Polskie Radio
Section05

Łukasz Modelski

W intrygującym świecie ilustracji

Trwa nabór do czwartej już edycji konkursu na projekt ilustrowanej książki dla dzieci JASNOWIDZE 2020, któremu patronuje m.in. Trójka. – To, co jest bardzo ważne, jeżeli nie najważniejsze, w książkach dla dzieci, to ilustracje. Najfajniej jest, gdy ilustracje razem z treścią opowiadają to, co jest w książce, tworzą tę historię wspólnie – mówiła w Zagadkowym Studiu Kasia Domańska z Wydawnictwa Dwie Siostry.
Zobacz więcej na temat:  dzieci ciekawostki Kasia Stoparczyk Trójka dzieciństwo KSIĄŻKA książki dla dzieci

"Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia" - perła odnaleziona w Kijowie

- Chodzi o tekst z połowy XVIII wieku, książka kucharska "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia". To jest zbiór różnych książek kucharskich, pism kulinarnych, notatek, ułożonych w jedno. Dosyć porządnie zrobiony rękopis - mówił o odkrytym w Kijowie zbiorze staropolskich przepisów kulinarnych prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Zobacz więcej na temat:  Kijów kulinaria Dwójka

"Powieść o lisie". Kulinaria w wiekach średnich

- W porządnych japońskich serialach anime, które bardzo lubię, zazwyczaj każdy epizod zaczyna się od tego, że bohaterowie są głodni. W Opowieściach o Lisie jest dokładnie tak samo. Wszystko zaczyna się od tego, że trzeba zdobyć jedzenie, że ktoś komuś obiecał jedzenie albo ktoś kogoś chce zjeść - mówił w "Drodze przez mąkę" Łukasz Kozak.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie średniowiecze alegoria Łukasz Kozak KULTURA

Grzegorz Łucki: Pomian widział gotowanie jako sztukę i technikę

- Uważał, że sztuka i technika są potrzebne do tego, żeby być kompletnym kucharzem. Jego interesowały te zasady, ponieważ jako naukowiec rozumiał procesy fizyczne, a jako praktyk widział, że te rzeczy się ze sobą łączą i że w książkach kucharskich nikt tego nie zauważa - mówił w Dwójce fizyk-teoretyk, obserwator zjawisk naukowych w kuchni oraz kucharz.
Zobacz więcej na temat:  Edward Pomian-Pożerski jedzenie