Jak przyrządzić Camembert w panierce z żurawiną Bohaterem w kuchni Polskiego Radia Dzieciom był ser Camembert. Zrobiliśmy wspólnie ze słuchaczami Polskiego Radia Dzieciom pyszne danie łącząc ten ser z żurawiną, dla przełamania smaku. Zobacz więcej na temat: kulinaria gotowanie
Wegańskie ciasta i bezy - jak wykorzystać kaszę, daktyle i banany? Siemię lniane, zalane wodą, zmiksowane banany, trochę musu jabłkowego - wszystko to w odpowiednich proporcjach może stanowić znakomite spoiwo naszego ciasta i być zamiennikiem dla serów, jajek, czy mleka. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria wypieki Piotr Firan Dominika Klimek
Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą - Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie pizza Łukasz Modelski kulinaria gastronomia kuchnia włoska KULTURA STYL ŻYCIA
Węgierska kuchnia to dużo więcej niż gulasz - Węgry mocno promują swoją kulturę kulinarną i jej niezwykłą różnorodność. Restauratorzy mocno się starają, by pokazać, że węgierska kuchnia nie ogranicza się do papryki, gulaszu i salami - przekonywała w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia węgierska restauracja gastronomia kulinaria Łukasz Modelski
Wielkanocne tradycje w kuchni [WIDEO] Wielkanoc jest najważniejszym świętem chrześcijańskim. Rankiem apostołowie dowiedzieli się o zmartwychwstaniu Jezusa i śniadanie było pierwszym posiłkiem, który spożyli razem z nim. Na znak tego zasiadamy do świątecznego śniadania, dzielimy się jajkiem i składamy życzenia. Wiele z kuchennych zwyczajów wywodzi się ze staropolskiej kultury. Specjalnie dla portalu Polskiego Radia o wielkanocnych obyczajach związanych z biesiadowaniem opowiedział Karol Okrasa. Zobacz więcej na temat: wiadomości Wielkanoc zwyczaje jedzenie kulinaria kuchnia polska tradycja STYL ŻYCIA
Pyszne i puszyste gofry W kuchni Polskiego Radia Dzieciom zrobimy wspólnie gofry. Przyjrzymy się również ich historii. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie kulinaria
Daria Ładocha: gotuję, bo mam apetyt na życie 15 lat temu nie przypuszczała, że będzie gotować. Ani że zostanie kulinarną gwiazdą. - Studiowałam dziennikarstwo, prowadziłam agencję reklamową, niby nie byłam nieszczęśliwa, ale czułam, że to nie jest moje miejsce - wspomina Daria Ładocha. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Michał Misiorek kulinaria hobby
Cukierniczy design. Jak projektować słodycze? Torty przypominające kamień, ciastka niczym marmur i zamsz. Słodycze w najlepszych cukierniach przypominają coraz bardziej designerskie przedmioty niż znane nam słodycze. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Beata Kwiatkowska kuchnia kuchnie świata
Wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek Dziś w kuchni Polskiego Radia Dzieciom stworzymy bardzo smaczne i proste, a jednocześnie efektowne danie, czyli wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM kulinaria gotowanie
Dobrze skomponowane menu Fryderyka Chopina - Choć nie mówił o tym głośno, był smakoszem. Może nie tak wielkim, jak jego rówieśnik Rossini, ale kiedy już siadał do stołu potrafił docenić dobre jedzenie i dobre restauracje - mówi Wojciech Bońkowski autor książki "Chopin gourmet". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta kulinaria Beata Kwiatkowska muzyka klasyczna Fryderyk Chopin
Rozśpiewana książka kucharska z XVIII wieku - Jej autor, niejaki pan Lebas, przeznaczył swą publikację dla na ogół niepiśmiennych kucharek, żeby mogły się nauczyć tych receptur na pamięć - o publikacji "Festin joyeux, ou la cuisine en musique en vers libres" z 1738 roku opowiadał w Dwójce Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria Francja KULTURA
Jakie miejsce w kulturze zajmuje kuchnia? Czy dzięki jedzeniu łatwiej można zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I? Zobacz więcej na temat: jedzenie gotowanie kulinaria Czwórka
Marta Dymek o tym jak znaleźć ulubione smaki - W tej chwili zarówno lekarze jaki i Polski Instytut Zdrowia przekonują, że weganizm jest odpowiednią dietą dla wszystkich zdrowych osób na każdym etapie ich życia - mówi Marta Dymek, autorka programu telewizyjnego i cyklu książek "Jadłonomia". Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia wegetariańska zdrowie dieta Michał Piwowarek
Noma. Słynna kopenhaska restauracja w wersji 2.0 - Tak jak Noma była o kuchni ultralokalnej, tak Noma 2.0 jest o składnikach całej Skandynawii - mówiła w Dwójce dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta, która odwiedziła nową siedzibę jednej z najsłynniejszych restauracji na świecie. Zobacz więcej na temat: kulinaria Małgorzata Minta Kopenhaga restauracja gastronomia Łukasz Modelski
Królewskie motywy w kulturze i na stole Król to motyw przewodni ?Festiwalu Nowe Epifanie, w tym także projektu kulinarnego Moniki Kuci. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby
Eko-zakupy? "Stosuj zasadę ograniczonego zaufania" - Teoretycznie wszystkie te określenia powinny znaczyć to samo i powinny być certyfikowane przez Unię Europejską zielonym znaczkiem z listkiem złożonym z 12 gwiazdek. Ale w tej kwestii wyobraźnia producentów nie zna granic i łatwo jest dać się nabrać - ostrzega Anna Kurowicka z "Ulicy Ekologicznej". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria ekologia Kamila Dębczak Kuba Marcinowicz STYL ŻYCIA
Foodsharing. O sztuce wykorzystywania resztek Cztery lat temu w Niemczech narodziła się idea foodsharingu. O tym, jak dzielić się z potrzebującymi tym, na czym komuś innemu zbywa, rozmawialiśmy w audycji Kwadratura Kultury. Gośćmi audycji byli publicystka i autorka książek kulinarnych Monika Kucia oraz psycholog Karoliną Hansen. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Monika Małkowska Wielki Post kulinaria jedzenie
Pizza na śniadanie lepsza niż płatki? To świetna informacja dla wszystkich miłośników węglowodanów. Kawałki pizzy to lepszy wybór na śniadaniowe menu, niż popularne płatki śniadaniowe - podaje magazyn "Daily Mail". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kulinaria gotowanie Kamil Jasieński pizza Kaja Zemła