X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Gluten w diecie. Czy warto z niego rezygnować?

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2018 13:00
Gluten uważa się za winowajcę wielu nietypowych problemów zdrowotnych. Czy rzeczywiście słusznie wykluczamy go z diety? Może ta moda wcale nie jest dobra dla naszego zdrowia?
Audio
  • Gluten w produktach spożywczych. Czy jest się czego bać? (Dajesz radę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Couleur/Pixabay

- Gluten to po prostu białko. Takie, które występuje w produktach zbożowych. Nie jest trawiony przez osoby, które cierpią na chorobę trzewną, czyli celiakię. To ok. 1-2% całej populacji - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka kliniczna w Instytucie Żywności i Żywienia.

- Poprzez podrażniony układ pokarmowy chorzy mają problemy z wchłanianiem składników odżywczych, witamin i minerałów. Dotyczy to także osób z nietolerancją na gluten (6-8% całej populacji). To nieporównywalnie mniejsza grupa od tej, która w wyniku mody wyeliminowała ze swojej diety z produkty pszenne - wyjaśniała. 

Dlaczego tak wiele osób uległo modzie na dietę bezglutenową? Jakie konsekwencje może to mieć dla ich zdrowia? Czy istnieją zboża bez zawartości glutenu? Dlaczego jest dodawany do produktów spożywczych i czy warto go unikać, jeśli nie jesteśmy na niego uczuleni? Jak smakuje makaron "zero kalorii", ten z groszku i wodorostów? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Materiał przygotowała: Oliwia Olczyk

Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyczka kliniczna w Instytucie Żywności i Żywienia)

Data emisji: 14.09.2018

Godzina emisji: 14.15

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak nie ulec manipulacjom gastronomicznym?

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2017 14:00
Odpowiednie światło, nastrojowa muzyka, dobrze skomponowane menu i przede wszystkim wykwalifikowana obsługa kelnerska – właściciele restauracji stosują wiele metod, by przyciągnąć klienta i zarobić jak najwięcej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zakwaszenie organizmu? ”Ta choroba nie istnieje”

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2018 16:08
Obniżenie poziomu Ph w organizmie popularnie nazywane jest "zakwaszeniem". A objawy, wiązane z nim w społecznej świadomości, wynikać mogą z niewłaściwego sposobu odżywiania.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nieładne warzywa i owoce warto oddać na "Mionsz"

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2018 14:51
- Tworząc nasz projekt "Mionsz" bazowaliśmy na raporcie jednego z większych supermarketów w Polsce i stąd wiemy, że u nas marnuje się ponad 9 milionów ton żywności, z czego 65 procent to warzywa i owoce - mówi Agata Grzenkowicz, współtwórczyni Mionszu. - Stąd pomysł na soki - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pestycydy to wynalazek samych roślin

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2018 12:54
- Demonizowane przez wielu pestycydy naturalnie wykszałciły się w roślinie podczas jej ewolucji - mówi Aleksandra Morowiec z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin. - Świetnym tego przykładem jest nikotyna, która naturalnie występuje w przyrodzie i odstrasza szkodniki - dodaje. 
rozwiń zwiń