Sitopia. Szacunek do jedzenia nadzieją ludzkości? Gościem ostatniej przed wakacjami "Drogi przez mąkę" była Carolyn Steel, brytyjska architektka, wykładowczyni, prezenterka BBC, autorka książki "SITOPIA. Jak jedzenie może ocalić świat". Zobacz więcej na temat: ekologia Dwójka jedzenie
Winna Polska Ponad 330 winnic z całej Polski. Przekrojowe omówienie regionów winiarskich, odmian winorośli, najnowszych trendów w polskim winiarstwie. Tak w skrócie można opisać przewodnik turystyczny "Polskie wina 2021". Zobacz więcej na temat: jedzenie przewodnik Dwójka
Muzyka i muzykologia w XIX i XX-wiecznej opowieści o średniowieczu W audycji zastanawialiśmy się m.in. nad tym, kiedy zaczęto muzykę zapisywać, odczytywać i co było potrzebne do tego celu. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Polska Akademia Nauk Łukasz Kozak
Edytorstwo tekstów źródłowych z okresu średniowiecza Skąd wiemy, że odbył się Zjazd gnieźnieński czy Zjazd w Gąsawie? Dlaczego tak ważna dla kształtowania obrazu średniowiecza jest lektura rękopisów sprzed stuleci? Czy to co czytamy w podręcznikach historii jest tym samym co znajdujemy w rękopisie lub edycji krytycznej? Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka
Owady w każdej kuchni? Jadalne jedwabniki, coraz smaczniejsze larwy - w audycji rozmawialiśmy o jedzeniu przyszłości. Zobacz więcej na temat: kuchnia Dwójka
Jak się w Polsce piło i jadło w czasie transformacji? W audycji pochylimy się nad książką "Przyjemności i rozrywki" Janusza Łętowskiego (rok wyd. 1993), by porozmawiać o kulturze jedzenia i picia czasów transformacji ustrojowej w Polsce. Zobacz więcej na temat: jedzenie transformacja ustrojowa gastronomia Dwójka
Agnieszka Bartoszewicz: Henryk Samsonowicz był pełen energii i optymizmu W wieku 91 lat zmarł Henryk Samsonowicz - jeden z najwybitniejszych polskich historyków, znawca średniowiecza. Na antenie Programu 2 Polskiego Radia wspominali go Agnieszka Bartoszewicz z Uniwersytetu Warszawskiego i dziennikarz Dwójki Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: Henryk Samsonowicz Jakub Jamrozek Dwójka odeszli 2021
O gotowaniu dla najmłodszych - Kulinaria są tutaj drogą do celu, którym jest dobra zabawa - mówił na antenie Dwójki Szymon Barabach, autor książki "Rymosmaki, czyli co się gdzie je na świecie". Zobacz więcej na temat: jedzenie dzieci kulinaria Dwójka
Mediewalizm - praktyczne wykorzystywanie średniowiecznych idei Żeby średniowiecze mogło mieć długie trwanie, trzeba je było najpierw wynaleźć. Jedną z najbardziej interesujących postaci, dla której ta epoka miała wielkie znaczenie był historyk Jędrzej Moraczewski, który w 1841 roku w Szamotułach założył Towarzystwo Zbieraczów Starożytności Krajowych. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka
"Tortilla Flat". Głodni jadła i przygód "Upiekli szynkę i jedli stary chleb. Poziom koniaku w butelce uparcie się obniżał". Tym razem w "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o jedzeniu i piciu w powieści "Tortilla Flat" Johna Steinbecka. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka KULTURA John Steinbeck literatura
Zbigniew Kmieć: Kornel Makuszyński jest ze snu o Polsce płynącej dobrym winem - Łysy, dobrotliwy wujek dla dzieci, ale przede wszystkim, dobrotliwy wujek dla dawnej Polski. Takiej marzącej, pielęgnującej i pieszczącej swoje szlacheckie i gościnne tradycje. Takiej Polski, której praktycznie nie było już w czasach, w których o tym pisał - mówił w Dwójce Zbigniew Kmieć, szef kuchni i ekspert kulinarny. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka
Neogotyk - architektura inspirowana średniowieczem W kolejnej audycji "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o neogotyku, czyli stylu nawiązującym do form i rozwiązań znanych z architektury i sztuki gotyckiej. Zobacz więcej na temat: średniowiecze architektura Łukasz Kozak Dwójka
Uciechy stołu według poety łacińskiego W kolejnej "Drodze przez mąkę" wyruszyliśmy w głęboką przeszłość. Sięgnnęliśmy po "Xenię" Marcjalisa, czyli zbiór epigramatów, będących zarazem rzeczywistymi dwuwersowymi biletami dołączanymi do podarków przesyłanych przyjaciołom na Saturnalia. Zobacz więcej na temat: jedzenie poezja Dwójka
Kulinaria i trunki w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda Jedzenie i picie w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda – to temat kolejnej "Drogi przez mąkę". Naszym gościem była Wanda Klenczon - pisarka. Zobacz więcej na temat: jedzenie alkohol książki Wanda Klenczon Dwójka
Jak restauratorzy radzą sobie w pandemii? Czas pandemii koronawirusa to dla restauratorów okres pełen wyzwań - wielu z nich, aby przetrwać, musiało przeformatować swoją dotychczasową działalność. W "Drodze przez mąkę" mówiliśmy m.in. o zmianach, które zaszły w tej branży. Zobacz więcej na temat: jedzenie koronawirus Dwójka gastronomia restauracja
Alfons X Mądry - artystyczna dusza, niefortunny polityk Bohaterem audycji "Kryzys wieku średniego" był żyjący w XIII wieku król Kastylii i Leónu - Alfons X Mądry, który 1 kwietnia 1257 roku na elekcji we Frankfurcie nad Menem został obwołany królem Niemiec. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka HISTORIA
Fleksitarianizm - pomóc sobie i planecie W kolejnej odsłonie "Drogi przez mąkę" rozmawialiśmy z Sylwią Majcher, autorką książki "Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie". Zobacz więcej na temat: jedzenie książki ekologia
"Sen o Krzyżu" Audycja poświęcona słynnemu, pochodzącemu prawdopodobnie z I poł. VIII w. poematowi staroangielskiemu "Dream of the Rood". Zobacz więcej na temat: Jezus Chrystus Łukasz Kozak Dwójka