Gdzie powstają najlepsze sery w Polsce? – Serowarom zagrodowym depcze po piętach kolejny ruch, czyli serowarzy garażowi. Cudowne zjawisko. To są ludzie, któzy nie mają własnych zwierząt, mleka. Szukają go, badają i zaczynają robić sery. Im trudniejsze, tym większą przyjemność i radość im to sprawia – ocenia Gieno Mientkiewicz, znawca serów. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kulinaria kuchnia polska kuchnia STYL ŻYCIA Gieno Mientkiewicz
Kulinarne szlaki Polski. Gdzie szukać regionalnych smaków? Lato to czas szczególny, który inspiruje nas nie tylko do wakacyjnych podróży, ale także do poszukiwania kulinarnych nowinek i ciekawych przysmaków. Nie brakuje jarmarków, staganów czy innych miejsc z produktami, charakterystycznymi dla poszczególnych regionów. Jak trafić na dobrych, lokalnych dostawców? W tym z pewnością pomogą nam kulinarne szlaki. Gdzie ich szukać? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka kulinaria Region Mazowsze kuchnia polska podróże STYL ŻYCIA KULTURA
Królewskie śniadanie. Co jadł rano Jan III Sobieski? – Jeśli chodzi o spis potraw jadanych przez króla o określonych godzinach, korzystamy z księgi szafarskiej. To lista produktów używanych w określonych dniach w ostatnim roku życia króla – mówi Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Wilanów kulinaria kuchnia polska kuchnia Jan III Sobieski STYL ŻYCIA
Anthony Bourdain. Mistrz kuchni z misją zmieniania świata - Siadał do stołu z ludźmi w regionach objętych konfliktem zbrojnym, jadł, rozmawiał, zadawał proste pytania, bardzo dużo mówił o islamie - tak dziennikarka Aga Kozak wspominała w Dwójce Anthony'ego Bourdaina, zmarłego 8 czerwca amerykańskiego szefa kuchni, prezentera telewizyjnego i pisarza. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Dwójka Łukasz Modelski kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA KULTURA
Stowarzyszenie Spożywo. "Żeby jadło się lepiej" "Skąd się biorą zdrowi ludzie" to niezwykły poradnik żywieniowy, który chce wydać Stowarzyszenie Spożywo. - Chcemy nauczyć ludzi jak podchodzić do jedzenia z dobrym nastawieniem - wyjaśnia Przemysław Mijal ze Stowarzyszenia Spożywo. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Kamila Dębczak dieta zdrowie kulinaria
Polskie restauracje krytycznym okiem Gośćmi audycji byli Joanna Mróz i Marek Tretyn, którzy recenzują na swoich blogach odwiedzane restauracje. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria gastronomia restauracja blog recenzja
Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce" - Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA kulinaria KULTURA Beata Kwiatkowska
Gofry, chipsy, frytki - dieta dzieciaków na wakacje? - Przede wszystkim zarówno pod względem ilości, jak i jakości, dziecko nie powinno jeść tego samego, co rodzic - tłumaczyła dietetyczka Urszula Somow. Jak przekonać dzieci, by odstawiły przekąski i właściwie się odżywiały? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria dieta jedzenie
Taste Atlas - przewodnik po lokalnych przysmakach Co oprócz shushi i ramenu jedzą Japończycy? Jakie jest najpopularniejsze danie w Kenii i gdzie w Polsce można zjeść najlepsze zapiekanki? Chorwacki dziennikarz Matija Babic zebrał wiedzę na temat lokalnych przysmaków z całego świata i podzielił się nią z internautami. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA hobby Mateusz Kulik Weronika Puszkar kulinaria
Niemiecki hamburger - bezsprzeczny symbol Ameryki 28 maja obchodzimy Dzień Hamburgera. Dziś kojarzy się on głównie z Ameryką, ale przybył tam wraz z niemieckimi imigrantami. Hamburger, czyli kotlet z pieczeni po hambursku, zamknięty w dwóch kromkach pieczywa - był serwowany na pokładzie statków Hamburg America Line już w 1847 rok. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kino jedzenie FILM KULTURA Ameryka
Monika Mrozowska i jej zupy jako lek na całe zło Monika Mrozowska w swojej książce "Zupy moc" przekonuje, że zupy łączą w sobie doskonały smak i wartości odżywcze. - Gdy przygotowywałam tę książkę, całą rodziną jedliśmy je właściwie trzy razy dziennie - mówiła w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Kamila Dębczak zupy kulinaria gotowanie monika mrozowska
Przepisy na staropolskie dania z ryb Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski - historyk, szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: ryba kuchnia polska Łukasz Modelski kulinaria
Kulinarne wędrówki po kraju Małopolska jest stolicą czosnku, Budachów w województwie lubuskim - pierogów ruskich, Trzebiatów – kasz, Gołdap - kartaczy. Gdybyśmy z różnych regionów Polski powybierali to, co dla nich kulinarnie najbardziej charakterystyczne, stworzylibyśmy bardzo ciekawą i rozmaitą dietę. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka STYL ŻYCIA podróże kulinaria
Tydzień Wege. "Liczymy, że przyjdą sami zatwardziali mięsożercy" Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Tegoroczna edycja odbędzie się 12-20 maja i obejmie wiele wydarzeń na terenie Warszawy oraz kilkunastu innych miast w całej Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie kulinaria gotowanie żywność Kamil Jasieński
Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy" Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gastronomia Piotr Firan Weronika Puszkar gotowanie kuchnia polska STYL ŻYCIA
Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego - Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Łapanowski Czwórka kulinaria gotowanie hobby Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Jak przyrządzić Camembert w panierce z żurawiną Bohaterem w kuchni Polskiego Radia Dzieciom był ser Camembert. Zrobiliśmy wspólnie ze słuchaczami Polskiego Radia Dzieciom pyszne danie łącząc ten ser z żurawiną, dla przełamania smaku. Zobacz więcej na temat: kulinaria gotowanie
Wegańskie ciasta i bezy - jak wykorzystać kaszę, daktyle i banany? Siemię lniane, zalane wodą, zmiksowane banany, trochę musu jabłkowego - wszystko to w odpowiednich proporcjach może stanowić znakomite spoiwo naszego ciasta i być zamiennikiem dla serów, jajek, czy mleka. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria wypieki Piotr Firan Dominika Klimek