Post w Polsce - ryba jest najważniejsza Post w Polsce ma charakter przede wszystkim jakościowy i nieodłącznie kojarzy się z rybami. Dlatego przed Wielkim Tygodniem w "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o daniach rybnych. Naszym gościem był Gieno Mientkiewicz - współautor książki "Ryby bałtyckie. Naturalnie". Zobacz więcej na temat: ryby Dwójka
"Hortus deliciarum" - dzieło życia Herrady z Landsbergu Bohaterką audycji "Kryzys wieku średniego" była Herrada z Landsbergu - żyjąca w XII wieku przeorysza klasztoru św. Odylii w Alzacji, autorka dzieła "Hortus deliciarum" (łac. Ogród przysmaków). Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Łukasz Kozak
Nowa kuchnia nordycka - przepis na gastronomiczny sukces Kopenhaska restauracja "Noma" po raz kolejny wygrała ranking The World's 50 Best Restaurants. Drugie miejsce zajęło działające w tym samym mieście "Geranium". O tej nieustającej renomie nowej kuchni nordyckiej rozmawialiśmy w audycji z cyklu "Droga przez mąkę" z Małgorzatą Mintą – dziennikarką i blogerką kulinarną. Zobacz więcej na temat: restauracja Małgorzata Minta Dwójka
Jak pieprz i papryczki chili zmieniły historię świata Nie od dziś wiadomo, że przyprawy wpłynęły na historię człowieka. I nie chodzi tu tylko o konserwowanie za ich pomocą żywności, ale o budowane dzięki nim fortuny, powstawanie nowych szlaków handlowych oraz odkrycie Nowego Świata. O miejscu pieprzu i papryczek chili w Europie, Azji i obu Amerykach w najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" opowie Anna Kwiatkowska, dziennikarka i podróżniczka. Zobacz więcej na temat: przyprawy kulinaria gotowanie Dwójka
Nowogród Wielki, czyli początek Rusi W audycji rozmawialiśmy o fenomenie Nowogrodu Wielkiego - średniowiecznej ruskiej republiki handlowej na miarę Wenecji. Naszym gościem był prof. Dariusz Dąbrowski. Zobacz więcej na temat: Łukasz Kozak Słowianie średniowiecze Dwójka
"Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Smakołyki w Muzeum Polin Co łączy placki ziemniaczane z latkesami, a gołąbki z holiszkami? Jaki związek ma czulent z adafiną? Skąd wzięły są białysy? Dlaczego nowojorczycy uważają ogórki kiszone i barszcz za dania żydowskie? Na te pytania odpowiada wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", która została otwarta w Muzeum Polin. Zobacz więcej na temat: Żydzi jedzenie Muzeum Historii Żydów Polskich Dwójka
Pysznie i zdrowo w Polsce Ludowej Jakie było menu restauracji w Polsce Ludowej? Kogo było stać na jedzenie w najlepszych z nich? W jaki sposób władza wspierała jedzenie warzyw? Dlaczego Polacy nie chcieli jeść dorszy, kryli i kalmarów? Kiedy po raz pierwszy planowano produkować w Polsce coca-colę? Zobacz więcej na temat: jedzenie PRL Dwójka
Branża gastronomiczna wspiera Ukrainę Polscy restauratorzy, kucharze, winiarze włączyli się w akcję pomocy Ukraińcom. Przybiera ona bardzo różne formy - od przekazywania części swojego utargu, poprzez gotowanie dla uchodźców, po realizację zamówień dla ukraińskiego wojska. O szczegółach mówiliśmy w audycji. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia Ukraina gotowanie wojna na Ukrainie Dwójka Ukraina Dwójka
Stanisław Vincenz i kuchnia huculska Czym się różni kulesza od banyszu? Co to jest huślanka? Jak się robi kisielicę z miodem? Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia pisarze i poeci Dwójka
Kodeks z Exeter Kodeks z Exeter powstał około 970 roku. W XI wieku dzieło trafiło do katedry w Exeter dzięki pierwszemu tamtejszemu biskupowi Leofricowi. Zbiór zawiera 40 poematów oraz 96 zagadek. Co ciekawe, kodeks dopiero w XIX wieku zaczął interesować badaczy i literaturoznawców. Poetycką częścią zbioru inspirowali się także m.in. W.H. Auden, Ezra Pound i J.R.R. Tolkien. Zobacz więcej na temat: literatura Anglia Dwójka Łukasz Kozak
Dr Michał Mularczyk i tajniki zdrowego odżywiania Ostatnia audycja miała wyjątkowo praktyczny wymiar, zajęliśmy się w niej bowiem tematyką zdrowego odżywiania. Zobacz więcej na temat: kulinaria zdrowie zdrowie i dieta zdrowe odżywianie Dwójka
Opowieści o włoskich winach i winiarzach Włoskie regiony winiarskie, odmiany winorośli, najnowsze trendy w winiarstwie Półwyspu Apenińskiego i rekomendacje enoturystyczne były tematem kolejnej "Drogi przez mąkę". Naszymi gośćmi byli Tomasz Prange-Barczyński i Wojciech Bońkowski, autorzy książki "Włochy. Opowieści o regionach, winach i ludziach". Zobacz więcej na temat: jedzenie Włochy alkohol Dwójka
Piotr Włostowic. Średniowieczny możnowładca z rodu Łabędziów Bohaterem audycji z cyklu "Kryzys wieku średniego" był Piotr Włostowic, jedna z najbardziej interesujących postaci polskiego średniowiecza. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Bolesław Krzywousty Łukasz Kozak Dwójka
Przez ziarna kawy - W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy już kiedyś o tym, jaka grubość ziarna jest najlepsza, jaki powinien być młynek, jakie ciśnienie w ekspresie jest idealne. Dziś spojrzymy na to wszystko jeszcze raz, ale z perspektywy zawodowca - mówił prowadzący audycję Łukasz Modelski. Gościem programu był Piotr Markowski, trener baristów. Zobacz więcej na temat: Dwójka kawa
Mikołaj z Polski. Pionier medycyny alternatywnej Bohaterem audycji był Mikołaj z Polski. O jego życiu wiemy stosunkowo niewiele: urodził się ok. 1225-1235 roku prawdopodobnie w Sieradzu, uczył się w Montpellier. Następnie w 1278 roku został nadwornym lekarzem Leszka Czarnego i przeniósł się do Krakowa, gdzie zmarł ok. 1316 roku. Zobacz więcej na temat: średniowiecze medycyna literatura Łukasz Kozak Dwójka
Marszałek na Maderze i tamtejsze kulinaria Najdłuższe w swoim życiu wakacje marszałek Józef Piłsudski spędził na Maderze. Co wówczas jadał? A co pijał? Jakie w ogóle były jego preferencje kulinarne? Rozmawialiśmy o tym w "Drodze przez mąkę" z Agnieszką Kuś – interpretatorką dziedzictwa kulinarnego. Zobacz więcej na temat: Józef Piłsudski Madera jedzenie Dwójka
Co nas denerwuje w restauracjach? Półtorametrowe pieprzniczki. Kieliszki pachnące wilgocią wyparzarki. Przeróżne wyższościowe zdania, które kelner może wypowiedzieć do gościa. Jednym słowem, restauracyjne frustracje. Rozmawialiśmy o nich w kolejnej "Drodze przez mąkę" z Joanną Mróz – dziennikarką, krytyczką i blogerką kulinarną. Zobacz więcej na temat: kulinaria restauracja blog blogosfera bloger recenzja
Wśród szlachetnych polskich mięs Kapłony, jagnięcina, gęsina, a przede wszystkim wołowina. Te mięsa królowały w szlacheckiej kuchni staropolskiej. Jak to się stało, że z czasem nasza mięsna dieta stawała się coraz mniej różnorodna? I dlaczego to właśnie wieprzowina zaczęła w niej dominować? Gościem "Drogi przez mąkę" była Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – autorka książki "Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa". Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia polska Dwójka