Mrozić, czy nie - jak zabezpieczyć żywność, której nie zdążymy zjeść? W Czwórce sprawdziliśmy, jak przechowywać produkty, by nie straciły swoich wartości, i które z nich możemy w tym celu zamrażać. A jeśli już mamy sporo jedzenia, którego termin przydatności do spożycia niebawem upłynie - co z nim zrobić. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie
Chleb dla Boga, czyli historia pewnych portugalskich bułek – Pao de Deus to niepozorne drożdżowe bułeczki, które każdego miłośnika glutenu mogą przyprawić o drżenie – zapowiada kolejny w "A nuż, widelec" przepis dziennikarz i bloger Bartek Kieżun, który zabrał Katarzynę Pruchnicką w kulinarną podróż do Portugalii. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne kuchnia Portugalia
Dalgona coffee - sprawdź jak zrobić pyszną kawę, która podbija internet Dalgona coffee, czyli kawa z trzech składników, podbija internet na świecie. W smaku przypominać ma nieco toffi. Sprawdziliśmy, jak ją przygotować. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria moda Kamil Jasieński Mateusz Kulik kawa STYL ŻYCIA
Kucharz na zamówienie. Dowóz na restauracyjnym poziomie Co jeść, jeśli mamy już dość spaghetti z sosem pomidorowym, albo schabowego z ziemniakami i naleśników? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
To doskonały przepis na pieczenie razem z dziećmi! Od czego w kuchni dziecko powinno zacząć? – Powinno zacząć od takiego ciasta, które jest najprostszym, najlepszym, najbardziej sprawdzonym na świecie ciastem kruchym – proponuje Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Agnieszka Kręglicka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne przepisy dla dzieci ciasta
Gotuj! Piecz! To poprawia nastrój! Czas w domu możemy wykorzystać w różnoraki sposób. Porządki, seriale, czytanie, ale możemy też piec i gotować. Jak udowadniają naukowcy, to poprawia nastrój. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Weronika Puszkar nastrój kuchnia
Makaron, kasza - jak wykorzystać produkty, które mamy w domu Jak wykorzystać produkty z długim terminem przydatności do spożycia? Ryż i makaron na pewno wciąż są wśród naszych zapasów. Podpowiadamy, jakie potrawy możemy z nich przygotować. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Mniej kaloryczny i zdrowszy sposób na calzone! Calzone to pizza w formie słusznych rozmiarów pieroga. Przepis jest znany we Włoszech już od XVIII wieku. Tradycyjne nadzienie składa się z szynki, warzyw i mozzarelli, jednak Katarzyna Pruchnicka, w ślad za amerykańską autorką książek kulinarnych Sarah Britton, postanowiła zdradzić nam sposób na przyrządzenie calzone w zdrowszej, wegańskiej wersji. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Trendy kulinarne 2020 w filmie Czy 2020 rok będzie sprzyjał weganom, a "mięsożercy" będą sięgać po sztuczne mięso, wykreowane przez naukowców? I co na ten temat sądzą artyści? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Chaczapuri - sekrety gruzińskiej kuchni Mąka i ser - to podstawowe składniki, żeby zrobić chaczapuri, czyli tradycyjną gruzińską potrawę. Jak przygotować tę potrawę? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Czeskie kino pod kątem kulinarnym - To co, gdzie i jak Czesi jedzą, nie jest może pierwszoplanowym elementem tamtejszych filmów, ale cały czas charakteryzuje jednak i postaci, i życie społeczne - mówiła w "Drodze przez mąkę" Wanda Klenczon, badaczka antropologii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Czechy Wanda Klenczon Łukasz Modelski Dwójka kino
Pljeskavica - jak smakują Bałkany? Pljeskavica to płaski, grillowany kotlet z mięsa wołowego, wieprzowiny i baraniny. Jest jedną z najpopularniejszych potraw na bałkanach. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia kulinaria Bałkany
W świecie odkryć kulinarnych Widujemy czasem w sklepach produkty, o których słyszeliśmy wiele dobrego. Nie decydujemy się jednak na ich kupno, bo… nie za bardzo wiemy co z nimi zrobić. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Żur, baranina, a może moskale? Czego spróbować w Beskidzie? Jak podaje się baraninę, co to są moskole i jak smakuje żur szczyrkowski. O regionalnych przysmakach opowiadaliśmy prosto z Beskidów. Zobacz więcej na temat: Czwórka snowboard zabawa kulinaria Mateusz Kulik
"Ślepy śledź", czyli śledź bez śledzia – Ta zupa miała imitować smak śledzia w okresach ścisłego postu. To nie żadne nowoczesne wege, tylko nasza polska tradycja postna – mówi Marta Sawicka-Danielak. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi Choć to popisowe danie mieszkańców Hawajów, jego korzenie tkwią w kuchni japońskiej. "Poke" oznacza "pokrojone na kawałki", a nazwa odnosi się do plastrów lub kawałków surowej ryby, które są podawane w misce razem z ryżem, dressingiem, warzywami i przyprawami. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Hawaje Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi W audycji podpowiemy wam, jak przyrządzić tradycyjne danie kuchni hawajskiej, o którym Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby
Świętowaliśmy tłusty czwartek. Tak się robi pączki w Łodzi! Kuba Marcinowicz z Czwórkowym mikrofonem zawitał do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Stamtąd relacjonował dla Was to wyjątkowe święto! Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Kuba Marcinowicz kulinaria jedzenie Anna Hardej Patryk Kuniszewicz Mateusz Tomaszuk