Kucharz wojskowy: eksperymentujemy z grochówką - Co roku zmieniają się techniki kulinarne, dochodzą nowe urządzenia, więc próbujemy różnych podejść do tej zupy, a to podajemy ją jako piankę, a to jako mus - mówił w Dwójce Tomasz Welter trener polskiej wojskowej reprezentacji kucharzy. Zobacz więcej na temat: kulinaria wojsko KULTURA Łukasz Modelski
Jadać jak wojsko. Tajniki żołnierskiej kuchni W audycji "Droga przez mąkę" porozmawiamy o historycznej i współczesnej kuchni wojskowej. Zobacz więcej na temat: kulinaria wojsko
Smaki prosto z Gruzji Wakacyjne wyjazdy to doskonała okazja, aby spróbować przysmaków z całego świata. Co zatem powinno znaleźć się na talerzu w Gruzji? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Marcin Meller Katarzyna Pruchnicka
Wyższość polskich serów nad innymi Po raz kolejny w audycji pojawił się znawca polskich serów Gieno Mientkiewicz. Tym razem wymienił zalety naszych produktów i podkreślił, dlaczego są lepsze od innych. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
O winach z regionu Valpolicella Gościem audycji "Droga przez mąkę" była "Lady Amarone", czyli Marilisa Allegrini. Zobacz więcej na temat: alkohol KULTURA kulinaria Łukasz Modelski
Kulinarna podróż po Francji David Gaboriaud to idealny przewodnik po kuchni Francuskiej. Z jednej strony Polak, a z drugiej Francuz, który na gotowaniu zna się jak mało kto. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia francuska
Pasta z pokrzyw i inne pomysły zielarki ze Szwecji - Jeżeli ktoś żyje w konflikcie z naturą, żyje w konflikcie z samym sobą - podkreślała Lisen Sundgren, autorka bestsellerowej książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury". Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne kulinaria Łukasz Modelski KULTURA Szwecja
Kuchnia rycerska, czyli krzyżacki majstersztyk - Zakonnicy na zamku w Malborku mięso spożywali trzy razy w tygodniu, w pozostałe dni nabiał, a w piątek pościli. Jedli po dwóch z jednej miski, ale dodatki warzywne dostawali oddzielnie. Jadali po królewsku – opowiadał w Dwójce Bogdan Gałązka. Zobacz więcej na temat: potrawy Krzyżacy Łukasz Modelski KULTURA kulinaria
Gdzie powstają najlepsze sery w Polsce? – Serowarom zagrodowym depcze po piętach kolejny ruch, czyli serowarzy garażowi. Cudowne zjawisko. To są ludzie, któzy nie mają własnych zwierząt, mleka. Szukają go, badają i zaczynają robić sery. Im trudniejsze, tym większą przyjemność i radość im to sprawia – ocenia Gieno Mientkiewicz, znawca serów. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kulinaria kuchnia polska STYL ŻYCIA Gieno Mientkiewicz
Królewskie śniadanie. Co jadł rano Jan III Sobieski? – Jeśli chodzi o spis potraw jadanych przez króla o określonych godzinach, korzystamy z księgi szafarskiej. To lista produktów używanych w określonych dniach w ostatnim roku życia króla – mówi Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Wilanów kulinaria kuchnia polska Jan III Sobieski STYL ŻYCIA
Bezpieczne i zdrowe grillowanie. Porady specjalistki Potrawy z grilla uchodzą za zdrowe, bo w trakcie ich przygotowywania wytapia się z mięsa tłuszcz. Ale czy rzeczywiście? Trzeba zastosować się do kilku uwag, aby grill wyszedł nam na zdrowie. Zobacz więcej na temat: grill zdrowie Małgorzata Raducha STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Anthony Bourdain. Mistrz kuchni z misją zmieniania świata - Siadał do stołu z ludźmi w regionach objętych konfliktem zbrojnym, jadł, rozmawiał, zadawał proste pytania, bardzo dużo mówił o islamie - tak dziennikarka Aga Kozak wspominała w Dwójce Anthony'ego Bourdaina, zmarłego 8 czerwca amerykańskiego szefa kuchni, prezentera telewizyjnego i pisarza. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Dwójka Łukasz Modelski kulinaria STYL ŻYCIA KULTURA
Lemoniada na upalne dni – Bzianka to jest syrop z czarnego bzu. Może nie jest przyjemny w zapachu, ale jest bardzo smaczny i słodki – mówi Dawid Cocańczyk. Czy bzianka to dobry składnik do lemoniady? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Paprykowa pasta prosto z Gruzji Czym jest adżika? – To genialna, ostra pasta, na bazie papryki, z różnymi endemicznymi ziołami, czyli takimi, które występują tylko w Gruzji – opowiada Marcin Meller, który uwielbia gruzińską kuchnię. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Marcin Meller Katarzyna Pruchnicka
Chłodnik – idealny posiłek na ciepłe dni Gdy na zewnątrz bardzo ciepło, ciężko przekonać się do gorącej zupy. Chłodnik to idealne rozwiązanie na wiosenne i letnie dni. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie
Zioła? Tylko z doniczki - Zioła najlepiej mieć na parapecie - twierdzi Maja Sobczak blogerka kulinarna, współautorka ksiazki "Zioła na talerzu". Zobacz więcej na temat: Robert Kilen Monika Tarka-Kilen
Smakowita Ukraina i kraje Kaukazu Gościem audycji była Olia Hercules, autorka książek poświęconych ukraińskiej i kaukaskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski jedzenie Ukraina Kaukaz
Idealny przysmak do kawy Lawendowa Panna Cotta doskonale komponuje się z aromatyczną kawą, a przepis na ten deser wcale nie jest skomplikowany! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka