Souvlaki. Smak greckich wakacji w twoim domu

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2021 11:40
Kawałki mięsa nadziane na szpadkę i opieczone na ogniu to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. - Souvlaki są odpowiednikiem naszego szaszłyka, choć najprościej byłoby powiedzieć, że jest to "mięso na patyku". Samo mięso, bez dodatków - opowiada szef kuchni Michał Fabiszewski. 
Greckie souvlaki
Greckie souvlakiFoto: hlphoto/Shutterstock.com

Posłuchaj
15:52 CZWÓRKA Nie na zarty - souvlaki 23.10.2021.mp3 Przepis na souvlaki - jak przygotować to danie w domu? (Nie na-żarty/Czwórka) 

Do souvlaków można dodać czerwoną cebulę, która delikatnie zaostrzy smak mięsa albo ser halloumi. Ale żaden Grek nie poda tego dania z pieczarkami, pomidorkami, papryką czy cukinią Michał Fabiszewski

"Souvlak" to po grecku rożen, szpikulec, szaszłyk. W Grecji kluczem do smakowego sukcesu jest marynata. - Jest wiele przepisów na souvlaki, a receptura na to danie zmieniała się na przestrzeni wieków. Dziś robi się je z mięsa z kurczaka, wieprzowiny lub jagnięciny, które kroimy na drobną kostkę, 2 na 2 centymetry, marynujemy przez całą noc w rozmarynie, tymianku, odrobinie czerwonej cebuli, czosnku, soli i pieprzu i oliwie extra virgin z dodatkiem soku z cytryny albo octu winnego, a potem nadziewamy na patyki - mówi gość Czwórki. - Tak przygotowane danie smażymy na patelni, na grillu albo wrzucamy do piekarnika.

Posłuchaj:

Sprawdź też
sajgonki 1200.jpg
Przyjemność chrupania. Jaka jest historia sajgonek?

Souvlaki to grecki fastfood, który ma bardzo długą tradycję. O souvlakach pisał Homer w "Odysei" i są dowody na to, że w Grecji przyrządzano w ten sposób mięso już w XVII wieku przed naszą erą. - Jeśli podajemy souvlaki na talerzu to w towarzystwie tzatzików. To jest coś, bez czego grecka kuchnia, zarówno domowa jak i turystyczna, nie funkcjonuje - wyjaśnia rozmówca Mateusza Kulika. - Można też dodać kilka warzyw, takich jak: ogórek, pomidor, żółto-biała, bardzo słodka papryka i czerwona cebulka, przyprószonych oregano i polanych oliwą z oliwek. Souvlaki serwuje się także w pitcie, z frytkami.    

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Michał Fabiszewski (szef kuchni, trener kulinarny Akademii Kulinarnej Cook'n'Talk)

Data emisji: 23.10.2021 

Godzina emisji: 17.16

kul


Czytaj także

Schotch eggs brytyjska przekąska - jak ją przygotować

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2021 17:30
Scotch eggs to przysmak, który można zabrać na piknik. Sprawdzamy co się kryje pod chrupiącą panierką i jak go przyrządzić.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Francuzeczka" z Portugali. Jak smakuje francesinha?

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2021 11:20
Kilka warstw mięsa zamkniętych w bułce, do tego m.in. jajko, sos przypominający gravy oraz frytki - to najpopularniejszy portugalski fast food. - Francesinha to rodzaj kanapki, ale żeby ją zjeść, ludzie chodzą do restauracji - opowiada blogerka kulinarna Agnieszka Eriksson.
rozwiń zwiń