X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Czysta wódka. Napój zupełnie w Polsce nieznany

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2017 14:10
Gośćmi audycji "Droga przez mąkę" będą szef kuchni Aleksander Baron i dziennikarz kulinarny Łukasz Klesyk, autorzy świeżo wydanej książki "Między wódką a zakąską".
Okładka książki Między wódką a zakąską
Okładka książki "Między wódką a zakąską"Foto: Pascal/materiały prasowe

Jak pisze wydawnictwo Pascal, książka Aleksandra Barona i Łukasza Klesyka "to coś więcej niż książka kulinarna. To rzecz o historii i współczesności polskiej wódki (prawdziwa, bez ściemy!), sekretach produkcji i sztuce degustacji – pokazująca, że ten trunek, choć tak powszechny, jest w gruncie rzeczy całkiem nieznany".

***

Na "Drogę przez mąkę" w sobotę (16.12) w godz. 12.00-12.30 zaprasza Łukasz Modelski

mc/bch

Zobacz więcej na temat: kuchnia polska alkohol wódka
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Powstaniec", "Wiercipiętka", "Panie Kochanku". Dzieje polskiej wódki

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2016 13:00
- Nazwy wódek były kierowane do konkretnych grup odbiorców. Niektóre w czasach zaborów podtrzymywały patriotycznego ducha - mówił w Dwójce Adam Łukawski, kolekcjoner tego trunku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Degustatorzy win. Arbitrzy bukietów i procentów

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2016 16:16
W "Drodze przez mąkę" mówiliśmy o maratonach degustacyjnych, tworzeniu opisów, konkursach winiarskich i pamięci smakowej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Legendarna krytyczka win: obiektywny smak wina to fikcja

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2017 13:00
- Nasze narzędzia miernicze są zindywidualizowane. Dla jednych pewne składniki wina są niewyczuwalne, dla innych okazują się bardzo gorzkie. Poza tym dwie butelki tego samego wina potrafią się różnić - mówiła w Dwójce Jancis Robinson, brytyjska znawczyni win.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Beli Hamvasa filozoficzna rozprawa o winie

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2017 15:04
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o książce "Filozofia wina". Publikacja, która powstała w roku 1945, dotyczy związków wina z odpoczynkiem, kąpielą, snem i miłością.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Piwo i polityka u Jaroslava Haška

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2017 10:00
"Piwo nigdy nie zrobi człowieka tak dojrzałym politycznie, jak wino" - pisał w swojej książce "Historia Partii Umiarkowanego Postępu (w Granicach Prawa)" czeski klasyk. O alkoholu, który jest jednym z głównych wątków tego zbioru anegdot, rozmawialiśmy ze Zbigniewem Kmieciem - kucharzem, obieżyświatem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Márai nadał piciu wina charakter sacrum"

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2017 14:03
- Sandor Márai uważał, że picie wina to moment, kiedy człowiek zostaje sam ze sobą. Chętnie bym z nim pomilczał przy kieliszku - wyznał Tomasz Prange-Barczyński, który wziął udział w dyskusji o pisarzach, z którymi przyjemnie byłoby wypić coś mocniejszego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polskie wino z Kalifornii, które stworzyło Amerykę

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2017 14:15
Wszystko zaczęło się w czasach amerykańskiej prohibicji, gdy jego ojciec nauczył się wyrabiać wino owocowe. On, wygrywając pół wieku później degustację w Paryżu, obalił mit, że Francuzi nie mają sobie równych w produkcji win. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2017 14:40
- Dyzma często zajada stres. Gdy chce sobie dogodzić, idzie do bardzo taniej knajpki lub wraca do domu i zjada kawałek zimnej cielęciny – podkreślił Zbigniew Kmieć, opowiadając o bohaterze słynnej książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza.
rozwiń zwiń