Jedzenie jako przejaw patriotyzmu?

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2017 15:55
W książce "Rozmowy przy stole" Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren i Jacek Wasilewski piszą, że jedzenie zawsze było w Polsce wyrazem patriotyzmu. Czy można powiedziec, że jedzenie może być patriotyczne?
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Glow Images/East News

debata Czwórka 27.04.2017 1200x660.JPG
Starcie ze smakiem - patriotyczne jedzenie

Jaka jest więc prawdziwie polska kuchnia? Historyk Jarosław Dumanowski uważa, że staropolska kuchnia była zbliżona do współczesnej kuchni indonezyjskiej. Ceniono ostre i palące smaki. 

Co jedzono, kiedy rodziła się Polska niepodległa? Czy fasola orzełek jest tradycyjnym polskim smakiem? O tym opowie Paweł Krysiak ze Składu bananów.

ZOBACZ TAKŻE "Rozmowy przy stole". Jak biesiadują Polacy? <<<

Poza tym w programie dowiemy się m.in., czy w hollywoodzkich produkcjach jedzono tylko pierogi, kiełbasę i ogórki kiszone.

***

Na audycję "Sztuka jedzenia" zapraszamy w niedzielę (12.11) w godz. 15.05-16.00. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.

kd/mg

Czytaj także

Dookoła świata w poszukiwaniu przepisu na idealny chleb

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2017 14:04
W poszukiwaniu przepisu na chleb idealny zjeździła kawał świata: w Stambule nauczyła się robić bajgle, od Francuzów podpatrzyła przepis na bostock, czyli czerstwą drożdżówkę. W San Francisco pracowała zaś jako… piekarz. - To miasto przez niektórych nazywane jest światową stolicą chleba. Chyba w żadnym innym miejscu na świecie nie ma tylu piekarzy - mówiła Monika Walecka.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jeść mięso czy nie jeść mięsa? Oto jest pytanie

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2017 18:36
- Film "Głód mięsa" nie narzuca żadnych rozwiązań czy odpowiedzi, tylko zachęca do refleksji i zastanowienia się nad tym, co jest dobre dla naszego organizmu - mówi Kuba Gutek z Films For Food.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czwórka w Szwajcarii. Jak produkuje się legendarne sery?

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2017 14:30
Białe, żółte, topione, pleśniowe, słodkie, pikantne, z mleka krowiego, koziego lub owczego - na świecie produkuje się około czterech tysięcy gatunków sera. Jak przebiega ten proces - to sprawdzała w Szwajcarii Justyna Tylczyńska.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kulinarny sekret Francji - delektuj się chwilą

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2017 11:00
- Celebrowanie, wspólne siedzenie przy stole, są ważniejsze niż sam smak; liczy się ten moment, ta chwila - mówi David Gaboriaud, pół Polak, pół Francuz, który właśnie wydał książkę kulinarną "Coś francuskiego".
rozwiń zwiń