Przy wspólnym stole z Mariną Abramović Wielokrotnie zasiadała do stołu. Czasem wyłącznie po to, by wymienić spojrzenie. W "Sztuce jedzenia" rozmawialiśmy o potrawach w pracach Mariny Abramović. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska SZTUKA KULTURA performance kuchnia
Muffiny jajeczne z papryką, cukinią i szpinakiem W naszym kulinarnym kalendarzu można odnaleźć, że wczoraj był Światowy Dzień Muffinów. To wystarczający powód do tego, by to właśnie muffiny stały się głównym bohaterem dzisiejszej audycji. Do tej pory robiliśmy tylko muffiny na słodko, zatem dziś inna, wytrawna ich odsłona. Zapraszam do wspólnego przygotowywania muffinów jajecznych z papryka, cukinia i szpinakiem. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia
Polskie smaki kryją się w kuchni regionalnej Kiszona kapusta i małosolne ogórki - smaki, które zastanawiają obcokrajowców, nam kojarzą się z rodzinnym domem. Czy takie produkty mogłyby promować Polskę za granicą? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA tradycja trendy kuchnia polska Piotr Firan Weronika Puszkar
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. Kupić, czy zrobić samodzielnie? - "Garmażerka", czyli produkty sprzedawane w opakowaniach i przygotowane od razu do podgrzania i spożycia to jeden z gorszych pomysłów - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia gotowanie Kuba Marcinowicz krokiety
Śledzie z rodzynkami w rożnych wariantach Rodzynki... Czym tak naprawdę są? Jakie zalety niesie ze sobą jedzenie rodzynek i czy odnajdziemy je tylko w deserach? To pytania na które poszukamy dzisiaj wspólnie odpowiedzi. Zapraszam do wspólnego przygotowania trzech wariantów śledzi z rodzynkami. Tak, dobrze przeczytaliście...śledzi! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia
Kulinarna podróż w XIX wiek z Marcjanną Oborską - Dość przypadkiem natrafiliśmy z dr. Mirosławem Roguskim na zbiór przepisów autorstwa pani domu, Marcjanny Oborskiej, rocznik 1784. Zachował się on w bibliotece Ossolineum w papierach Jawornickich, bo Marcjanna była z domu Jawornicka - mówiła w Dwójce Małgorzata Buttitta, antropolożka kultury i autorka tekstów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski KULTURA HISTORIA
Mrożone czy świeże? Jak zrobić pyszne, chrupiące frytki? - Kochamy ziemniaki w formie smażonej, bo to jest skrobia, czyli energia. Ale w połączeniu z tłuszczem to kosmos dla organizmu. W żadnej formie to nie jest dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby Kuba Marcinowicz
Deser z czekoladą i serkiem mascarpone Dzisiaj damy się z wizytą do kuchni Amelii, która zaprosiła nas do wspólnego przygotowania deseru z czekolada i mascarpone. Dowiemy się także wielu ciekawostek na temat tego sera oraz przypomnimy sobie podstawowe zasady związane z bezpieczeństwem w kuchni. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia
Kimchi. Jak przygotować koreańską "klasykę" z polskich produktów? - My, jako Polacy, najchętniej kisilibyśmy wyłącznie kapustę i ogórki, a tymczasem okazuje się, że świat fermentacji jest o wiele bardziej bogaty - mówi Grzegorz Łapanowski w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Grzegorz Łapanowski gotowanie
Cheebab - jak smakuje serowy kebab? Jak mówią jego twórcy, właściciele farmy mlecznej w Zurychu – to pierwszy na świecie wegetariański kebab, jest tłusty i słony, ale nie przytłacza smakiem. Cheebab to po prostu kebab, w którym miejsce mięsa zajmuje ser. Zobacz więcej na temat: Czwórka rozrywka Mateusz Fusiarz jedzenie STYL ŻYCIA
Tarta czekoladowa z bananami Kilka dni temu obchodziliśmy jeden z najsłodszych dni w roku, a mianowicie Tłusty Czwartek. Dzisiaj co prawa nie wypada żadne podobne święto, ale już niebawem to nastąpi. Dokładniej będzie to 15 marca, kiedy będziemy świętować Dzień Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji postanowiłam, że już dzisiaj powinniśmy zrobić małe co nieco. Zapraszam do wspólnego przygotowania tarty czekoladowej z bananami. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia
Kanał Pełną gębą. Metrowy kebab i pizza na czas Testują granice ludzkiej wytrzymałości w ostrości i ilości pochłanianego jedzenia. - Chodzi nam o to, by jeść jak nawięcej i pobijać kolejne rekordy - mówią twórcy kanału Pełną gębą. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Mateusz Kulik youtube vlog
W kuchni dworskiej bóbr to postne danie - Bóbr żyje w wodzie, można go było więc podciągnąć pod rybę. Podobnie kaczki i ptactwo, które pływa - tłumaczyła Monika Kucia obecność w postnym jadłospisie polskiej kuchni dworskiej dań z… bobra. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Monika Kucia
Nowe Epifanie. Tam zdrada jest też w jedzeniu Festiwal Nowe Epifanie zaplanowany jest na 40 dni. Obok stałych punktów programu, spektakli teatralnych, projekcji filmowych, koncertów, jest też dział kulinariów. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo religia KULTURA
Naleśniki bazyliowe Uwielbiane na całym świecie - naleśniki. Prawdopodobnie to w starożytności po raz pierwszy wylano na rozgrzaną powierzchnię mieszankę mąki, mleka i jajek. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy, na przykład dzisiaj. Zapraszam do wspólnego przygotowania naleśników bazyliowych. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia
Tłusty czwartek. Jak przygotować wegańskie pączki? Pączki, faworki, i inne słodkie wypieki to bomba kalorii, cukru, glutenu i czekolady. Jednak coraz popularniejszym trendem jest obchodzenie święta słodkości bez jajek, mleka i smalcu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Dominika Klimek tłusty czwartek pączki
Jak promować kraj jedzeniem? O dyplomacji kulinarnej rozmawialiśmy z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek z Uniwersytetu SWPS oraz Małgorzatą Mintą - dziennikarką i blogerką kulinarną. Zobacz więcej na temat: dyplomacja Łukasz Modelski
Sztuka doświadczania nowych doznań kulinarnych W audycji rozmawialiśmy z Grzegorzem Łuckim o książce "Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu" Charlesa Spence’a traktującej o nowej dziedzinie wiedzy łączącej psychologię, neuronaukę i kuchnię. Zobacz więcej na temat: kuchnia Łukasz Modelski KULTURA