Czy obróbka termiczna mięsa jest konieczna? – Czasami jemy surowe rzeczy i są one smaczne. Obróbka termiczna ten smak zmienia, ale to nie jest główny powód, dla którego to robimy – mówi dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA ciekawostki NAUKA Tomasz Rożek Marcin Łukawski gotowanie
Ćwierczakiewiczowa - królowa polskiej kuchni W XIX wieku zrewolucjonizowała podejście Polaków do gotowania. Zaproponowała obiadowe propozycje na każdy dzień roku. Czy z przepisów Ćwierczakiewiczowej możemy korzystać i dziś? Zobacz więcej na temat: Czwórka Anna Hardej Jakub Jamrozek kuchnia polska jedzenie STYL ŻYCIA hobby
Jak zachować zdrowy umiar w Święta? Nie jestem idealną panią domu, ale do Świąt podchodzę z radością. Najważniejszy jest czas spędzony w rodzinnym gronie, a nie wyszukana choinka, masa prezentów czy ciasto jak z konkursu cukierniczego. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie i dieta fitness Czas na sport gotowanie Karina Terzoni
Ratunkowy przepis na świąteczny piernik Podobno ten staropolski powinien dojrzewać przez kilka tygodni. Jednak mało kto myśli o bożonarodzeniowym pierniku w listopadzie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka kulinaria Boże Narodzenie Boże Narodzenie 2018 pierniki ciasta
Detoks to tylko mit? Modne diety pod lupą - Autor tej książki ma dość krytyczne podejście do wszelkich prawd objawionych, które dotykają nas z coraz większą intensywnością, zwłaszcza dzięki mediom społecznościowym - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta o Anthonym Warnerze, autorze "Całej prawdy o zdrowym jedzeniu i modnych dietach". Zobacz więcej na temat: dieta kulinaria Łukasz Modelski Małgorzata Minta NAUKA
Świadomy wybór wigilijnej ryby Wigilia to wyjątkowa kolacja, podczas której na stole królują ryby. Jest karp, różnego rodzaju śledzie, dorsz w rybie po grecku. Warto pamiętać, że wszystkich tych ryb może zabraknąć. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka kulinaria ryby ryba ryba po grecku śledź w śmietanie Boże Narodzenie 2018
Kultowe książki kucharskie: Barbara Bytnerewiczowa - Potrawy z mąki i kasz Barbara Bytnerewiczowa to prekursorka kuchni jarskiej w Polsce. To ona w latach 70. pokazała, że można jeść bez mięsa. Czy pochodzące z 1979 roku przepisy smakują do dziś? Zobacz więcej na temat: kuchnia polska KSIĄŻKA jedzenie przepisy kulinarne Michał Piwowarek Kamil Jasieński Kultowe książki kucharskie
Sól - smaczny dodatek czy biała trucizna? Zbyt obfite jedzenie soli powoduje wzrost poziomu sodu w organizmie, a to jest dla człowieka niekorzystne. Sprzyja wielu chorobom m.in. nowotworowi żołądka i zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, a przede wszystkim otyłości. Zobacz więcej na temat: sól zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA Sława Bieńczycka
Zdrowe i rozgrzewające zupy na jesienno-zimowy czas W zimne wieczory najchętniej ogrzewamy się przy kominku lub z kubkiem herbaty w ręku. Jednak dobrym sposobem na rozgrzanie organizmu są również zupy. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka kulinaria
Belgijskie praliny na mistrzowskim poziomie - Miałem szczęście być uczniem belgijskiego mistrza Jeana-Pierre'a Wybauwa - mówi cukiernik Tomasz Deker. - Był on niesamowitą osobowością, człowiekiem, który o czekoladzie wiedział wszystko - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Michał Piwowarek Kamil Jasieński cukiernia czekolada KSIĄŻKA STYL ŻYCIA
Poznajemy książki od kuchni O nowych książkach kulinarnych rozmawialiśmy z Małgorzatą Mintą - dziennikarką i blogerką. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski
Doskonały czekoladowy karmel. Jak go przygotować? Wielkimi krokami zbliża się zima. Co może nam umilić długie, chłodne wieczory? Oczywiście domowej roboty słodkości! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Kulinarne zjednoczenie Polski - W 1918 roku powstające państwo polskie nie miało jednej armii, jednego wzoru mundurów. I nie tylko. Zamieszkiwali je ludzie mający różne przyzwyczajenia. Inaczej żyli, pracowali i inaczej jadali, a zaczęli stanowić jeden naród - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: kulinaria STYL ŻYCIA Łukasz Modelski
"Szafran, mięta i kardamon". Nadaj potrawom nowy smak Jej pierwsza książka "Hummus, za’atar i granaty" została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników dobrej kuchni. "Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy - od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek i anyż, po sumak. Zobacz więcej na temat: KSIĄŻKA gotowanie przyprawy jedzenie Kamil Jasieński KULTURA Czwórka
Flynn McGarry: gotowanie to jedna z dziedzin sztuki - Jest ono tym bardziej interesujące, gdyż jako sztuka wymaga ciągłego odtwarzania. Szefowie kuchni podchodzą do gotowania bardzo osobiście, a to sprawia, że stają się artystami - mówił w Dwójce jeden z najmłodszych i najbardziej docenianych kucharzy na świecie. Zobacz więcej na temat: Monika Zając gotowanie KULTURA kulinaria jedzenie
Zastąpić mięso, czyli "niemożliwy burger" jako danie przyszłości W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o, być może koniecznej, produkcji zastępników tradycyjnych składników naszych dań. Gość audycji Przemysław Bociąga opowiadał m.in. o nowojorskim "Impossible Burger"… Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Flynn McGarry. Najmłodszy kucharz świata odwiedził Polskę Nazywany jest Justinem Bieberem jedzenia, cudownym dzieckiem amerykańskiej gastronomii. "Chef Flynn" to najmłodszy kucharz świata i bohater filmu pod tym samym tytułem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska gotowanie restauracja Nowy Jork gastronomia STYL ŻYCIA
Filip i Leopold w kuchni Gotowanie jest takie łatwe. Jeśli tylko wiadomo co i kiedy wrzucić do garnka lub na patelnię. O tym, jak się tego nauczyć opowiadali nam Katarzyna Woźnicka z Fundacji Szkoła na Widelcu i Patryk Piskorz (14 lat), uczestnik Masterchef Junior Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 dzieci gotowanie edukacja