Robimy chrupiące muffiny Mówiąc muffiny oczyma wyobraźni widzimy słodkie babeczki w papierkach, zazwyczaj udekorowane sporą ilością kremu. I słusznie, są to bowiem muffinki ”po amerykańsku”. Brytyjska definicja tego słowa jest jednak zupełnie inna. Zobacz więcej na temat:
Tarta, czyli tysiące smakowych kombinacji Bardzo proste i uniwersalne danie. Tarty mogą być podawane na słodko, wytrwanie, na cieście francuskim lub kruchym. Mistrzami w serwowaniu tej potrawy są Francuzi. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka kuchnia francuska
Jak zrobić własną goudę? Serowarzy mawiają, że sześćdziesiąt procent smaku sera rodzi się na łące. Jeśli chcemy samemu zrobić ser, to musimy zacząć od pysznego mleka, najlepiej od zaprzyjaźnionego hodowcy krów. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Briam - grecka zapiekanka warzywna W kuchni Polskiego Radia Dzieciom wybraliśmy się w kulinarne rejony słonecznej Grecji. Ten wspaniały, piękny i pełen zabytków kraj to także dom wielu smaków. Zobacz więcej na temat: kulinaria dzieci
Lody. Stworzony w Chinach przysmak rzymskich żołnierzy Lodami pod różnymi postaciami raczymy się już od 5 tysięcy lat. O historii tego przysmaku i jego wizerunku w filmie rozmawialiśmy w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Beata Kwiatkowska desery STYL ŻYCIA
Smaki prosto z Gruzji Wakacyjne wyjazdy to doskonała okazja, aby spróbować przysmaków z całego świata. Co zatem powinno znaleźć się na talerzu w Gruzji? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Marcin Meller Katarzyna Pruchnicka
Potrawy kuchni węgierskiej Bogracz to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Ale nie tylko. Często mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. W audycji poznajemy kuchnię Węgierską. Zobacz więcej na temat:
Wyższość polskich serów nad innymi Po raz kolejny w audycji pojawił się znawca polskich serów Gieno Mientkiewicz. Tym razem wymienił zalety naszych produktów i podkreślił, dlaczego są lepsze od innych. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Kulinarna podróż po Francji David Gaboriaud to idealny przewodnik po kuchni Francuskiej. Z jednej strony Polak, a z drugiej Francuz, który na gotowaniu zna się jak mało kto. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka kuchnia francuska
Francuski sernik Wakacje to czas podróży, zatem i my podróżujemy. W jaki sposób? Poznając smaki poszczególnych europejskich krajów. Odwiedziliśmy już Hiszpanię, Włochy oraz Czechy dziś udamy się do Francji. To kraj tak samo piękny jak smaczny, o czym przekonacie się pichcąc razem z nami. Zapraszamy na francuski sernik. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci Francja
Czeskie knedliki ze śliwkami Kontynuując naszą wakacyjną, kulinarną podróż po Europie dotarliśmy do Czech. To kuchnia bogata w smaki i bardzo różnorodna. W Czechach znajdziemy wiele interesujących dań, ja jednak postanowiłam zaproponować Wam dziś zrobienie takiego, które według mnie najbardziej kojarzy się z tym pięknym krajem. Zapraszam na czeskie knedliki ze śliwkami. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM Czechy dzieci
Jak znaleźć dobre sery zagrodowe? Wakacyjne wyjazdy to doskonały powód, aby spróbować różnych lokalnych smakołyków. Jak dotrzeć do miejsc, w których będziemy mogli zjeść znakomite sery zagrodowe? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie
Sznycel wiedeński prosto z Włoch Choć nazwa wskazuje na austriackie pochodzenie, to jednak potrawa ta wywodzi się z Włoch. Do Austrii sprowadził go feldmarszałek hrabia Joseph Radetzky, który był dowódcą wojsk austriackich we Włoszech. Kotlet po mediolańsku - costoletta alla milanese - tak mu zasmakował, ze nakazał swoim kucharzom przyrządzać go jak najczęściej. Zobacz więcej na temat: dzieci
Sycylijskie pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym W Kuchni Polskiego Radia Dzieciom czas na uwielbiane przez dzieci danie w którym królować będzie mięso drobiowe i soczyste pomidory. Wspólnie z Wami przygotujemy sycylijskie pulpeciki drobiowe. Gotowi na wspólne pitraszenie? Zobacz więcej na temat: dzieci
Śniadanie u Króla. Jak jedzono dawniej? Gościem Czwórki będzie prof. Jarosław Dumanowski, historyk kulinariów, który staropolskie zalecenia mistrzów kuchni z wyczuciem dostosowuje do potrzeb dzisiejszych smakoszy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Zdradzamy przepis na pączki hiszpańskie Wakacje! Nareszcie przyszły wakacje! Najbliższe tygodnie zapewne upłyną Wam na błogim robieniu tego na co macie ochotę, i na co w roku szkolnym i przedszkolnym brakowało czasu. Teraz macie prawdopodobniej więcej czasu na wspólne pitraszenie z Polskim Radiem Dzieciom. Zobacz więcej na temat: dzieci
Bezglutenowe naleśniki - równie smaczne jak te tradycyjne Większość osób dorosłych prawdopodobnie ma takie danie, które bezsprzecznie kojarzy mu się z dzieciństwem. Być może dla niektórych z Was taką potrawą są naleśniki. To jedno z tych dań, które w zależności od użytych dodatków może smakować inaczej. Zobacz więcej na temat: dzieci
Lemoniada na upalne dni – Bzianka to jest syrop z czarnego bzu. Może nie jest przyjemny w zapachu, ale jest bardzo smaczny i słodki – mówi Dawid Cocańczyk. Czy bzianka to dobry składnik do lemoniady? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka