Frankowie Saliccy, Longobardzi i ich wczesnośredniowieczne prawa Za czasów króla Chlodwiga (rządził w latach 481–511) państwo frankońskie znacznie się rozrosło i objęło swoim zasięgiem także ludność rządzącą się prawem rzymskim, co wymusiło uregulowanie wewnętrznych stosunków prawnych. W audycji opowiadał o tym prof. Marcin Pauk, mediewista. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak
Polskie cydry rzemieślnicze W audycji gościliśmy Macieja Nowickiego i Małgorzatę Mintę, współorganizatorów Festiwalu Polski Cydr Online. A rozmawialiśmy o cydrach produkowanych w Polsce. Zobacz więcej na temat: jedzenie
"Powieść lat minionych" Nestora Tematem audycji był staroruski latopis, opisujący dzieje państwa ruskiego od czasów najdawniejszych do początku XII wieku. Podstawowe źródło do poznania historii wczesnej Rusi Kijowskiej. Zobacz więcej na temat: historia Polski KULTURA Łukasz Kozak Ruś Kijowska
O kuchni flandryjskiej i niderlandzkiej w połowie XVI wieku "Osobliwe Przygody Dyla Sowizdrzała" Karola de Costera były kanwą rozmowy o kulinariach z gościem audycji, pisarką Wandą Klenczon. Zobacz więcej na temat: kuchnia Wanda Klenczon Flandria Niderlandy KULTURA
Grzegorz Łucki: Pomian widział gotowanie jako sztukę i technikę - Uważał, że sztuka i technika są potrzebne do tego, żeby być kompletnym kucharzem. Jego interesowały te zasady, ponieważ jako naukowiec rozumiał procesy fizyczne, a jako praktyk widział, że te rzeczy się ze sobą łączą i że w książkach kucharskich nikt tego nie zauważa - mówił w Dwójce fizyk-teoretyk, obserwator zjawisk naukowych w kuchni oraz kucharz. Zobacz więcej na temat: Edward Pomian-Pożerski jedzenie
Doradca gastronomiczny: trzeba przeformatować biznesy - Paradoksalnie ta sytuacja sprawi, że rynek restauratorski się bardzo wyczyści. Może to jest szansa, żeby się jeszcze bardzie wzmocnić, wyczyścić obszary, które ciążyły i z podwójną siłą, i motywacją ruszyć do przodu - mówiła w Programie 2 Polskiego Radia Agnieszka Małkiewicz, trener, doradca i praktyk branży gastronomicznej. Zobacz więcej na temat: restauracja pandemia kryzys Dwójka
Dieta (i jej brak) według królowej Wiktorii. "Uwielbiała słodycze" - Była okrągłą damą, nigdy nie żałowała sobie jedzenia. Do herbaty popołudniowej objadała się ciasteczkami, słodyczami. Wszystkim, co tylko podano - opowiadała Wika Filipowicz, autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze", o zwyczajach kulinarnych brytyjskiej monarchini. Zobacz więcej na temat: Wielka Brytania Dwójka kuchnia historia Europy
Choreomania, czyli co wydarzyło się w Strasburgu w 1518 roku? - Zjawisko obsesji tanecznej powszechnej, grupowej, mani tanecznej czy epidemii tańca ciągnie się właściwie przez całe średniowiecze i dobry kawałek starożytności, a według niektórych ciągnie się także przez czasy nowożytne z wiekiem XVIII włącznie - mówił Łukasz Modelski, prowadzący audycję "Kryzys wieku średniego". Zobacz więcej na temat: średniowiecze taniec śmierć HISTORIA Łukasz Kozak KULTURA
Karolina Rychter: szkoda, że Onfraya traktuje się u nas w taki sposób - Michel Onfray jest bardzo znanym we Francji autorem bestselerów. Jeśli chodzi zaś o polski grunt, to jest traktowany z przymrużeniem oka i trochę marginalizowany. W sposób filozoficzny nikt się nim u nas na poważnie nie zajął. Według mnie trochę szkoda - mówiła w "Drodze przez mąkę" filozofka i autorka książek o winie. Zobacz więcej na temat: filozofia jedzenie KULTURA
"Dzieje się je" – historia kulinariów dla małych i tych większych Skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Skąd się wziął widelec we Francji? Kiedy pojawiły się słodycze? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć się w książce Łukasza Modelskiego "Dzieje się je. Mała historia kuchni". Jeszcze więcej ciekawostek autor zdradził Katarzynie Pruchnickiej w audycji. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura literatura dziecięca HISTORIA
Tajemnice "Wszystkich poranków świata" Bogusław Deptuła, pisarz, dziennikarz, historyk sztuki opowiadał w "Drodze przez mąkę" o książce "Wszystkie poranki świata" Pascal Quignard. Zobacz więcej na temat: barok Francja literatura jedzenie
Ciasto z dwóch kop jaj i sardele, czyli Wielkanoc po staropolsku - Na początku XIX wieku zaczęły się pojawiać książki kucharskie przeznaczone wyłącznie dla kobiet, do kobiet w gospodarstwie. Trend polegał na tym, żeby te książki wydawać. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc przepisy kulinarne Polona Łukasz Kozak
Starsza pani i długie przy stole rozmowy W książce "Wtajemniczenia" Michała Komara sędziwa Pani E. wraz z zapraszanymi gośćmi rozprawia o teatrze, literaturze, sztuce, filozofii, obyczajach i swoim życiu. O tej publikacji rozmawialiśmy z Tomaszem Prange-Barczyńskim. Zobacz więcej na temat: kuchnia literatura
Tessa Capponi-Borawska i trzecie wydanie jej słynnej książki - Od drugiego wydania, które ukazało się w 2002 roku, zgłębiałam niektóre wiadomości o swojej rodzinie. Musiałam więc nanieść poprawki o charakterze historycznym – mówiła w "Drodze przez mąkę" włoska arystokratka, która ponad 30 lat temu na swój drugi dom wybrała Polskę. Zobacz więcej na temat: Włochy Dwójka przepisy kulinarne kuchnia włoska
Książka "Less waste Polska". Styl czy moda? - Dan Barber postanowił podawać gościom dania przygotowane wyłącznie z resztek, np. z pulpy po burakach. To były resztki z innych restauracji. Projekt odniósł ogromny sukces - mówiła o jednym z najlepszych kucharzy na świecie Małgorzata Minta, autorka tekstu w książce "Less Waste Polska". Zobacz więcej na temat: jedzenie recycling restauracja Dwójka
Tajemnice rycerskiego stanu W audycji kontynuowaliśmy rozmowę na temat XIII-wiecznej "Księgi stanu rycerskiego" Rajmunda Lulla. Zobacz więcej na temat: rycerstwo średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka
Czeskie kino pod kątem kulinarnym - To co, gdzie i jak Czesi jedzą, nie jest może pierwszoplanowym elementem tamtejszych filmów, ale cały czas charakteryzuje jednak i postaci, i życie społeczne - mówiła w "Drodze przez mąkę" Wanda Klenczon, badaczka antropologii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Czechy gotowanie Wanda Klenczon Dwójka kino
Wołowina. Wdzięczny składnik w kuchni - W ciągu ostatnich piętnastu lat obserwujemy ogromną zmianę w kierunku zrównoważonego podejścia do zwierząt. Z badań wynika jasno, że złe traktowanie zwierzęcia, jego cierpienie, narażanie go na stres, skutkuje pogorszeniem jakości wołowiny - mówił w "Drodze przez mąkę" John Cadieux, szef kuchni i znawca wołowiny. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Dwójka STYL ŻYCIA