Pasta z pokrzyw i inne pomysły zielarki ze Szwecji - Jeżeli ktoś żyje w konflikcie z naturą, żyje w konflikcie z samym sobą - podkreślała Lisen Sundgren, autorka bestsellerowej książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury". Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne kulinaria Łukasz Modelski KULTURA Szwecja
Kuchnia rycerska, czyli krzyżacki majstersztyk - Zakonnicy na zamku w Malborku mięso spożywali trzy razy w tygodniu, w pozostałe dni nabiał, a w piątek pościli. Jedli po dwóch z jednej miski, ale dodatki warzywne dostawali oddzielnie. Jadali po królewsku – opowiadał w Dwójce Bogdan Gałązka. Zobacz więcej na temat: potrawy Krzyżacy Łukasz Modelski KULTURA kulinaria
Gdzie powstają najlepsze sery w Polsce? – Serowarom zagrodowym depcze po piętach kolejny ruch, czyli serowarzy garażowi. Cudowne zjawisko. To są ludzie, któzy nie mają własnych zwierząt, mleka. Szukają go, badają i zaczynają robić sery. Im trudniejsze, tym większą przyjemność i radość im to sprawia – ocenia Gieno Mientkiewicz, znawca serów. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kulinaria kuchnia polska STYL ŻYCIA Gieno Mientkiewicz
Królewskie śniadanie. Co jadł rano Jan III Sobieski? – Jeśli chodzi o spis potraw jadanych przez króla o określonych godzinach, korzystamy z księgi szafarskiej. To lista produktów używanych w określonych dniach w ostatnim roku życia króla – mówi Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Wilanów kulinaria kuchnia polska Jan III Sobieski STYL ŻYCIA
Bezpieczne i zdrowe grillowanie. Porady specjalistki Potrawy z grilla uchodzą za zdrowe, bo w trakcie ich przygotowywania wytapia się z mięsa tłuszcz. Ale czy rzeczywiście? Trzeba zastosować się do kilku uwag, aby grill wyszedł nam na zdrowie. Zobacz więcej na temat: grill zdrowie Małgorzata Raducha STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Anthony Bourdain. Mistrz kuchni z misją zmieniania świata - Siadał do stołu z ludźmi w regionach objętych konfliktem zbrojnym, jadł, rozmawiał, zadawał proste pytania, bardzo dużo mówił o islamie - tak dziennikarka Aga Kozak wspominała w Dwójce Anthony'ego Bourdaina, zmarłego 8 czerwca amerykańskiego szefa kuchni, prezentera telewizyjnego i pisarza. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Dwójka Łukasz Modelski kulinaria STYL ŻYCIA KULTURA
Lemoniada na upalne dni – Bzianka to jest syrop z czarnego bzu. Może nie jest przyjemny w zapachu, ale jest bardzo smaczny i słodki – mówi Dawid Cocańczyk. Czy bzianka to dobry składnik do lemoniady? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Paprykowa pasta prosto z Gruzji Czym jest adżika? – To genialna, ostra pasta, na bazie papryki, z różnymi endemicznymi ziołami, czyli takimi, które występują tylko w Gruzji – opowiada Marcin Meller, który uwielbia gruzińską kuchnię. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Marcin Meller Katarzyna Pruchnicka
Chłodnik – idealny posiłek na ciepłe dni Gdy na zewnątrz bardzo ciepło, ciężko przekonać się do gorącej zupy. Chłodnik to idealne rozwiązanie na wiosenne i letnie dni. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie
Zioła? Tylko z doniczki - Zioła najlepiej mieć na parapecie - twierdzi Maja Sobczak blogerka kulinarna, współautorka ksiazki "Zioła na talerzu". Zobacz więcej na temat: Robert Kilen Monika Tarka-Kilen
Smakowita Ukraina i kraje Kaukazu Gościem audycji była Olia Hercules, autorka książek poświęconych ukraińskiej i kaukaskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski jedzenie Ukraina Kaukaz
Idealny przysmak do kawy Lawendowa Panna Cotta doskonale komponuje się z aromatyczną kawą, a przepis na ten deser wcale nie jest skomplikowany! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Jak przyrządzać szparagi? Mówi się, że maj to najpiękniejszy miesiąc w ciągu roku. Coś w tym jest, bowiem oprócz wspaniałej pogody oznacza atrakcje dla naszego podniebienia. Jedną z nich są szparagi, które jeszcze nie wszyscy zdążyli poznać. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
W tyglu smaku i kultur. Marcin Meller o kuchni Gruzji Olia Hercules to ukraińska pisarka, autorka książek kulinarnych "Mamuszki" i "Kaukasis", w których łączy smaki, kultury i podróże. Przepisy, które w nich zebrała to hołd dla kuchni Kaukazu i Ukrainy. Opowiadał o nich Marcin Meller. Zobacz więcej na temat: Czwórka Gruzja jedzenie Marcin Meller Beata Kwiatkowska Kaukaz KULTURA
Spotkanie z księciem kuchni peruwiańskiej Od kilku lat w kulinarnych kręgach mówi się, że kuchnia z Peru jest w natarciu i przyszłość należy do niej. O to, czym mogą się pochwalić kucharze z tego kraju opowiadał Mitsuharu Tsumura, jednego z najlepszych peruwiańskich szefów kuchni. Zobacz więcej na temat: Peru Łukasz Modelski KULTURA
Przez żołądek do umysłów i serc. O projekcie Gość-Inność "Uchodźca", "imigrant", a nawet "Ukrainiec" - określenia, które choć nie są krzywdzące, użyte jako obelga mogą być obraźliwe. Dlaczego tworzymy narodowe podziały i jak przełamać stereotypy? Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe uchodźcy imigracja imigranci w Europie kuchnie świata gotowanie warsztaty
"Hamburger nie może zejść z kulinarnej sceny" - Powodem, dla którego warto czasem zjeść bułkę z mięsem jest urozmaicenie jadłospisu. To może być dobre i zdrowe jedzenie jeśli tylko użyjemy do jego przygotowania zdrowych produktów – mówił w Dwójce Paweł Łukasik. Zobacz więcej na temat: jedzenie gastronomia Łukasz Modelski KULTURA STYL ŻYCIA
Dlaczego warto pić koktajle? – To idealny sposób na upłynnienie cennych odżywczo składników – mówi Katarzyna Błażejewska-Stuhr, pasjonatka koktajli. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka dieta zdrowie