterstock.com/ Daniel Jedzura
popcorn telewizja nuda 1200.jpg
Lubisz słone przekąski - to może być oznaka depresji?

Jak przekonywał dr Paweł Boduszewski, neurofizjolog z Polskiej Akademii Nauk, głód to jeden z najbardziej podstawowych popędów, który dotyczy nie tylko ludzi, ale i zwierząt. - W organizm wbudowane są mechanizmy homeostazy, utrzymujemy więc pewien stały poziom substancji odżywczych, by prawidłowo funkcjonować. Jeśli nie dostarczamy sobie wystarczającej ilości pokarmu, organizm sygnalizuje nam jego brak - mówił ekspert. Jak tłumaczył, głód odczuwamy, zanim nasz organizm zacznie tak naprawdę mieć problemy, a uczuciu temu towarzyszą silne emocje. - Chodzi o to, by "motywować" właściciela organizmu do rozwiązania problemu i dostarczenia pokarmu. Dzięki emocjom człowiek skupiony jest podświadomie na wykonaniu zadania: zaspokojeniu głodu - mówił dr Boguszewski.

dziecko owoce 1200.jpg
Kiedy picie soków owocowych zaczyna być niezdrowe

Dlaczego tak się dzieje i co stałoby się, gdybyśmy jedli wyłącznie produkty o niskim indeksie glikemicznym? O tym mówił ekspert Czwórki. Posłuchaj nagrania rozmowy, którą przeprowadził Maciej Oswald.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 20.07.2017

Godzina emisji: 12.30

kd/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 15:06
Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Europejski Tydzień Młodzieży w Czwórce

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2017 17:51
9 maja 2017 roku, w Dniu Europy, Czwórka zaprosiła Was na obchody Europejskiego Tygodnia Młodzieży, przebiegające pod hasłem "Twórz, działaj, włącz się". Program tego dnia to warsztaty, debata i koncert zespołu Lilly Hates Roses w ogrodzie Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak latem dbać o wzrok i oczy?

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2017 14:00
Okulary przeciwsłoneczne z filtrem chronią nie tylko rogówkę, spojówkę i powieki, ale też wewnętrzne warstwy oka, czyli soczewkę i siatkówkę.
rozwiń zwiń