Pomysł na wyjątkowe wielkanocne śniadanie Podstawą śniadania na Wielkanoc powinny być oczywiście jajka, choć już do wyboru mamy czy na ciepło czy na zimno. W rozmowie z Anną Popek mistrz kulinarny radzi, jak zrobić takie śniadanie i podaje kilka prostych pomysłów. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne śniadanie Wielkanoc
Zupa ogonowa na ostatki - poznaj staropolski przepis Karnawał się kończy, więc to ostatnie dni, kiedy możemy przygotować pyszne i zdrowe, ale trochę kaloryczne jedzenie. Poznaj dobry, stary polski przepis na zupę, która dziś nie jest już tak modna, jak kiedyś, a która ma walory zdrowotne i wyśmienity smak. Zobacz więcej na temat: Anna Popek przepisy kulinarne warzywa wołowina zupy
Mistrz kulinarny zdradza sposób na dobre pączki W powszechnej opinii pączki, podobnie jak faworki, muszą być smażone na smalcu. Konrad Birek, szef kuchni restauracji "Sowa i Przyjaciele" zdradza, jak zrobić dobre pączki. Zobacz więcej na temat: ciasteczka przepisy kulinarne
Tak się czujemy, jak jemy Profesor Agnieszka Wierzbicka ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego opowie o największym projekcie naukowym realizowanym w Polsce w zakresie żywności. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie zwierzęta
Jedzmy to, na co jest sezon Kupując zimą nowalijki trzeba mieć świadomość, że pochodzą z produkcji szklarniowej i ich wartość odżywcza jest taka sobie. Anna Popek zachęca, by - przykładem naszych przodków - jeść produkty, które są w danej chwili świeże. Na przykład zrobić zupę z dyni i gruszki. Zobacz więcej na temat: Anna Popek zdrowie żywność
Krem z malinówki i krem brulee wspaniałe na karnawał Mamy środek karnawału, więc warto mieć w rękawie asa, żeby czymś zaskoczyć gości na karnawałowym spotkaniu. Mistrz kucharski zdradza w Annie Popek przepisy na dwa proste, ale - jak zapewnia - przepyszne desery. Zobacz więcej na temat: Anna Popek dziczyzna
Grzyb trujący zawsze pozostanie trujący Rokrocznie słyszymy o przypadkach zatruć po zjedzeniu świeżych, dopiero co zebranych grzybów. Nic nie słychać natomiast o zatruciach spowodowanych zjedzeniem grzybów suszonych, choć nie można wykluczyć, że w całej ich masie także grzyby trujące trafiają do suszenia. Zobacz więcej na temat: grzyby Janusz Weiss zdrowie
Kobiety waleczne jak Bruce Lee W czasie tego weekendu w kilku miastach Polski odbywają się bezpłatne kursy samoobrony i bezpieczeństwa dla pań na podstawie autorskiego programu "Grom Combat Girlz”, organizowane przez instruktorów z Grupy Reagowania Antykryzysowego "GRAK". Zobacz więcej na temat: samoobrona Sporty walki
Dzięki tej diecie można być szczupłym i zdrowym Po świąteczno-sylwestrowych szaleństwach niejedna pani i niejeden pan nie mogą zmieścić się w dotychczas pasujące do figury ubrania. Ale można szybko i bez szwanku na zdrowiu poprawić linię. Zobacz więcej na temat: dieta warzywa zdrowie
Przed sylwestrową zabawą nie trać czasu na gotowanie Catering coraz modniejszy na sylwestrowych prywatkach. Panie domu doceniają korzyści płynące z zamówienia gotowych potraw. Zamiast przed sylwestrową zabawą tracić czas w kuchni, wolą podać gotowe potrawy. Zobacz więcej na temat: Sylwester 2013 zabawa
Szefowa kuchni Ewa Olejniczak: spróbujmy nowych potraw przy wigilijnym stole - Nic się nie stanie jeśli karpia zastąpi pstrąg, albo inna ryba słodkowodna. - powiedziała w radiowej Jedynce Ewa Olejniczak. Szefowa kuchni hotelu Intercontinental uważa jednak, że powinniśmy pozostać przy tradycji postnej kolacji wigilijnej. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie gotowanie przepisy kulinarne przepisy świąteczne
Bryndza, suska - regionalne skarby Produkty lokalne i regionalne to gwarancja najwyższej jakości, tradycyjnego sposobu wytwarzania i przede wszystkim przyjemność dla podniebienia. Sprawdziliśmy jakie polskie produkty są już chronione przez Unię Europejską. Zobacz więcej na temat: Czwórka Unia Europejska żywność
Łoziński: karp dominował w PRL-u Większość Polaków nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia. Siła przyzwyczajenia, tradycja, przywiązanie czy stary nawyk - tak odpowiadają na pytanie o powody obecności tej ryby na wigilijnym stole. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Karp święta
Świąteczny bigos z kiszonej czy z kwaszonej kapusty? Co i jak gotować, by się nie "zagotować" przy organizowaniu kolacji wigilijnej? Barbara Wrzesińska, aktorka i pasjonatka sztuki kulinarnej radzi jak sprawnie zorganizować świąteczne biesiadowanie. Zdradza też tajniki swojej kuchni. Zobacz więcej na temat: bigos kulinaria święta
Przepisy zwyciężczyni kulinarnego show Barbara Ritz, zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji programu "MasterChef", gościła w "Stacji kultura". Właśnie ukazała się jej druga książka "Dom pełen smaku". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby
Kurczak pieczony, kaczka, a może gęś? Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się kaczki, gęsi, indyki i perliczki. Czy wyprą tańszego kurczaka, czy są lepsze? Na te pytanie próbował odpowiedzieć w radiowej Jedynce znany restaurator Maciej Kręglicki. Zobacz więcej na temat: kurczak faszerowany przepisy kulinarne żywność
Wszystkie smaki europejskiej muzyki Do sklepów muzycznych trafiły pierwsze cztery części serii kompilacji o wspólnym tytule "Appetit". Te ciekawe wydawnictwa to połączenie wysmakowanej i ciekawie wybranej muzyki oraz przepisów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia francuska kuchnia hiszpańska kuchnia włoska MUZYKA przepisy kulinarne
Wokalistka Bisquit prezentuje muzyczno-kulinarną podróż "Appetit" "Francja", "Włochy", "Hiszpania" i "Polska" to pierwszą część serii, jaką przygotowała Joanna Chacińska. Muzyka mało znanych artystów z danego kraju uzupełniona przepisami na lokalne dania to doskonały zestaw na jesienne i zimowe wieczory. Życzymy smacznego! Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia francuska kuchnia hiszpańska kuchnia włoska MUZYKA przepisy kulinarne