X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy"

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2018 16:40
Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski.
Audio
  • Dlaczego tak niewiele wiemy o naszym kulinarnym dziedzictwie? Czy polskie smaki mogą podbić świat? (Czat Czwórki)
W kuchni staropolskiej królowały produkty pochodzenia roślinnego, ryby i przyprawy, duże ilości m.in. pieprzu, szafranu, imbiru, gałki i kwiatu muszkatołowego, cynamonu, kolendry, pistacji, rodzynek i innych przypraw.
W kuchni staropolskiej królowały produkty pochodzenia roślinnego, ryby i przyprawy, duże ilości m.in. pieprzu, szafranu, imbiru, gałki i kwiatu muszkatołowego, cynamonu, kolendry, pistacji, rodzynek i innych przypraw.Foto: Nejron Photo/Shutterstock.com

kuchnia drewno 1200.jpg
Polska kuchnia. jak gotowano 100 lat temu?

Polska kuchnia to nie tylko bigos, schabowe i pierogi. Nasz kraj podzielony jest na aż dziesięć regionów, z których każdy może poszczycić się kulinarną odrębnością. A na nasze smaki wpływ miały tradycje Niemców, ale także Żydów czy Rosjan. - Polska kuchnia jest interesująca i złożona, i z pewnością stanowić może powód do narodowej dumy. Potrawy staropolskie, serwowane od XVI do XVIII w., to swoisty fenomen. Ze względu na długie okresy postu jedzono wówczas bardzo dużo ryb, do których dodawano dużo przypraw korzennych - to mija się z wizją kuchni "tłustej i niezdrowej" - podkreślał Adrian Ordakowski i tłumaczył, dlaczego rozkwit polskiej sztuki kulinarnej przypadał właśnie na XVII w. Zaś jak przekonywała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, w Polsce jest ogromny potencjał kulinarny. - A jedzenie to jedno z najlepszych narzędzi promowania naszej kultury poza granicami - mówiła ekspertka. - Nie zawsze doceniane przez instytucje, które właśnie do prowadzenia tej promocji zostały stworzone.

Wraz z rozwojem kultury szlacheckiej kuchnia ewoluowała, odchodzono od wieprzowiny - którą uważano za mięso niegodne - na rzecz ptactwa, czyli stworzeń, które były "bliżej Boga" Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Adrian Ordakowski

Czy sami Polacy znają rodzimą kuchnię i co ta kuchnia mówi o nas samych? Czy wiemy, jak ewoluowała na przestrzeni wieków? Jakie nieoczywiste produkty - poza niedźwiedzimi łapami, czy ogonami bobrów - spożywano trzysta lat temu? Skąd wzięły się stereotypy o tym, że staropolskie dania pełne były mięsa i tłuszczu? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. W programie sprawdziliśmy także, z których polskich dań jesteśmy najbardziej dumni, a warszawiaków zapytała o to Weronika Puszkar.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Food Studies Uniwersytet SWPS), Adrian Ordakowski (Muzeum Pałac w Wilanowie)

Data emisji: 3.05.2018

Godzina emisji: 15.08

kd/gs

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Monika Walecka i jej pachnąca chlebem rewolucja. Z San Francisco do Polski

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2018 18:00
- Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marta Dymek: wegetarianizm pozwala znaleźć nowe ulubione smaki

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2018 17:45
- W tej chwili zarówno lekarze jaki i Polski Instytut Zdrowia przekonują, że weganizm jest odpowiednią dietą dla wszystkich zdrowych osób na każdym etapie ich życia - mówi Marta Dymek, autorka programu telewizyjnego i cyklu książek "Jadłonomia".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pierwsza Komunia jak mini-wesele. "Zrezygnujmy z show na rzecz relacji"

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2018 17:00
Zbliża się sezon komunijny. Kilkanaście lat temu było to skromna uroczystość obchodzona w gronie rodzinnym. Dziś aspekt duchowy Pierwszej Komunii przysłaniają zupełnie inne kwestie...
rozwiń zwiń