Słodkie kluchy z Tyrolu. Jak przygotować germknödel?

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2023 11:00
Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych z rumem, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Trudno jest opisać walory smakowe tego dania, bo ma ono wiele warstw i wiele struktur. 
Pulchne germkndel polewa się ciepłym sosem waniliowym i posypuje słodkim makiem.
Pulchne germknödel polewa się ciepłym sosem waniliowym i posypuje słodkim makiem. Foto: sheepwithaview/Shutterstock.com

W kuchni austriackiej przenikają się wpływy czeskie, węgierskie, słoweńskie i włoskie. Jest w niej dużo potraw mącznych, nabiału, serów, mięsa i ziemniaków. I słodkości, bo Austriacy są łasuchami.  Słodka, drożdżowa kluska na parze – serwowana jako danie główne lub na deser - należy do najpopularniejszych dań z tej części Europy. W zależności od regionu, z którego pochodzą, germknödel noszą różne nazwy: buchty, knedle a nawet pampuchy.

- Ciasto na germknödel potrzebuje czasu. Ponieważ jest to masa drożdżowa, ona musi wyrosnąć, najlepiej w temperaturze pokojowej - zaznacza szef kuchni Szymon Przystupa. - Należy też pamiętać, żeby przy wygniataniu ciasta nie otwierać okien i nie wpuszczać zimnego powietrza. Bo zaliczymy niezłą "skuchę".  

Przygotowując ciasto musimy trzymać się gramatur, bo jak podkreśla gość Czwórki, w tym przepisie nie ma miejsca na improwizację. Potrzebujemy 30 g świeżych drożdży, 1/2 kg mąki, 80 g masła, szklankę letniego mleka, 1 jajko, 1 żółtko, łyżeczkę skórki z cytryny i szczyptę soli. - Ciasto, które już nam wyrosło, dzielimy na dziesięć równych części, każdą część nadziewamy powidłami śliwkowymi wymieszanymi z rumem. Formujemy kluski, obsypujemy je mąką i odstawiamy na 10 minut - tłumaczy rozmówca Mateusza Kulika. - W tym czasie przygotowujemy sos waniliowy, bez którego to danie właściwie nie istnieje - dodaje. 

Zobacz też:

Germknödel albo germknodel są przysmakiem w licznych bacówkach przy stokach narciarskich, w których można rozkoszować się także legendarnymi, typowymi dla austriackiej kuchni Kaiserschmarrn czy struclą z jabłkami. Ale jak przekonują smakosze - słodka klucha jest pyszna i "bezpretensjonalna". Niektórym najlepiej smakuje z cukrem pudrem i polewą z roztopionego masła masłem. Ale chyba najbardziej popularną wersją jest ta podawana z ciepłym sosem waniliowym i posypana słodkim makiem.

Posłuchaj
16:18 CZWÓRKA Nie na zarty - knedle 25.02.2023.mp3 Germknödel - jak przygotować to danie w domu? (Nie na-żarty/Czwórka)

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Szymon Przystupa (szef kuchni, twórca projektu "Gotowanie dla wszystkich)

Data emisji: 25.02.2023 

Godzina emisji: 17.15

kul

Czytaj także

Polska kuchnia. "Już nie narodowa, tylko regionalna"

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2022 18:00
We Włoszech i we Francji przywiązanie do receptur jest częścią dziedzictwa kulturowego, a każdy kraj ma flagowe, rozpoznawalne na całym świecie potrawy. Jak na tym tle wypada polska kuchnia? Czym możemy się pochwalić?
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Kolacja to centralny punkt dnia". Jak dobrze wykorzystać ten czas?

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2022 11:19
- Kolacja to takie miłe i przyjemne domknięcie każdego dnia. Warto wykorzystać ten czas, by wypocząć, a gotowanie może być doskonałym sposobem na relaks - mówiła Małgorzata Minta, autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór".
rozwiń zwiń