Buraki - superwarzywa, po które warto sięgnąć Buraki mają mnóstwo wartości odżywczych i składników mineralnych, jak żelazo, magnez, czy fosfor. Do tego sporo witamin, zwłaszcza z grupy B, ale także C, A i K, oraz kwas foliowy, błonnik i przeciwutleniacze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz kulinaria gastronomia
Dorsz, halibut - czym zastąpić świątecznego karpia? Karp w naszym kraju to świąteczna potrawa tradycyjna, jednak coraz więcej Polaków szuka rozwiązań alternatywnych. Jakie dania z ryb można przyrządzić zamiast popularnego karpia? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Mateusz Kulik
Kotlety z cukinii Dzisiaj przygotujemy kolejne pyszne danie wegetariańskie. Przygotowanie nie jamie dużo czasu, a kotlety podane z sosem grzybowym smakują wyśmienicie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Kuchnia grecka w Polsce smakuje inaczej Grecy nie stosują skomplikowanych przepisów, więc dania tamtejszej kuchni można przyrządzić w kilka lub kilkanaście minut. Ale zdarza się, że potrawy z greckiego stołu przyrządzane w Polsce, zaskakują rodowitych mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Grecja kulinaria jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Ciasteczka dla św. Mikołaja A gdyby tak poczęstować św. Mikołaja.. ciasteczkami? Musi być głodny, skoro przez całą noc rozdaje dzieciom prezenty. Ciasteczka maślane z cukrem na pewno przypadną mu do gustu! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja mikołajki
Gry kulinarne. "Tu ogranicza cię tylko wyobraźnia" Gry kulinarne cieszą się coraz większą popularnością. Niektóre pozwalają stworzyć własną sieć restauracji, a inne - poczuć się jak prawdziwy szef kuchni, albo po prostu... poeksperymentować z gotowaniem. Zobacz więcej na temat: Czwórka gaming hobby kulinaria
Empanadas - pierożki, które podbijają polskie kuchnie Empanadas, tradycyjne danie kuchni Ameryki Południowej, to pieczone pierogi z farszem mięsnym. Występują w różnych odmianach, zależnie od kraju i regionu, w którym się je przygotowuje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kulinaria gastronomia STYL ŻYCIA
Nocne życie dzików. "To inteligentne i waleczne zwierzęta" Dziki wchodzą coraz głębiej do miast. Ponieważ funkcjonują głównie nocą, możemy je spotkać rano, gdy idziemy do szkoły czy pracy. - Nie warto ich wtedy drażnić, bo bywają bardzo waleczne - tłumaczył Maciej Pawłowski z Lasów Państwowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zwierzęta zwierzęta leśne
Fish and chips - jak przyrządzić w domu brytyjską klasykę? Fish and chips, czyli ryba w panierce podawana z frytkami, to jedna z najbardziej znanych brytyjskich potraw. Jak podkreśla mistrzyni kuchni Alicja Strasburger, każdy, kto wybrał się na Wyspy, powinien choć raz jej spróbować. - To kultowe danie - mówiła gość Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik kulinaria hobby STYL ŻYCIA
Gość specjalny audycji: Ala Tracz W naszej radiowej kuchni spotykamy się z Alą Tracz, która reprezentuje Polskę w Konkurs Piosenki Eurowizji dla Dzieci. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
W roli głównej: kiszona kapusta – Kapustki nadobnej, osobno obrawszy, fasę jednę na to obróciwszy, na poły główki przekrawając, nadobnie je ułożyć, ćwikiełką przekładać, koprzyku do niej nakłaść: tedy będzie i smaczna, i czerwona, także i rosołek z niej będzie nadobny i onymi ziółki pięknie pachnący – jeden z pierwszych przepisów na kiszoną kapustę znalazł się w... "Żywocie człowieka poczciwego" Mikołaja Reja. Dlaczego coś tak lubianego, a zarazem prozaicznego, inspirowało i nadal inspiruje artystów? Zobacz więcej na temat: Trójka kulinaria przepisy kulinarne Anna Kwiatkowska
Jesteśmy tym, co jemy! Podobno jesteśmy tym, czym jemy. Czy naprawdę to, co przygotujemy na posiłek, ma nas tak duży wpływ? Czy żywność może być niezdrowa? Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Thanksgiving Day - święto dobrego jedzenia W każdy czwarty czwartek listopada Amerykanie zasiadają do suto zastawionego stołu, żeby świętować Dzień Dziękczynienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Kaszotto z zielona fasolką i cukinią Kasza, fasolka, cukinia, do tego trochę cebulki, przyprawy i oliwa i możemy zaczynać. Pyszne, sycące jesienne danie, które da nam mnóstwo energii. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Birria tacos. Jak przyrządzić meksykański gulasz? Birria tacos były pierwotnie przyrządzano na bazie koźliny. Dziś często miesza się różne gatunki mięs, które są duszone i zawijane w zawiesistym sosie w tortillę. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia meksykańska jedzenie Mateusz Kulik STYL ŻYCIA kulinaria
Hummus i falafel - przepisy na potrawy z ciecierzycy Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka, a także błonnika. Można z niej przyrządzić przepyszne "klasyki" wegetariańskiej i wegańskiej kuchni, m.in. hummus i falafel. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Agata Nowotnik Patryk Kuniszewicz
Kopytka dyniowo-jaglane Kopytka to tradycyjna potrawa, którą chyba wszyscy doskonale znamy. Dzisiaj spróbujemy nieco zmienic klasyczny przepis i przygotujemy je z kaszy jaglanej i dyni. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Chaczapuri - zwierciadło gruzińskich emocji Chaczapuri to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Jak je przygotować samodzielnie w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik Gruzja