Błogosławione menu. Czym raczyli się święci?

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 17:44
O ulubionych potrawach ludzi wybranych przez Boga porozmawiamy w związku z nadchodzącym świętem Wszystkich Świętych.

Szarańcza z miodem i kasza ze zsiadłym mlekiem. Napiętnowanie truskawek u Hildegardy z Bingen i marzenie o świeżych śledziach u Tomasza z Akwinu. Co jedli święci (jeśli nie pościli) od Starego Testamentu do Jana Pawła II?

***

Na audycję "Droga przez mąkę" zapraszamy w sobotę (31.10) w godz. 12.00-12.30. Program poprowadzi Łukasz Modelski.

bch

Czytaj także

Opancerzone frykasy. Raki w Finlandii

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2015 16:09
Jak Finowie przyrządzają raki, jak przebiegają uczty rakowe i jakie jest ich kulturowe znaczenie? O tym mówiliśmy w "Drodze przez mąkę".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ile tuzinów pieczonych ostryg jadał Chopin?

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2015 14:00
- Uwielbiał owoce morza. W modnych restauracjach Paryża zamawiało się wówczas nie kilka, lecz kilka tuzinów ostryg - opowiadał Wojciech Bońkowski, autor książki "Chopin gourmet".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Złoty węgorz i literatura, która leczy z szaleństwa

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2015 15:00
Dwie późne książki czeskiego pisarza Oty Pavla to rezultat kilkuletnich zmagań z chorobą psychiczną. Jednym z ważnych elementów tej twórczości jest pewna smaczna ryba.
rozwiń zwiń