Polskie Radio
Section05
Łukasz Modelski

Pańska skórka i szczypki. Cmentarne przysmaki

- Przysmakiem krakowskim jest trupi miodek. Można go zakupić przy cmentarzach w Krakowie i sąsiednich miejscowościach, a jest to mocno skarmelizowany cukier z aromatami i drobno mielonymi orzechami arachidowymi - opowiadał Szymon Gatlik, z którym rozmawialiśmy o smakołykach, jakie możemy znaleźć w dniu Wszystkich Świętych przy polskich cmentarzach.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie Wszystkich Świętych słodkości słodycze Dwójka Łukasz Modelski

W intrygującym świecie ilustracji

Trwa nabór do czwartej już edycji konkursu na projekt ilustrowanej książki dla dzieci JASNOWIDZE 2020, któremu patronuje m.in. Trójka. – To, co jest bardzo ważne, jeżeli nie najważniejsze, w książkach dla dzieci, to ilustracje. Najfajniej jest, gdy ilustracje razem z treścią opowiadają to, co jest w książce, tworzą tę historię wspólnie – mówiła w Zagadkowym Studiu Kasia Domańska z Wydawnictwa Dwie Siostry.
Zobacz więcej na temat:  dzieci ciekawostki Kasia Stoparczyk Trójka dzieciństwo Łukasz Modelski KSIĄŻKA książki dla dzieci

"Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia" - perła odnaleziona w Kijowie

- Chodzi o tekst z połowy XVIII wieku, książka kucharska "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia". To jest zbiór różnych książek kucharskich, pism kulinarnych, notatek, ułożonych w jedno. Dosyć porządnie zrobiony rękopis - mówił o odkrytym w Kijowie zbiorze staropolskich przepisów kulinarnych prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Zobacz więcej na temat:  Kijów kulinaria Łukasz Modelski Dwójka

"Jadłonomia po polsku". Nie tylko zbiór przepisów

- Od książki kucharskiej, którą przygotowuję, oczekuję, żeby był to przewodnik na jakiś konkretny temat który nie tylko daje przepisy, ale też porady i wyjaśnienia. Czułam też, że temat gotowania po polsku – prostego bez wydziwiania – wymaga osobnej oprawy graficznej i osobnego podziału - mówiła w Dwójce autorka książki "Jadłonomia po polsku".
Zobacz więcej na temat:  rośliny kuchnia polska Łukasz Modelski jedzenie Dwójka

"Powieść o lisie". Kulinaria w wiekach średnich

- W porządnych japońskich serialach anime, które bardzo lubię, zazwyczaj każdy epizod zaczyna się od tego, że bohaterowie są głodni. W Opowieściach o Lisie jest dokładnie tak samo. Wszystko zaczyna się od tego, że trzeba zdobyć jedzenie, że ktoś komuś obiecał jedzenie albo ktoś kogoś chce zjeść - mówił w "Drodze przez mąkę" Łukasz Kozak.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie średniowiecze alegoria Łukasz Modelski Łukasz Kozak KULTURA