Sztuka doświadczania nowych doznań kulinarnych W audycji rozmawialiśmy z Grzegorzem Łuckim o książce "Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu" Charlesa Spence’a traktującej o nowej dziedzinie wiedzy łączącej psychologię, neuronaukę i kuchnię. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski KULTURA
Jak ukisić cytryny? W tym wydaniu audycji przeszliśmy w klimat letni, południowy i słoneczny, jednak z wyraźnym zimowym akcentem. Czy jest to w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak i to dzięki cytrynom! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Z czego składa się prawdziwy hummus? Kilka lat temu hummus zaczął robić furorę w polskiej kuchni. Powstają hummus bary oraz robimy go w domu w przeróżnych odsłonach. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka przyprawy ciecierzyca
Kolendra – sposób na urozmaicenie wielu dań Kolendra wzbogaca swoim aromatem smak licznych potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i sałatek. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zupy przyprawy rosół
Wystrzałowe wyzwanie karnawałowe – Co Państwo powiedzą na ośmiornicę? Wbrew pozorom, nie ma z nią tak dużo roboty – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zupy przyprawy rosół
Gdzie pieprz rośnie No właśnie, czy ktoś z Was wie, gdzie rośnie pieprz? I co oznacza, kiedy ktoś do kogoś powie: uciekaj, gdzie pieprz rośnie? Dziś w Radiu dzieciom odsłonimy tajemnice najostrzejszych warzyw i przypraw. Zobacz więcej na temat: Joanna Ficińska przyprawy pieprz
Kultowe książki kucharskie. To nie restauracja, to doznanie kulinarne Daniel Humm to pochodzący ze Szwajcarii szef kuchni, który jest właścicielem najlepszej restauracji na świecie. A co znajdziemy w jego książkach? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kultowe książki kucharskie Kamil Jasieński Michał Piwowarek jedzenie restauracja STYL ŻYCIA kuchnia francuska
Melba brzoskwiniowa Melba to deser przygotowywany ze świeżych brzoskwiń, lodów waniliowych i słodzonego przecieru truskawkowego lub malinowego. Przepis opracowano na cześć australijskiej śpiewaczki Nellie Melby. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria edukacja
Zupa pomidorowa w azjatyckiej wersji Zupa pomidorowa – klasyk, a jednocześnie doskonała baza do kulinarnych eksperymentów. Swoje nowem spojrzenie na "pomidorówkę" przedstawiła Jolanta Naklicka-Kleser z Pracowni Smaku. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zupy pomidory
Zima w kuchni i na naszych talerzach Czy zimą zmieniamy sposób żywienia? Ruszamy się mniej, więc może jest potrzebna specjalna dieta, żeby nie przytyć. Wiosną łatwo zgubić 1-2 kg, a zima podczas niesprzyjającej pogody jest to trudniejsze. Zobacz więcej na temat: dieta potrawy owsianka Marta Januszewska STYL ŻYCIA zdrowie i dieta Małgorzata Głogowska
Kultowe książki kucharskie. Krewetki z anyżem od Mimi Thorisson W żyłach Mimi Thorisson płynie francuska i chińska krew. Blogerka kilka lat temu spełniła swe marzenie i zamieszkała na południowym zachodzie Francji, w okolicy szczególnie urokliwej i pełnej zamków. Przepis na krewetki jej autorstwa poleca David Gaboriaud. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Michał Piwowarek Kultowe książki kucharskie STYL ŻYCIA
Jak zmieniała się dieta człowieka Dużą popularnością cieszą się różne diety paleo, czyli zawierające pożywieniwe mające przypominać to, co jedli dawno temu nasi przodkowie. Czy rzeczywiście pozywienie to przypomina to, co w dalekiej przeszłości jedli ludzie. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie
"Nauka w kuchni". Od prehistorii do jedzenia astronautów - Nie potrafię opowiadać bez odniesień do historii czy kultury. Najbardziej zależało mi na tym, by pokazać, jak w jedzeniu można oglądać naukę i jak przez naukę można mówić o kuchni - mówił Michał Kuźmiński, autor książki "Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej". Zobacz więcej na temat: Czwórka KSIĄŻKA Kamil Jasieński kulinaria NAUKA
Co jadał Jan III Sobieski? Co słała mu Marysieńka? - Jan III Sobieski był wielkim smakoszem - mówi Adrian Ordakowski, edukator kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. - Teraz badamy jego korespondencję z Marysieńką, w których jest niewiele kulinarnych fragmentów, ale są to bardzo smakowite kąski - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jan III Sobieski kuchnia polska jedzenie Beata Kwiatkowska Mateusz Gołębiewski STYL ŻYCIA
Jak zrzucić zbędne kilogramy po Świętach? Po świątecznym szaleństwie kulinarnym z pewnością niejednemu z nas coś zalega wciąż w lodówce. Po takiej ilości jedzenia przydałaby się delikatna, regulująca dieta, a dodatkowo sposób na to, co zrobić z tym, co nam zostało. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka dieta
Ser z nami rozmawia - trzeba nauczyć się go słuchać - Przeczytanie książki nie wystarczy, sera trzeba się nauczyć przez doświadczenie - mówi Joanna Włodarska, autorka książki "Jak zrobić ser w domu". - By zrobić pierwszy ser wystarczą chęci - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie STYL ŻYCIA
Misa mocy - zdrowe rozpoczęcie Nowego Roku Na pewno wiele osób zrobiło świąteczno-noworoczne postanowienia zadbania o siebie, przejścia na dietę, bardziej regularnego ćwiczenia. A jak to wprowadzić w życie? Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta Piotr Firan STYL ŻYCIA
Kulinarne włoskie wróżby na rok 2019 Sylwester i Nowy Rok zbliżają się wielkimi krokami. Zjedzenie w ostatnim dniu roku pewniej rośliny strączkowej przynosi szczęście i dobrobyt... Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska kulinaria Włochy Nowy Rok sylwester STYL ŻYCIA Trójka