Mało cukru? Jak nie dać się nabrać producentom żywności Cukier nie jest zdrowy i ograniczenie jego spożycia jest korzystne dla zdrowia. Producenci wiedzą, że konsumenci coraz częściej uważnie czytają etykiety. Więc zamiast napisać, że w produkcie jest cukier, piszą coś zupełnie innego. Zobacz więcej na temat: dieta gotowanie zdrowie
Kulinarny Mount Everest, czyli podróże z perspektywy talerza - Uważamy, że kulinaria, kuchnia, smaki są istotnym elementem miejsca, które odwiedzamy, dlatego też chcemy je poznawać. Pewne miejsca wspominamy przez to, co tam zjedliśmy - opowiadali w Jedynce podróżnicy i autorzy kulinarnego bloga Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński. Zobacz więcej na temat: kuchnia chińska kuchnia japońska podróże przepisy kulinarne Tomasz Michniewicz
Pomysł na wyjątkowe wielkanocne śniadanie Podstawą śniadania na Wielkanoc powinny być oczywiście jajka, choć już do wyboru mamy czy na ciepło czy na zimno. W rozmowie z Anną Popek mistrz kulinarny radzi, jak zrobić takie śniadanie i podaje kilka prostych pomysłów. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne śniadanie Wielkanoc
Zupa ogonowa na ostatki - poznaj staropolski przepis Karnawał się kończy, więc to ostatnie dni, kiedy możemy przygotować pyszne i zdrowe, ale trochę kaloryczne jedzenie. Poznaj dobry, stary polski przepis na zupę, która dziś nie jest już tak modna, jak kiedyś, a która ma walory zdrowotne i wyśmienity smak. Zobacz więcej na temat: Anna Popek przepisy kulinarne warzywa wołowina zupy
Mistrz kulinarny zdradza sposób na dobre pączki W powszechnej opinii pączki, podobnie jak faworki, muszą być smażone na smalcu. Konrad Birek, szef kuchni restauracji "Sowa i Przyjaciele" zdradza, jak zrobić dobre pączki. Zobacz więcej na temat: ciasteczka przepisy kulinarne
Tak się czujemy, jak jemy Profesor Agnieszka Wierzbicka ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego opowie o największym projekcie naukowym realizowanym w Polsce w zakresie żywności. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie zwierzęta
Jedzmy to, na co jest sezon Kupując zimą nowalijki trzeba mieć świadomość, że pochodzą z produkcji szklarniowej i ich wartość odżywcza jest taka sobie. Anna Popek zachęca, by - przykładem naszych przodków - jeść produkty, które są w danej chwili świeże. Na przykład zrobić zupę z dyni i gruszki. Zobacz więcej na temat: Anna Popek zdrowie żywność
Krem z malinówki i krem brulee wspaniałe na karnawał Mamy środek karnawału, więc warto mieć w rękawie asa, żeby czymś zaskoczyć gości na karnawałowym spotkaniu. Mistrz kucharski zdradza w Annie Popek przepisy na dwa proste, ale - jak zapewnia - przepyszne desery. Zobacz więcej na temat: Anna Popek dziczyzna
Grzyb trujący zawsze pozostanie trujący Rokrocznie słyszymy o przypadkach zatruć po zjedzeniu świeżych, dopiero co zebranych grzybów. Nic nie słychać natomiast o zatruciach spowodowanych zjedzeniem grzybów suszonych, choć nie można wykluczyć, że w całej ich masie także grzyby trujące trafiają do suszenia. Zobacz więcej na temat: grzyby Janusz Weiss zdrowie
Kobiety waleczne jak Bruce Lee W czasie tego weekendu w kilku miastach Polski odbywają się bezpłatne kursy samoobrony i bezpieczeństwa dla pań na podstawie autorskiego programu "Grom Combat Girlz”, organizowane przez instruktorów z Grupy Reagowania Antykryzysowego "GRAK". Zobacz więcej na temat: samoobrona Sporty walki
Dzięki tej diecie można być szczupłym i zdrowym Po świąteczno-sylwestrowych szaleństwach niejedna pani i niejeden pan nie mogą zmieścić się w dotychczas pasujące do figury ubrania. Ale można szybko i bez szwanku na zdrowiu poprawić linię. Zobacz więcej na temat: dieta warzywa zdrowie
Przed sylwestrową zabawą nie trać czasu na gotowanie Catering coraz modniejszy na sylwestrowych prywatkach. Panie domu doceniają korzyści płynące z zamówienia gotowych potraw. Zamiast przed sylwestrową zabawą tracić czas w kuchni, wolą podać gotowe potrawy. Zobacz więcej na temat: Sylwester 2013 zabawa
Szefowa kuchni Ewa Olejniczak: spróbujmy nowych potraw przy wigilijnym stole - Nic się nie stanie jeśli karpia zastąpi pstrąg, albo inna ryba słodkowodna. - powiedziała w radiowej Jedynce Ewa Olejniczak. Szefowa kuchni hotelu Intercontinental uważa jednak, że powinniśmy pozostać przy tradycji postnej kolacji wigilijnej. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie gotowanie przepisy kulinarne przepisy świąteczne
Bryndza, suska - regionalne skarby Produkty lokalne i regionalne to gwarancja najwyższej jakości, tradycyjnego sposobu wytwarzania i przede wszystkim przyjemność dla podniebienia. Sprawdziliśmy jakie polskie produkty są już chronione przez Unię Europejską. Zobacz więcej na temat: Czwórka Unia Europejska żywność
Łoziński: karp dominował w PRL-u Większość Polaków nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia. Siła przyzwyczajenia, tradycja, przywiązanie czy stary nawyk - tak odpowiadają na pytanie o powody obecności tej ryby na wigilijnym stole. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Karp święta
Świąteczny bigos z kiszonej czy z kwaszonej kapusty? Co i jak gotować, by się nie "zagotować" przy organizowaniu kolacji wigilijnej? Barbara Wrzesińska, aktorka i pasjonatka sztuki kulinarnej radzi jak sprawnie zorganizować świąteczne biesiadowanie. Zdradza też tajniki swojej kuchni. Zobacz więcej na temat: bigos kulinaria święta
Przepisy zwyciężczyni kulinarnego show Barbara Ritz, zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji programu "MasterChef", gościła w "Stacji kultura". Właśnie ukazała się jej druga książka "Dom pełen smaku". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby
Kurczak pieczony, kaczka, a może gęś? Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się kaczki, gęsi, indyki i perliczki. Czy wyprą tańszego kurczaka, czy są lepsze? Na te pytanie próbował odpowiedzieć w radiowej Jedynce znany restaurator Maciej Kręglicki. Zobacz więcej na temat: kurczak faszerowany przepisy kulinarne żywność