Jak smakuje kino Davida Lyncha?

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2017 18:00
- W latach 70., czasach kiedy David Lynch był początkującym filmowcem, codziennie odwiedzał tę samą, typowo amerykańską restaurację serwującą hamburgery, frytki i kawę. To tam rodziły się pierwsze pomysły na filmy - opowiadała Małgorzata Steciak, dziennikarka filmowa.
Audio
  • Z Małgorzatą Steciak o tym jak smakują filmy Davida Lyncha (Sztuka Jedzenia/Czwórka)
Miasteczko Twin Peaks
Miasteczko "Twin Peaks" Foto: shutterstock/ GagliardiImages

Powrót "Twin Peaks" w 2017 roku pozwolił nam zajrzeć do odrealnionego świata Davida Lyncha, wyrazistych bohaterów i... niezapomnianej kuchni. - Jedzenie było ważne w jego kinematografii z różnych względów. I nie chodzi tutaj wyłącznie o kawę i ciastka znane z miasteczka Twin Peaks. Scena posiłku z filmu "Głowa do wycierania" uznawana jest za jedną z najbardziej znanych scen obiadowych - mówiła dziennikarka.

Kino Lyncha to mistrzowska mieszanka stylów, które na pozór nie mają ze sobą wiele wspólnego. Reżyser z właściwą dla siebie wrażliwością balansuje na granicy sennego realizmu i surrealistycznego kina grozy - Styl lynchowski to taki, który łączy groteskę z czymś bardzo przyziemnym. W scenach serialowego Twin Peaks byliśmy na tropie mrocznej, kryminalnej zagadki, by w tej samej sekundzie na stół wjechały aromantyczne pączki - wyjaśniała.

Dlaczego David Lynch tak często wykorzystywał restauracje jako tło dla wydarzeń w swoich filmach? W jaki sposób za pomocą kulinarnych rytuałów portretuje społeczne relacje i jakie miejsce w jego filmach i życiu zajmuje czarna kawa? O symobolice posiłków w filmach Davida Lyncha rozmawialiśmy z dziennikarką filmową Małgorzatą Steciak. Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

W audycji zajrzeliśmy także do toruńskiego Centrum Sztuki Współczesnej, w którym od listopada trwa wystawa prac tego wybitnego reżysera. Wśród udostępnionych instalacji można zobaczyć m.in. talerze, na których David Lynch namalował komiks.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Małgorzata Steciak (dziennikarka filmowa)

Data emisji: 19.11.2017

Godzina emisji: 15.10

ac/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Neurogastronomia. Co wpływa na nasz smak?

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2017 20:13
Badacze z Oksfordu twierdzą, że na odczuwany przez nas smak mogą wpływać najróżniejsze, pochodzące z zewnątrz bodźce. Na przykład odpowiedni dźwięk może zmienić wrażliwość na smak słodki lub słony. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak nie ulec manipulacjom gastronomicznym?

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2017 14:00
Odpowiednie światło, nastrojowa muzyka, dobrze skomponowane menu i przede wszystkim wykwalifikowana obsługa kelnerska – właściciele restauracji stosują wiele metod, by przyciągnąć klienta i zarobić jak najwięcej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Superfoods - superbohaterowie wśród posiłków

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2017 18:25
Najmodniejszym jedzeniem promowanym w ogólnoświatowych mediach są tzw. "superfoods", które nie dość, że dobrze smakują, to zawierają najcenniejsze składniki i minerały pomagające utrzymać nas w dobrym zdrowiu. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Carving - egzotyczna technika dekoracji owoców

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2017 12:40
- My, carvingowcy, po to tworzymy nasze rzeźby, aby cieszyły oko. Dekoracje w jedzeniu są ważne. Mówi się, że człowiek najpierw je wzrokiem, a na końcu językiem - mówił Tomasz Szpalek artysta zajmujący się techniką carvingu.
rozwiń zwiń