Czym jest smak umami? Zazwyczaj spotykamy się z czterema smakami: słonym, słodkim, gorzkim i kwaśnym. Czy znany jest nam piąty smak, nazywany umami? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Post. Co było wolno, a czego nie uchodziło jeść - Źródłem postu są oczywiście chrześcijańskie nakazy religijne, które brały się z opozycji wobec tradycji żydowskiej. Etyka żywieniowa powstawała jednak w ramach kuchni śródziemnomorskiej, więc była w dużym stopniu lokalna – mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Wielki Post dieta KULTURA
Deser z czekoladą i serkiem mascarpone Dzisiaj damy się z wizytą do kuchni Amelii, która zaprosiła nas do wspólnego przygotowania deseru z czekolada i mascarpone. Dowiemy się także wielu ciekawostek na temat tego sera oraz przypomnimy sobie podstawowe zasady związane z bezpieczeństwem w kuchni. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria
Hummus - zdrowa przekąska z cieciorki Bazą tego dania jest cieciorka, zwana też ciecierzycą. Można ją dostać w puszkach, w słoikach i suchą. Którą wybrać? Zobacz więcej na temat: Czwórka Anna Hardej jedzenie STYL ŻYCIA
Rodzinna historia smaków O potrawach kuchni litewskiej, które zapamiętała z dzieciństwa a potem opisała w książce, opowiada Ewa Wołkanowska- Kołodziej. Fascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie. Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci wychowanie gotowanie Litwa
Tarta czekoladowa z bananami Kilka dni temu obchodziliśmy jeden z najsłodszych dni w roku, a mianowicie Tłusty Czwartek. Dzisiaj co prawa nie wypada żadne podobne święto, ale już niebawem to nastąpi. Dokładniej będzie to 15 marca, kiedy będziemy świętować Dzień Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji postanowiłam, że już dzisiaj powinniśmy zrobić małe co nieco. Zapraszam do wspólnego przygotowania tarty czekoladowej z bananami. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria
Turniej kucharzy-artystów – W ubiegłym tygodniu odbył się na zamku Ryn konkurs L'Art de la cuisine Martell. Tegoroczne kulinarne zadanie, które postawiono przed uczestnikami było brzmi niezwykle romantycznie: Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Naleśniki bazyliowe Uwielbiane na całym świecie - naleśniki. Prawdopodobnie to w starożytności po raz pierwszy wylano na rozgrzaną powierzchnię mieszankę mąki, mleka i jajek. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy, na przykład dzisiaj. Zapraszam do wspólnego przygotowania naleśników bazyliowych. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria
Jakie pączki można jeść bez wyrzutów sumienia? – Te pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone. Powstają z mąki orkiszowej, a do tego mają mało cukru – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Food tracki - mobilna gastronomia XXI wieku Polskie miasta dziś food trackami stoją. Jacek Tymoszuk do swej książki wybrał ich 47. Jakie były kryteria jego wyboru? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie samochód KSIĄŻKA
Kim są "Agenci Sero-Siedem"? – Poszukują miejsc, w których dostępne są dobre, polskie sery zagrodowe – tłumaczy Katarzyna Pruchnicka, która spotkała się z inicjatorem tej "tajnej" organizacji. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie
Chlebowa skórka, czyli czysta radość! Doskonale Państwu znany specjalista od serów – Gieno Mientkiewicz – tym razem opowiadał w Trójce o swej fascynacji... chlebem! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka chleb
Sztuka doświadczania nowych doznań kulinarnych W audycji rozmawialiśmy z Grzegorzem Łuckim o książce "Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu" Charlesa Spence’a traktującej o nowej dziedzinie wiedzy łączącej psychologię, neuronaukę i kuchnię. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski KULTURA
Jak ukisić cytryny? W tym wydaniu audycji przeszliśmy w klimat letni, południowy i słoneczny, jednak z wyraźnym zimowym akcentem. Czy jest to w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak i to dzięki cytrynom! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Z czego składa się prawdziwy hummus? Kilka lat temu hummus zaczął robić furorę w polskiej kuchni. Powstają hummus bary oraz robimy go w domu w przeróżnych odsłonach. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka przyprawy ciecierzyca
Kolendra – sposób na urozmaicenie wielu dań Kolendra wzbogaca swoim aromatem smak licznych potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i sałatek. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zupy przyprawy rosół
Wystrzałowe wyzwanie karnawałowe – Co Państwo powiedzą na ośmiornicę? Wbrew pozorom, nie ma z nią tak dużo roboty – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zupy przyprawy rosół
Gdzie pieprz rośnie No właśnie, czy ktoś z Was wie, gdzie rośnie pieprz? I co oznacza, kiedy ktoś do kogoś powie: uciekaj, gdzie pieprz rośnie? Dziś w Radiu dzieciom odsłonimy tajemnice najostrzejszych warzyw i przypraw. Zobacz więcej na temat: Joanna Ficińska przyprawy pieprz