Czarna, zielona, sypana, w torebkach? Wszystko o herbacie Najbardziej szlachetną jest herbata biała. Nazywana jest też eliksirem młodości. Ma największą ilość antyoksydantów, które wpływają na stan skóry. Równie zdrowa jest herbata zielona. Najmniej właściwości ma herbata czarna. Zobacz więcej na temat: dieta gotowanie zdrowie
Gotowanie nie musi być pracochłonną męką Czy do gotowania potrzebna jest…głowa? Czy przyrządzenie domowego obiadu musi kosztować wiele wysiłku? Jak mądrze wykorzystać dostępne półprodukty, aby nasz posiłek był szybki a jednocześnie naprawdę domowy. Będziemy radzić w "Czterech porach roku". Zobacz więcej na temat: KULTURA przepisy kulinarne zdrowie
Dynia - królowa jesieni. Co z niej ugotować? Ewa Wachowicz, producentka i autorka programów kulinarnych, mówiła w radiowej Jedynce jakie ciekawe dania możemy przyrządzić z dyni i dlaczego akurat to warzywo jest nazywane "królową jesieni". Zobacz więcej na temat: kulinaria zupa z dyni
Jak zrobić tort z ziemniaków? Sprawdź! Ziemniak ma w Polsce złą opinie, jako warzywo, które tuczy. Z drugiej strony Polacy lubią jeść ziemniaki. Zobacz więcej na temat: zdrowie żywność
Anna Popek i jej porady kulinarne Może być tłusty, półtłusty, albo chudy. Jogurt jest bardzo pożytecznym napojem mlecznym. Ale czy każdy jogurt jest pożyteczny? Może zamiast kupować jogurt w sklepie warto zrobić go samemu? Zobacz więcej na temat: jogurt
Błogosławione działanie oleju lnianego na organizm Olej lniany jest znany w naszej kulturze od dawna. Ma właściwości lecznicze i spożywcze. I ma same zalety. Zobacz więcej na temat: zdrowie żywność
To one nadają życiu smak! - Mieszamy, próbujemy, eksperymentujemy. Każda partia przetworów jest trochę inna, mimo że do ich przygotowania używam tego samego przepisu, ale zawsze dam czegoś więcej, czegoś innego mniej - opowiada Agnieszka Pietrusiak, autorka bloga "Mówią Weki". Zobacz więcej na temat: hobby przetwory
Takim pysznym krwistym stekiem można podbić serce każdego mężczyzny Dobry stek obroni się sam. Nie potrzebuje specjalnych dodatków. Najważniejsza jest sztuka jego przygotowania. W "Czterech porach roku" radzimy, jak przygotować przepyszny stek. Zobacz więcej na temat: potrawy z grilla stek zdrowie
Targ Śniadaniowy promuje ideę "slow food" - Targ jest miejscem spotkań lokalnych mieszkańców oraz okazją, żeby zjeść wspólne śniadanie. Coś, co jest normą w innych częściach Europy przenieśliśmy na nasz grunt - mówi Bianca Torossian, organizatorka Targu Śniadaniowego na Żoliborzu. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia gotowanie kuchnia wegetariańska kulinaria żywność
"Z działki, z lasu i takie tam", czyli jak Agata Królak zmusza Wojciecha Manna do założenia fartucha - Pięknie wydana, świetnie wymyślona i smakowita jest dość alternatywną książką kucharską. Kiedy się ją tylko otworzy, czeka nas prawdziwa przygoda - mówił Michał Nogaś o "Z działki, z lasu i takich tam" Agaty Królak. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne przetwory
Baczność! Świętujemy Dzień Wojska Polskiego W czwartkowym poranku nie zabraknie tematów "okołowojskowych". Nasz spec od kulinariów Przyrządzimy prawdziwą, żołnierską grochówkę i sprawdzi jak zostaje się dziś zawodowym żołnierzem. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Justyna Dżbik wojsko
Lato z Radiem: zupy i owoce leśne – dobre, bo polskie - Dawniej kiedy częstowałam swojego znajomego z Włoch kiszonym ogórkiem oburzył się, że jest zepsuty. Dziś wszędzie na świecie ludzie chcą spróbować wszystkiego – Agnieszka Małkiewicz, organizatorka imprez kulinarnych wyjaśnia dlaczego warto promować polskie jedzenie. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska owoce morza Lato z Radiem 2013
Kolację jedz, ale z głową Istnieje powszechna opinia, że jeśli ktoś nie chce utyć, to nie powinien już po godzinie 18 nic nie jeść. Zgodnie z powiedzeniem: śniadanie jedz sam, obiadem się podziel, a kolację oddaj wrogowi. Czy to trafne powiedzenie? Zobacz więcej na temat: kolacja sałatki zdrowie żywność
Lato z Radiem. Tam kiedyś pachniało siarką Tarnobrzeg w latach świetności przemysłu siarkowego, nazywany stolicą polskiej siarki, dziś to jedno z głównych miast Podkarpacia. W niedzielę 21 lipca Lato z Radiem gra tam koncert. Zobacz więcej na temat: podróże Tarnobrzeg
Od stołu wstawaj z uczuciem niedosytu Warto ograniczyć ilość zjadanego jedzenia, aby zachować idealną sylwetkę. Jak to zrobić radzi w radiowej Jedynce aktorka Bożena Stachura. Zobacz więcej na temat: zdrowie
Miód fasolowy, ser o smaku moreli - odkryj polską kuchnię regionalną! - Po '89 roku byliśmy spragnieni kuchni z innych krajów i zaczęliśmy zatracać to, co nasze. Od kilku lat staramy się skrócić dystans od pola do stołu, tak, żeby produkty lokalne trafiały do lokalnej oferty gastronomicznej - mówi Izabella Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zobacz więcej na temat: Orzeł może POLSKA
Polskie smaki z europejskim certyfikatem Smakowicie zapowiada się poniedziałkowy lunch, podczas którego zaserwujemy Wam polskie produkty regionalne chronione prawem Unii Europejskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Unia Europejska żywność
Mądra dieta podstawą zdrowia - Odchudzanie się przez niejedzenie to najgłupsze co można sobie wyobrazić - mówi Bożena Stachura, aktorka Teatru Narodowego w Warszawie. Zobacz więcej na temat: cholesterol zdrowie żywność