Dobra wiadomość dla polskich producentów mięsa Organizacja Narodów Zjednoczonych do Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) prognozuje wzrost popytu i produkcji mięsa na świecie. Funkcjonujemy na globalnym rynku, dlatego wzrost popytu na mięso na światowym rynkach odczujemy także w Polsce, ocenia w radiowej Jedynce Jakub Borowski, główny ekonomista Credit Agricole. Zobacz więcej na temat: wieprzowina wołowina eksport rolnictwo Elżbieta Mamos
Ceny żywności w górę. Nawet o 4 procent W tym roku żywność może zdrożeć o ok. 4 proc., więcej zapłacimy za warzywa, wieprzowinę, tłuszcze oraz produkty mleczarskie - powiedziała PAP w poniedziałek Krystyna Świetlik z IERiGŻ. W 2016 r. ceny żywności wzrosły w porównaniu z 2015 r. o 1 proc. Zobacz więcej na temat: ceny żywności
Prezes Organic Farma Zdrowia: liczy się odwaga i wizja W biznesie ważna jest odwaga i wizja. Ekożywność to biznes, który ma ogromny potencjał i wspaniałe perspektywy, mówi w Polskim Radiu 24 bohater audycji „Ludzie gospodarki”: Sławomir Chłoń, prezes Zarządu Organic Farma Zdrowia. Zobacz więcej na temat: biznes biznesmen przedsiębiorca Justyna Golonko ekologia
Kosmiczna żywność: czym jest proces liofilizacji? Człowiek od dawna podejmował próby takiego przygotowania produktów spożywczych, aby móc z nich korzystać w czasie długich podróży. Takie produkty muszą być lekkie i odporne na trudne warunki ich przechowywania. Powyższe wymogi spełnia żywność liofilizowana, czyli zamrożona, a następnie wysuszona z pominięciem etapu rozmrażania. Zobacz więcej na temat: kosmos Dariusz Kwiatkowski
Jakie owoce i warzywa pomogą palaczowi? Palisz, albo właśnie rzuciłeś palenie? Chcesz uniknąć przewlekłej obturacyjnej choroby płuc? Zwiększasz swoje szanse, jeśli będziesz jadł odpowiednio dużo warzyw i owoców. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie papierosy
Wzrosła produkcja wędlin wysokiej jakości Właśnie zakończyła się trzyletnia kampania „Gwarancja jakości QAFP” realizowana przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), związana z produkcją wędlin i kulinarnego mięsa wieprzowego wyprodukowanych w oparciu o zasady Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności. Zobacz więcej na temat: wieprzowina rolnictwo Elżbieta Mamos
Osoby starsze powinny pić sok z borówek Borówki amerykańskie są źródłem flawonoidów, które posiadają właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne - wskazują naukowcy. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie
Polsko-czeska wojna o żywność: kto wyjdzie z niej zwycięsko? W czeskich mediach i oficjalnych wypowiedziach polityków od kilku lat pojawiają się zarzuty dotyczące rzekomo złej jakości polskich produktów spożywczych. Nie brak też oskarżeń o stosowanie cen dumpingowych, wezwania i wezwań, aby zamiast żywności z Polski kupować tylko tę czeską. Zobacz więcej na temat: Czechy rolnictwo rolnicy Dariusz Kwiatkowski
Jak w zalewie produktów konsument ma wybrać najlepsze? Dziesiątki gatunków kawy, setki rodzajów wędlin czy serów. Konsument jest bezradny wobec takiej mnogości produktów i chętnie skorzystałby z fachowej podpowiedzi. Na świecie powszechne są fachowe publikacje z takimi podpowiedziami, mówi w radiowej Jedynce Paweł Torla z Polskiego Instytutu Badań Jakości. Zobacz więcej na temat: jakość produktu Elżbieta Mamos
Polacy jedzą więcej ciastek. Wydają na nie miliardy złotych Rocznie Polacy kupują ok. 145 mln kg ciastek za ok. 2,6 mld zł - wynika z raportu PwC. Oznacza to, że średnio zjadamy ok. 3,8 kg tych słodyczy, dla porównania w Wielkiej Brytanii to 13,6 kg, we Włoszech - 10,5 kg a we Francji - 7,6 kg. Zobacz więcej na temat: ciastka ciastka owsiane słodycze
Polska wyeksportowała żywność za 24,2 mld euro 24 miliardy 182 milionów euro - na tyle Główny Urząd Statystyczny oszacował wartość eksportu polskiej żywności za ubiegły rok. Zobacz więcej na temat: eksport rolnictwo
Włochy w czołówce eksporterów żywności do Polski Z roku na rok rośnie eksport włoskich produktów spożywczych do Polski, w ub.r. wartość importu wzrosła o sześć proc. w stosunku do 2015 r.- wynika z informacji ICE-Agencji Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich. Zobacz więcej na temat: rolnictwo eksport Włochy
6. edycja programu "5 porcji warzyw, owoców lub soku" Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców; promowaniu i budowaniu właściwych postaw służyć ma szósta edycja kampanii edukacyjnej "5 porcji warzyw, owoców lub soku". Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Zobacz więcej na temat: owoce warzywa zdrowie
Eksport żywności w 2016 r. za 24,1 mld zł W zeszłym roku Polska wyeksportowała żywność za 24,1 mld euro, o 1,2 proc. więcej niż rok wcześniej - wynika z danych resortu rolnictwa. Zobacz więcej na temat: eksport rolnictwo
KE zajmie się sprawą żywności gorszej jakości? Polska nie dostrzega problemu podwójnych standardów żywności w UE, ale przyłączyła się do wniosku, by sprawą zajęła się Komisja Europejska - poinformował w poniedziałek w Brukseli minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Zobacz więcej na temat: embargo rosyjskie embargo Unia Europejska rolnictwo
Przed rynkiem eko-żywności wiele tłustych lat - Największym wyzwaniem dla naszej firmy i całego sektora żywności ekologicznej jest dotarcie do konsumentów, budowanie świadomości społecznej, edukowanie na temat właściwości eko-żywności i uświadamianie w jaki sposób odróżnić ją od produktów konwencjonalnych, mówi Zbigniew Kozłowski, wiceprezes zarządu spółki Symbio, producenta i dystrybutora żywności ekologicznej. Zobacz więcej na temat: rolnictwo ekologia
Jak zachęcić Polaków do soków i warzyw? Eksperci żywieniowi zalecają spożywanie minimum 5 razy dziennie porcji owoców lub warzyw. Ponieważ Polacy niestety nie wypełniają tej normy, od dwóch lat prowadzony jest program edukacyjny "Soki i musy - witaminy w SMART formie. Zobacz więcej na temat: rolnictwo owoce warzywa
Podwójne standardy dotyczące żywności pod lupą Rady UE Unijni ministrowie odpowiedzialni za rolnictwo zajmą się w poniedziałek sprawą podwójnych standardów w produkcji żywności. Z informacji PAP ze źródeł w Brukseli wynika, że Polska podchodzi do tej kwestii ostrożnie. Zobacz więcej na temat: Unia Europejska