Jak Mac and Cheese "wylał się" na ulice Stanów Mac and Cheese (Macaroni and Cheese) to popularna i bardzo kaloryczne potrawa z krajów anglosaskich. Często serwowana jest w USA, ale i we własnej kuchni możemy ją zrobić. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria makaron ser Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni Na czym polega praca szefa kuchni, w jaki sposób nim można zostać, i jak wiele potraw trzeba przyrządzić i spróbować, by się nim stać? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Souvlaki. Smak greckich wakacji w twoim domu Kawałki mięsa nadziane na szpadkę i opieczone na ogniu to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. - Souvlaki są odpowiednikiem naszego szaszłyka, choć najprościej byłoby powiedzieć, że jest to "mięso na patyku". Samo mięso, bez dodatków - opowiada szef kuchni Michał Fabiszewski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Grecja jedzenie Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Koktaile z owoców i warzyw Owoce i warzywa są bardzo ważne dla naszego zdrowia i powinny być podstawą naszej diety. Jest w nich mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki którym możemy nie tylko dobrze się czuć, ale żyć dłużej i zdrowiej. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
"Francuzeczka" z Portugali. Jak smakuje francesinha? Kilka warstw mięsa zamkniętych w bułce, do tego m.in. jajko, sos przypominający gravy oraz frytki - to najpopularniejszy portugalski fast food. - Francesinha to rodzaj kanapki, ale żeby ją zjeść, ludzie chodzą do restauracji - opowiada blogerka kulinarna Agnieszka Eriksson. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Portugalia Porto STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Smak głodu". Gdy kuchnia staje się sensem życia Duńsko-szwedzki dramat psychologiczny w reżyserii Christoffera Boe to historia małżeństwa, które postanawia poświęcić wszystko, by zdobyć najwyższe odznaczenie w kulinarnym świecie, czyli gwiazdkę Michelin. - W tym filmie jedzenie jest sztuką - opowiadała Agata Pasek z Hagi Film, dystrybutora "Smaku głodu". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria FILM Beata Kwiatkowska
Od kucharza do celebryty. Kiedy hobby staje się grą o wszystko? W audycji porozmawiamy o filmie "Smak głodu". Reżyser obrazu - Christoffer Boe - przygląda się małżeństwu, które dążeniu do osiągnięcia celu traci z oczu to, co już ma. Zobacz więcej na temat: Czwórka kino kuchnia
Schotch eggs brytyjska przekąska - jak ją przygotować Scotch eggs to przysmak, który można zabrać na piknik. Sprawdzamy co się kryje pod chrupiącą panierką i jak go przyrządzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Szkocja Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Zupa z dyni Dzisiaj przepis na pyszną zupę z dyni. Jesień to znakomita okazja do jej przygotowania. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a gdy dodamy do niej cytrynę i imbir nabierze ciekawego smaku. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
A gdy przyjdą niespodziewani goście.. Jak przygotować proste i szybkie danie, gdy przyjdą do nas niespodziewani goście? Na pewno w naszych zapasach znajdzie się coś, z czego można przyrządzić błyskawiczne, smaczne danie lub przekąskę. Posłuchajcie naszych propozycji! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Nirvana. 30-lecie albumu "Nevermind" - tajemnice klipów 30 lat temu "Nevermind", druga płyta Nirvany, pojawiła się na rynku fonograficznym. Towarzyszą jej cztery klipy, trzy z nich nakręcił Kevin Kerslake. Zobacz więcej na temat: Czwórka Nirvana kulinaria MUZYKA Oliwia Krettek Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski
"Zapraszamy do stołu". Zupa literkowa 20. września obchodzimy Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka, zatem dzisiaj ulubione danie wielu przedszkolaków zupa.. literkowa! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Croque monsieur - francuskie "niebo w gębie" Croque monsieur i croque madame to klasyka kuchni francuskiej. Jaką tajemnicę kryje kanapka z szynką, serem, sosem beszamelowym i jakiem sadzonym? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
"Chrupiąca" para spod wieży Eiffla Croque monsieur i Croque madame to klasyka kuchni francuskiej. Jaką tajemnicę kryje kanapka z szynką, serem, sosem beszamelowym i jakiem sadzonym w roli kapelusza? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska
"Zapraszamy do stołu". Placki z dyni Zbliża się jesień, więc może czas na.. placki z dyni? Będą znakomite na drugie śniadanie lub podwieczorek! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Ziemniak królem jest i basta Zagniecione, smażone, ulepione, a także na słodko. Kasia i Zosia Pilitowskie są wielkimi miłośniczkami ziemniaków - mogą z nich ułożyć nawet tygodniowy jadłospis. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Mateusz Kulik
Dzikie rośliny w jesiennym menu: grzyby, żołędzie i pokrzywa Marmolada z dzikiej forsycji, pokrzywowe kluseczki albo chleb na liściach łopianu - to wszystko możemy sami przygotować w domu, o czym w książce "Smak dzikich roślin" przekonuje Patrycja Machałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria zdrowie dieta rośliny Kamil Jasieński
"Zapraszamy do stołu". Brownie na mące żytniej Brownie jest bardzo popularne amerykańskie ciasto czekoladowe, gęste, intensywne, zwykle z dodatkiem orzechów. Świetnie smakuje na ciepło, z rozpływającą się czekoladą. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja