Jak przyrządzać szparagi? Mówi się, że maj to najpiękniejszy miesiąc w ciągu roku. Coś w tym jest, bowiem oprócz wspaniałej pogody oznacza atrakcje dla naszego podniebienia. Jedną z nich są szparagi, które jeszcze nie wszyscy zdążyli poznać. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
W tyglu smaku i kultur. Marcin Meller o kuchni Gruzji Olia Hercules to ukraińska pisarka, autorka książek kulinarnych "Mamuszki" i "Kaukasis", w których łączy smaki, kultury i podróże. Przepisy, które w nich zebrała to hołd dla kuchni Kaukazu i Ukrainy. Opowiadał o nich Marcin Meller. Zobacz więcej na temat: Czwórka Gruzja jedzenie Marcin Meller Beata Kwiatkowska Kaukaz KULTURA
Spotkanie z księciem kuchni peruwiańskiej Od kilku lat w kulinarnych kręgach mówi się, że kuchnia z Peru jest w natarciu i przyszłość należy do niej. O to, czym mogą się pochwalić kucharze z tego kraju opowiadał Mitsuharu Tsumura, jednego z najlepszych peruwiańskich szefów kuchni. Zobacz więcej na temat: Peru Łukasz Modelski KULTURA
Przez żołądek do umysłów i serc. O projekcie Gość-Inność "Uchodźca", "imigrant", a nawet "Ukrainiec" - określenia, które choć nie są krzywdzące, użyte jako obelga mogą być obraźliwe. Dlaczego tworzymy narodowe podziały i jak przełamać stereotypy? Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe uchodźcy imigracja imigranci w Europie kuchnie świata gotowanie warsztaty
"Hamburger nie może zejść z kulinarnej sceny" - Powodem, dla którego warto czasem zjeść bułkę z mięsem jest urozmaicenie jadłospisu. To może być dobre i zdrowe jedzenie jeśli tylko użyjemy do jego przygotowania zdrowych produktów – mówił w Dwójce Paweł Łukasik. Zobacz więcej na temat: jedzenie gastronomia Łukasz Modelski KULTURA STYL ŻYCIA
Dlaczego warto pić koktajle? – To idealny sposób na upłynnienie cennych odżywczo składników – mówi Katarzyna Błażejewska-Stuhr, pasjonatka koktajli. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka dieta zdrowie
Jak smakują czarne pierogi? Czarne, delikatne pierogi z farszem z sandacza to pozycja z menu ukraińskiej restauracji Kanapa. Szef kuchni tego lokalu zdradził przepis na to nietypowe danie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą - Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: jedzenie pizza Łukasz Modelski kulinaria gastronomia kuchnia włoska KULTURA STYL ŻYCIA
Pizza dla ambitnych. Niecodzienne sposoby na włoski placek Okazją do rozmowy o jednej z ulubionych potraw świata jest zapowiedź kolejnego tomu legendarnej serii "Modernist cuisine" Nathana Myhrvolda. Będzie on poświęcony pizzy właśnie. Zobacz więcej na temat: jedzenie pizza
Jak najlepiej odbudować organizm po zimie? Za oknem słońce, na termometrach wiosenne temperatury. Przyroda budzi się do życia. Ludzie podobnie. W jaki sposób wybudzić swój organizm z zimowego snu? Najlepiej odpowiednią zmianą diety. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA jedzenie gotowanie warzywa
Mickey Rotten: moja kuchnia jest jak pocztówka z podróży - Gotuję odkąd skończyłem osiem lat. Ta praca jest moją pasją i wiele z tego, co teraz umiem nauczyłem się sam. Dużo czytam i uczę się od innych - opowiadał Mickey Rotten, kucharz, autor kanału vegeTABLE. Zobacz więcej na temat: jedzenie Czwórka Kamil Jasieński kuchnie świata kuchnia wegetariańska gotowanie
Kuchnia wietnamska. "Sajgonki wymyślono w Warszawie" - Nazwę "sajgonki" pod koniec lat 80. zaproponował nasz kolega Wietnamczyk, studiujący w Polsce, który bardzo dobrze mówił po polsku. Zapisał ją na kartce i się upowszechniła w kolejnych restauracjach - opowiadał w Dwójce Ngo Van Tuong, popularyzator kuchni wietnamskiej. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Wietnam KULTURA
Tego dnia czekolada nie tuczy! 12 kwietnia będziemy obchodzić Dzień Czekolady. Tego dnia każdy powinien sięgnąć po coś słodkiego. Agata Wojda namawia na łakocie owocowo-czekoladowe. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA przepisy kulinarne przepisy gotowanie
Dlaczego warto ograniczyć spożycie mięsa? – Nie chodzi o to, żebyśmy nagle wszyscy przeszli na wegetarianizm – mówi gość audycji Katarzyny Pruchnickiej. Po prostu czasami warto odmówić sobie dań mięsnych. Dlaczego? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne przepisy
Baba czy mazurek? Jeżeli stoją Państwo przed takim przedświątecznym wyborem, to Katarzyna Pruchnicka podpowiada: – I baba, i mazurek! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka gotowanie
Przepis na idealny barszcz ukraiński Jest aromatyczny, nietłusty mimo wędzonej słoniny, a dzięki dodatkowi w postaci soku wyciśniętego z surowych buraków – intensywny w smaku i kolorze. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA kuchnia polska gotowanie
Dlaczego słoik łatwiej otwiera się po uderzeniu w denko? – Może tutaj chodzić o szybką zmianę ciśnienia – tłumaczy dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA ciekawostki Marcin Łukawski Tomasz Rożek
Jak nie marnować jedzenia? Zazwyczaj kupujemy za dużo, po czym wyrzucamy czerstwe pieczywo czy zepsute warzywa do kosza. Co zrobić, aby nie marnować jedzenia i przy okazji nie tracić pieniędzy? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne