X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

Zgodnie z normami nie znaczy zdrowo

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2010 10:37
Zastąpienie polskich norm unijnymi nie oznacza, że w sklepach możemy kupić zdrowszą żywność. – W każdym produkcie można znaleźć szkodliwe substancje – ostrzega Dariusz Łomowski z UOKiK.
Audio

Z naszych analiz wynika, że w produktach spożywczych występuje zarówno za dużo konserwantów, jak i za dużo wody – mówi Dariusz Łomowski z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta. Gość "Poranka" przywołuje przykład wędlin, w których znajduje się nawet 78,3% wody, utrzymywanej w stanie stałym dzięki azotanom czy fosforanom.

Zdaniem Dariusza Łomowskiego, Polacy uważają, że unijne normy ograniczyły samowolę producentów i w naszych sklepach możemy znaleźć teraz mniej „sztucznej” żywności. Rzeczywistość nie przedstawia się jednak tak różowo.

Z jednej strony, wprowadzenie unijnych norm sanitarnych, nota bene bardzo restrykcyjnych, poprawiło  "bezpieczeństwo" naszej żywności. – Notujemy mniej zatruć jadem kiełbasianym – mówi Dariusz Łomowski.

Z drugiej strony, po wejściu Polski do Unii Europejskiej, pewne krajowe normy przestały obowiązywać. – Przed 2004 rokiem mieliśmy normy na polędwicę sopocką. Wtedy ten rodzaj wędliny kupowany w Rzeszowie, Krakowie czy Suwałkach smakował tak samo – tłumaczy gość Romka Wójcika. Tego rodzaju normy zostały anulowane i tylko od dobrej woli producentów zależało czy nadal będą ich przestrzegać. – Większość skorzystała jednak z wolności prawnej i przyjęła zasadę: co nie jest zabronione, to jest dozwolone – ubolewa Dariusz Łomowski.

Gość "Poranka" podkreśla, że w razie jakichkolwiek wątpliwości co do jakości produktów, należy poinformować inspekcję handlową.

Szczegóły w rozmowie z Dariuszem Łomowskim. Kliknij w ikonę dźwięku/filmu w ramce po prawej stronie.

(ap)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

UOKiK ukarał notariuszy za naruszanie konkurencji

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2010 10:53
UOKiK nałożył karę ponad 35 tysięcy złotych na Krajową Radę Notarialną. UOKiK uznał, że kodeks Etyki Zawodowej Notariusza, uchwalony przez Radę, zawiera postanowienia naruszające konkurencję. To kolejna interwencja UOKiK-u w sektorze usług profesjonalnych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kryzys bije w poziom konkurencji rynkowej

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2010 08:01
W Europejskim Dniu Konkurencji Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina, że w wyniku kryzysu zmalała liczba firm na rynku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pijesz soki? Uważaj, co kupujesz

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2010 11:24
Inspekcja jakości handlowej odkryła, że producenci nadużywają naszego zaufania i napis "świeży" na soku nie zawsze oznacza, że zrobiono go z nieprzetwarzanych owoców.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Posypały się skargi na sms-owe loterie

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2010 12:56
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów prowadzi osiem postępowań, dotyczących sms-owych konkursów, w wyniku skarg konsumentów wszczął właśnie dziewiąte.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Napisy "bez konserwantów" to żart

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2010 08:58
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała listę najczęściej wykrywanych nieprawidłowości w opisywaniu produktów żywnościowych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Snowboardziści nigdy się nie nudzą

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2010 16:20
19 listopada rusza sezon snowboardowy na Mazowszu. Jak przekonuje gość "Magazynu", na desce można poszaleć nie tylko na górskich stokach.
rozwiń zwiń