Ultradźwiękowa mowa roślin. Co usłyszeli polscy naukowcy i akustycy?

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2024 18:34
- To, że rośliny wydają dźwięki ludzie albo się domyślali, albo badali w przeszłości, natomiast nikt do tej pory nie łączył tego z ultradźwiękami. Po raz pierwszy taka hipoteza pojawiła się na uniwersytecie w Tel Awiwie pod koniec zeszłego roku. My te badania potwierdzaliśmy i znacznie rozszerzaliśmy, bo jesteśmy akustykami, nie biologami - mówił w Dwójce dr Bartłomiej Chojnacki z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.
Specjalistyczne, niezwykle czułe mikrofony, które wykorzystano w czasie badań m.in. pomidorów, zarejestrowały niezwykłe odgłosy, niesłyszalne dla ludzkiego ucha
Specjalistyczne, niezwykle czułe mikrofony, które wykorzystano w czasie badań m.in. pomidorów, zarejestrowały niezwykłe odgłosy, niesłyszalne dla ludzkiego uchaFoto: Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie/mat. prom.

Rośliny na podsłuchu - tak w skrócie można by zatytułować eksperyment, który przeprowadzili naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie i Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Jego celem było sprawdzenie, czy - między innymi - pomidory, zboże i winorośl emitują dźwięki, zwłaszcza kiedy znajdują się w sytuacji stresowej.


Posłuchaj
13:53 Wybieram Dwójkę chojnaccy 6.09.2024.mp3 Rośliny na podsłuchu - eksperyment polskich naukowców i akustyków (Wybieram Dwójkę) 

Sadzonka pomidora w komorze bezechowej

- Nasze badania polegały na tym, że zamontowaliśmy sadzonkę pomidora w komorze bezechowej, w takim zupełnie odizolowanym od reszty świata środowisku, zwłaszcza akustycznie, no i słuchaliśmy. Słuchaliśmy przez 10 dni, przy czym podsłuchiwaliśmy tego pomidora w trakcie jego postępującego odwodnienia. To była istotna część naszych badań - podkreślał dr Bartłomiej Chojnacki z krakowskiej Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.

Czytaj także:

Im roślinie gorzej, tym jest głośniejsza

Specjalistyczne, niezwykle czułe mikrofony, które wykorzystano w czasie badań, zarejestrowały niezwykłe odgłosy, niesłyszalne dla ludzkiego ucha. Zostały odnotowane - między innymi - w sytuacji niedoboru wody, nadmiernego przesuszenia czy ataku szkodników.

- To są odgłosy, których my nie słyszymy, ponieważ pasmo częstotliwości słyszalnych dla człowieka kończy się ok. 20 KHz, natomiast powyżej tej wartości to jest zakres ultradźwięków. Odgłosy, które badaliśmy podczas tych pomiarów to były dźwięki impulsowe, które roślina generuje podczas wzrostu i wszystkich zjawisk, które w niej wówczas zachodzą. Dla pomidora np. takie impulsy pojawiają się w granicach ok. 30-50 KHz. W im gorszym stanie jest roślina, to liczba tych impulsów w jednostce czasu, np. w godzinie, zwiększa się - tłumaczyła Klara Chojnacka z krakowskiej uczelni.

Zespół akustyków, do którego należą goście audycji, jako pierwszy na świecie zajmował się badaniem ultradźwięków wydawanych przez rośliny.

***

Tytuł audycji: Wybieram Dwójkę 

Prowadził: Jakub Kukla

Goście: Bartłomiej Chojnacki i Klara Chojnacka (Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie)

Data emisji: 6.09.2024

Godz. emisji: 16.30

pg

Czytaj także

"Kryzys sałatkowy" - jak mu zaradzić w przyszłości?

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2023 10:50
Wiele państw europejskich odczuwa braki w dostawach świeżych warzyw i owoców. Ich przyczyn upatruje się w atakach zimy, które nawiedziły Hiszpanię i Maroko, powodując poważne straty w uprawach. Być może rozwiązaniem, które pozwoli uniknąć takich sytuacji w przyszłości, są farmy wertykalne.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ogródki działkowe. Relikty przeszłości otrzymują drugie życie

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2024 17:00
Coraz więcej mieszkańców miast kupuje małe działki i spędza w małych altankach wolny czas. Skąd ta popularność Rodzinnych Ogródków Działkowych? 
rozwiń zwiń