Paweł Sawicki: Auschwitz nie spadło z nieba - Historia Auschwitz jest ważna. Nie da się też przejść obok Auschwitz nie myśląc o naszej współczesnej odpowiedzialności. Dlatego ta nagroda mówi o tym tragicznym Europejskim dziedzictwie - mówił Paweł Sawicki z Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau o wystawie "Auschwitz. Nie tak dawno, nie tak daleko" wyróżnionej prestiżową europejską Nagrodą Europa Nostra 2020. Zobacz więcej na temat: Auschwitz Paweł Sawicki Paweł Siwek KULTURA
The Stranglers i Kraftwerk W kolejnym "Wieczorze płytowym" wspominaliśmy Dave'a Greenfielda i Floriana Schneidera. Zobacz więcej na temat: Przemysław Psikuta MUZYKA
Martyna Pastuszka: wspólne granie jest kluczem do ludzkich emocji - Wyniosłam pewne rzeczy z domu. Mam 5 lat starszą siostrę, która śpiewała muzykę dawną. Ja byłam nastoletnią dziewczyną i to ona wprowadzała mnie w te fantastyczne nagrania zdobyte razem z (pianistą) Kubą Burzyńskim, gdzieś na Zachodzie - mówiła o początkach fascynacji muzyką dawną znakomita skrzypaczka barokowa, liderka i założycielka {oh!} Orkiestry Historycznej. Zobacz więcej na temat: Martyna Pastuszka muzyka dawna Kamila Baranowska
Niedzielnik Muzyczny 10 maja godz. 11:00 Autorska audycja Piotra Matwiejczuka. Audycja poświęcona mistrzowskim interpretacjom muzyki klasycznej. Zobacz więcej na temat: Niedzielnik Muzyczny
Muzeum życia w PRL. "Miejsce spotkania pokoleń" - Starsi i młodsi mogą porozmawiać w naszym muzeum o nie tak dawnej przeszłości. Nawiązać dialog na ten temat – opowiadał Jacek Pilachowski z Muzeum życia w PRL, które jest ponownie dostępne dla zwiedzających. Zobacz więcej na temat: muzeum PRL Jakub Kukla
Doradca gastronomiczny: trzeba przeformatować biznesy - Paradoksalnie ta sytuacja sprawi, że rynek restauratorski się bardzo wyczyści. Może to jest szansa, żeby się jeszcze bardzie wzmocnić, wyczyścić obszary, które ciążyły i z podwójną siłą, i motywacją ruszyć do przodu - mówiła w Programie 2 Polskiego Radia Agnieszka Małkiewicz, trener, doradca i praktyk branży gastronomicznej. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski restauracja pandemia kryzys