Polskie Radio
Section05

Łukasz Modelski

Jak pieprz i papryczki chili zmieniły historię świata

Nie od dziś wiadomo, że przyprawy wpłynęły na historię człowieka. I nie chodzi tu tylko o konserwowanie za ich pomocą żywności, ale o budowane dzięki nim fortuny, powstawanie nowych szlaków handlowych oraz odkrycie Nowego Świata. O miejscu pieprzu i papryczek chili w Europie, Azji i obu Amerykach w najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" opowie Anna Kwiatkowska, dziennikarka i podróżniczka.
Zobacz więcej na temat:  przyprawy kulinaria gotowanie Dwójka

Wśród szlachetnych polskich mięs

Kapłony, jagnięcina, gęsina, a przede wszystkim wołowina. Te mięsa królowały w szlacheckiej kuchni staropolskiej. Jak to się stało, że z czasem nasza mięsna dieta stawała się coraz mniej różnorodna? I dlaczego to właśnie wieprzowina zaczęła w niej dominować? Gościem "Drogi przez mąkę" była Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – autorka książki "Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa".
Zobacz więcej na temat:  jedzenie kuchnia polska Dwójka