Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś O jedzeniu przyszłości w związku z wystawą "Food revolution 5.0" rozmawialiśmy z dziennikarzem gastronomicznym i blogerem Przemysławem Bociągą. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia jedzenie wystawa Łukasz Modelski KULTURA
Szef kuchni. Jak zostać kulinarnym artystą? Jest mistrzem, artystą, czasem musi być po prostu dobrym rzemieślnikiem, a czasem żołnierzem. Szef kuchni - czy, aby nim zostać, wystarczy tylko doskonałe wyczucie smaku? Zobacz więcej na temat: Czwórka praca kuchnia Beata Kwiatkowska kulinaria gotowanie zatrudnienie STYL ŻYCIA
Warto kosztować? Jedzenie, picie i pieniądze W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o przepisach prawnych i podatkowych związanych z handlem żywnością oraz alkoholem w Polsce. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria pieniądze przepisy prawo Łukasz Modelski
Pyszne, festiwalowe kino kulinarne – Jak zaczęłam się zajmować kinem kulinarnym, to wydawało mi się, że ileż można o tym opowiadać. Jednak co roku, na kolejnych festiwalach, daję się zaskoczyć – mówi Lucyna Zębowicz, filmoznawca. Zobacz więcej na temat: Trójka kulinaria kuchnia kino STYL ŻYCIA jedzenie dieta
A do smaku... pył grzybowy! Grzyb może być dodatkiem, głównym składnikiem dania, ale może też być przyprawą. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka kuchnia grzyby przepisy kulinarne warzywa zdrowie
Na grzyby... Najpierw nauczmy się je zbierać! - Na temat zbierania grzybów istnieje mnóstwo mitów . Na nasze pierwsze grzybobranie warto zabrać ze sobą doświadczonego grzybiarza - wyjaśnia w Czwórce Maciej Pawłowski z Lasów Państwowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka grzyby las jesień STYL ŻYCIA Piotr Firan Michał Piwowarek kuchnia
Poznając kuchnie świata - podróże kierowane smakiem - Gdy podróżuję, coraz częściej do różnych krajów prowadzą mnie ich kulinaria - opowiada w Czwórce Marta Gawrychowska, podróżniczka i autorka bloga "Podróże od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kuchnia STYL ŻYCIA Azja Europa Anna Hardej Grzegorz Łapanowski kuchnie świata
Kulinarne kryminały - zbrodnia z jedzeniem w tle - W tej literaturze najbardziej odpowiada mi merytoryka kulinarna. Można na przykład dowiedzieć się, jak funkcjonuje restauracja, lub co to jest "mise en place" - mówi w Czwórce o prozie Toma Hillenbrand'a autor komiksów Mateusz Szlachtycz. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie literatura KSIĄŻKA kryminał Beata Kwiatkowska kuchnia
Food Festival. Same pyszności w Kopenhadze W audycji "Droga przez mąkę" Małgorzata Minta opowiadała o tegorocznej sierpniowej odsłonie Cooking & Food Festival, która odbyła się w duńskiej stolicy. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dania Łukasz Modelski kuchnia kulinaria KULTURA
Kebson TV. O sekretach arabskiego dania - Dobry kebab to duży kebab. I ostry. A jego sekret tkwi w mięsie - mówi Adam Seliga, autor kanału "Kebson TV - testuje kebaby". Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kulinaria kuchnia gotowanie hobby youtube STYL ŻYCIA
Glutaminian sodu - to on odpowiada za piąty smak To substancja, bez smaku i zapachu, a jednak wzmacnia aromat spożywanych przez nas potraw. - Jest to związek chemiczny produkowany w laboratorium, na opakowaniach oznaczany jako E 621 - tłumaczy w Czwórce Izabela Przybysz, dietetyczka z Instytutu SanVita w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Patryk Kuniszewicz Kaja Zemła żywność zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA
Tradycyjne smaki małopolski Jego nautralnym środowiskiem są czyste wody zlokalizowane na terenie Ojcowskiego Parku Narodowego. Wędzony naturalnie, z użyciem drewna bukowego, co podkreśla jego wyjątkowy smak. W dzisiejszej audycji "Polska smakuje" mowa o rarytasie wśród polskich ryb - Pstrągu Ojcowskim. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia małopolskie Sława Bieńczycka potrawy
Pyszności i osobliwości ze stołu czterech Jerzych W "Drodze przez mąkę" dietetyczka i psycholog Laura Osęka opowiadała o metamorfozach kuchni w Wielkiej Brytanii za czasów panowania dynastii hanowerskiej. Zobacz więcej na temat: Wielka Brytania kulinaria kuchnia historia Europy Łukasz Modelski KULTURA HISTORIA
Polska może pochwalić się potrawami z mięsa Mięso zawsze było produktem luksusowym. To dzisiaj spowszedniało. Polska ma w tej kulinarnej dziedzinie wiele do zaoferowania. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia potrawy wieprzowina Sława Bieńczycka Grzegorz Łapanowski
Fine dining, czyli jedzenie, które staje się sztuką "Mała porcja, dziwna konstrukcja, a rachunek na 1000 zł" - tak złośliwie można powiedzieć o fine diningu. Czym on właściwie jest? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia kuchnia francuska hobby
Polskie sery: przysmak z wielowiekową tradycją - Najzdrowszym wyborem są sery białe, twarogowe - zwłaszcza młode. Wybierać je należy najlepiej wiosną i z początkiem lata, w okresie rozkwitu ziół i bogatej w witaminy roślinności - radzi ekspert kulinarny Tomasz Jakubiak. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka zdrowe odżywianie zdrowie kuchnia STYL ŻYCIA nabiał uczulenia Lato z Radiem
Płatki, czekolada i gin, czyli dieta królowej Elżbiety II Wizyta księżnej Kate i księcia Williama w Polsce potwierdziła tylko, że zainteresowanie rodziną brytyjską jest wciąż ogromne. Podglądamy, co robią, w co się ubierają i co jedzą. Szczególnie ciekawe jest menu królowej Elżbiety, która uwielbia czekoladę i nie stroni od... alkoholu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Elżbieta II Wielka Brytania królestwo jedzenie kuchnia
Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli – To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria jedzenie Łukasz Modelski KULTURA NAUKA ryby ryba owoce morza