!-- OneTrust Cookies Consent Notice start for polskieradio.pl -->
Polskie Radio Dzieciom

Co się dzieje z naszym organizmem, gdy zjemy muchomora sromotnikowego?

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2022 13:58
Zarówno kalendarz grzybiarza, jak i dowody w lesie podpowiadają, że sezon na grzyby już się rozpoczął. Chociaż dostępność do grzybów hodowlanych, jak i akcje medialne zwiększające świadomość na ich temat przynoszą efekty, wciąż pojawiają się przypadki zatruć po ich spożyciu. Co ciekawe, nawet grzyby jadalne, jeśli są nieodpowiednio przechowywane, mogą doprowadzić do nieprzyjemnych objawów żołądkowo-jelitowych, o czym w "Strefie Rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom mówiła dr n. med. Diana Kamińska z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii, Pediatrii i Zaburzeń Żywienia. 
Jednym z trujących grzybów jest muchomor sromotnikowy
Jednym z trujących grzybów jest muchomor sromotnikowyFoto: Pixabay

Jednym z trujących grzybów jest muchomor sromotnikowy, który występuje od lipca do października, w lasach liściastych i mieszanych. Najczęściej rośnie w okolicy dębu, buku i sosen, w grupie lub pojedynczo. Kapelusz jest gładki, natomiast trzon, którego nasada jest zgrubiała, może być czasami lekko prążkowany. Zarówno miąższ grzyba, jak i blaszki, czyli najbardziej toksyczna część są białe, ale w przypadku starszych okazów mogą mieć żółto-zielone odcienie. – Ważne jest, żeby zbierać grzyby dojrzałe, dlatego że muchomory sromotnikowe, ich bardzo młode formy są bardzo podobne do kani, także stąd jest błąd – podkreśliła dr n. med. Diana Kamińska. Oprócz tego można pomylić je z gąską zielonką i gołąbkiem zielonawym.

Niestety po zjedzeniu muchomora sromotnikowego następuje okres utajnienia, kiedy człowiek nie odczuwa żadnych dolegliwości, co może uśpić jego czujność. Średnio po 8-12 godzinach zaczynają występować silne wymioty, biegunka, bóle brzucha, które mogą trwać pół dnia lub całą dobę. Po tym czasie objawy żołądkowo-jelitowe przechodzą, a pacjent znowu czuje się dobrze. Niemniej jednak to właśnie wtedy następuje uszkadzanie narządów. Wykonuje się wówczas badania, w tym sprawdza się najczulszy wskaźnik uszkodzenia wątroby poprzez badanie INR. 

Posłuchaj
59:24 2021_09_07 21_00_21_RadioDzieciom_Strefa_Rodzica.mp3 Strefa Rodzica 7 września godz. 21:00

Jeśli po zatruciu pacjent trafia do lekarza, dobrze jest zabrać ze sobą próbkę zwróconego pokarmu oraz zjedzoną potrawę, by wykonać dalsze badania. Po przyjęcia do szpitala, u osoby zatrutej prowokowane są wymioty w celu pozbycia się toksyn i zapobiegnięciu ich dalszego wchłaniania się do organizmu. Nierzadko po spożyciu trującego grzyba konieczne może okazać się szukanie dawcy do przeszczepu wątroby. Jeśli sytuacja ta dotyczy dziecka, rozmawia się wówczas z jego najbliższą rodziną, tj. rodzicami, dziadkami oraz rodzeństwem, jeśli ukończyło 18. rok życia. W przypadku dalszej rodziny, aby pobrać fragment wątroby, wymagana jest zgoda sądu. 

Posłuchaj
60:07 2021_09_07 22_00_08_RadioDzieciom_Strefa_Rodzica.mp3 Strefa Rodzica 7 września godz. 22:00

Oprócz muchomora sromotnikowego niebezpieczna jest także piestrzenica kasztanowata, grzyb podobny do smardza, który występuje na wiosnę. Jego spożycie może skutkować m.in. ostrą niewydolnością wątroby, a objawami zatrucia są nudności, wymioty, bóle brzucha i duże osłabienie. Pacjent może także często zgłaszać pragnienie i suchość w ustach. Natomiast zasłonek rudy, który wyglądem przypomina gąskę i występuje we wrześniu i październiku powoduje niewydolność nerek. Pierwsze objawy w postaci zaburzeń żołądkowo-jelitowych mogą pojawić się dopiero po kilku dniach. Z racji tego, że niektóre grzyby trujące są podobne do jadalnych, jeśli nie jesteśmy ich pewni, warto  skorzystać z atlasu grzybów. Niemniej jednak dobrze, aby był on aktualny, ponieważ starsze wersje mogą podawać mylne informacje, jak w przypadku olszówki, która kiedyś była mylnie  uważana za grzyb jadalny.

Grzyby składają się w ok. 90% z wody, następnie z węglowodanów, związków azotowych i tłuszczów w niewielkiej ilości. Na tle produktów pochodzenia zwierzęcego ich wartość odżywcza jest gorsza. Poprawiają one jednak smak i jakość potraw, a czasem mogą być wykorzystane jako zamiennik mięsa w daniu. Z uwagi na fakt, że są one ciężkostrawne, a narządy małego dziecka wciąż dojrzewają, można ograniczyć dodawanie ich do diety malucha. Podobnie w przypadku osób starszych, zwłaszcza gdy cierpią na chorobę wrzodową lub wątroby. 

---> SŁUCHAJ POLSKIEGO RADIA DZIECIOM <---

Audycja: Strefa rodzica
Prowadziła: Joanna Neuhoff-Murawska
Gość:  dr n. med. Diana Kamińska z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii, Pediatrii i Zaburzeń Żywienia
Data emisji: 7.09.2021
Godzina emisji: 21.00.

Strefa rodzica w Polskim Radiu Dzieciom od poniedziałku do piątku od 21.00 do 23.00.

Polskie Radio Dzieciom to całodobowe radio dla dzieci i rodziców. Każdego tygodnia stacja emituje ponad 130 premierowych audycji w tym m.in. audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. W audycjach usłyszeć można znane i lubiane piosenki dla dzieci. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom za pośrednictwem mediów społecznościowych angażują słuchaczy do aktywnego udziału w audycjach oraz zachęcają do wspólnej zabawy w licznych konkursach i zagadkach udostępnianych w formie kolorowych grafik.

Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki i są bezpieczne – chronią najmłodszych przed niechcianymi bodźcami i informacjami, ponieważ stacja nie emituje żadnych reklam! 

Więcej aktywności stacji można znaleźć na profilu Polskiego Radia Dzieciom w mediach społecznościowych


Zobacz także
Czytaj także

Uchronić się przed cukrzycą

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2020 23:35
Cukrzyca typu 2 to najczęściej występujący na świecie typ cukrzycy. Wyróżnia się dwie przyczyny cukrzycy typu 2: jedna to upośledzenie wydzielania insuliny, na które wpływ mają różne czynniki genetyczne, druga to oporność na działanie insuliny (insulinooporność), której przyczyną mogą być zarówno czynniki genetyczne, jak i otyłość.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Zanocuj w lesie". Gdzie możemy nocować i jak się przygotować?

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2021 15:00
Mówi się, że kolor zielony uspokaja. Nie dziwne zatem, że przebywając w lesie i obcując z naturą człowiek może się zrelaksować i odstresować. Taka forma spędzania czasu nie jest jednak bardzo popularna wśród naszego społeczeństwa. Zmienić to może program lasów państwowych „Zanocuj w lesie”, który zachęca do spędzenia nocy wśród drzew. Zanim jednak do tego dojdzie, istotne jest odpowiednie przygotowanie, które umożliwi miłe spędzenie czasu. O czym warto pamiętać planując nocleg w lesie opowiedział w "Strefie Rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom, Adam Gełdon z nadleśnictwa Spychowo.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak dbać o florę bakteryjna jelit?

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2021 13:48
Mówi się, że jelita są naszym drugim mózgiem. Ponadto, znajdują się w nich bakterie, które odpowiadają nie tylko za trawienie, ale pomagają przyswajać magnez i wapń oraz mogą chronić przed cukrzycą typu II i otyłością. Tak więc flora bakteryjna jelit ma znaczący wpływ na nasz organizm, w związku z czym dobrze jest ją wzmacniać. O tym jak to robić opowiedziała w "Strefie Rodzica" dietetyczka, Magdalena Czyrynda – Koleda.
rozwiń zwiń