Od polskiej porcelany po holenderskie smaki. Podróż ze smakiem w Czwórce Czy luksus porcelany wciąż gości na naszych stołach? Jak naprawdę smakuje codzienne życie w Holandii? W audycji "Podano do stołu" zapraszamy na podróż pełną historii, designu i kulinarnych odkryć, które łączą polską tradycję ze smakami północnej Europy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Holandia porcelana
Hanna Stolińska: bardzo tkwimy w mitach żywieniowych Jak się odżywiać, by wzmacniać odporność, poprawiać dobrą kondycję organizmu oraz schudnąć? O tym rozmawiamy z Hanną Stolińską, dietetyk kliniczną i autorką książki "Na zdrowie! Świadome jedzenie, które zmienia życie". Zobacz więcej na temat: Czwórka odżywianie żywność dieta zdrowe odżywianie Hanna Stolińska Kamil Jasieński
"Kucharze dyktatorów". Reporterski hit z Polski trafia do Hollywood "Kucharze dyktatorów" to książka, w której czytelnicy mają okazję zajrzeć do menu tyranów z całego świata. Co bulgotało pod pokrywkami, kiedy wybuchały wojny i rozpoczynały się powstania? Co można powiedzieć o losach świata, patrząc na nie od strony kuchennego stołu? Na te i inne pytania odpowiada autor książki - Witold Szabłowski. To pierwsza polska książka reporterska, której prawa kupiło Hollywood – ekranizacja trafi na ekrany już w 2026 roku. Zobacz więcej na temat: dyktatura Witold Szabłowski reportaż Monika Zając literatura KSIĄŻKA książki Dwójka
Folia aluminiowa - błyszcząca czy matowa? W końcu wiadomo, jak używać Folia aluminiowa to jedno z najczęściej wykorzystywanych akcesoriów w kuchni. Może być używana do pieczenia, jako zabezpieczenie przed zbyt szybkim wystygnięciem potraw oczekujących na podanie, lub też do zachowania odpowiedniej wilgotności jedzenia przed schowaniem do lodówki. Warto jednak wiedzieć, jak poprawnie używać folii aluminiowej - tak by było i smacznie, i zdrowo. Zobacz więcej na temat: żywność ŚWIAT ciekawostki kuchnia
Bukiet na talerzu. Jadalne cuda z ogrodu Królowa Kleopatra w trakcie jednej z uczt wydanej na cześć Marka Antoniusza kazała ponoć wysypać podłogę płatkami róż tak bardzo, że kwiaty sięgały biesiadnikom do łokci i przeszkadzały w jedzeniu. Natomiast ci wtajemniczeni w sekrety kuchni wykorzystującej kwiaty jadalne dosypaliby sobie ich do potraw. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tykarska kwiaty Dwójka
Ugotujemy ramen i sprawdzimy jak smakuje stolica Na temat dania o nazwie ramen opowiedziano już wiele. W Czwórce uczynimy z niego drogowskaz do podróży po Japonii, a w tę podróż zabierze nas Marta Skorupska, autorka bloga Mochiko. W "Podano do stołu" ruszymy też na spacer po warszawskich ulicach. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Japonia ramen Warszawa
Jak nie marnować? Kuchnia w duchu zero waste Każdego roku przeciętna polska rodzina wyrzuca nawet 90 kilogramów żywności – najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Czy da się to zmienić? Z okazji Światowego Dnia Żywności w audycji „Strefa rodzica” w Polskim Radiu Dzieciom porozmawiamy o tym, jak żyć i gotować w duchu zero waste. Zobacz więcej na temat: zero waste żywność zakupy Strefa Rodzica radio dla rodziców Karina Terzoni
Światowy Dzień Chleba. Maks Smółka radzi, jak zrobić dobry zakwas na chleb Bohater polskiego stołu, a także jeden z najstarszych i najważniejszych produktów w historii ludzkości. Choć półki sklepowe uginają się pod różnorodnymi bochenkami, nie każdy chleb jest tak samo wartościowy. Chleb to nie tylko podstawa diety w wielu kulturach, ale też symbol gościnności i wspólnoty. Wypiekany od tysięcy lat, przeszedł długą drogę - od prostych placków z mąki i wody po dzisiejsze rzemieślnicze bochny na zakwasie. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Chleba. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska chleb żywność dieta pieczywo pieczenie chleba
Bitwa o mięso. Koniec z roślinnymi burgerami, stekami i kiełbasą? Parlament Europejski opowiedział się za zakazem używania określeń takich jak "burger", "stek" czy "kiełbasa" w odniesieniu do produktów roślinnych. Celem regulacji jest uniemożliwienie producentom żywności roślinnej stosowania nazw kojarzonych z mięsem. To - zdaniem zwolenników nowej regulacji - ma zapobiec wprowadzaniu konsumentów w błąd. Projekt jest postrzegany jako zwycięstwo środowisk rolniczych, które od dawna krytykowały praktykę używania terminów mięsnych w marketingu alternatyw roślinnych. Nie oznacza to jednak, że takie przepisy wejdą w życie. To na razie tylko stanowisko PE do negocjacji z unijnymi krajami. Od wyniku tych rokowań zależy ostateczny kształt przepisów. I zanim zostaną one ewentualnie przyjęte minie jeszcze kilka lat. Zobacz więcej na temat: wegetarianizm mięso Parlament Europejski przepisy dieta
To koniec wege burgerów? Politycy zdecydowali Parlament Europejski przeciwny takim określeniom jak wegetariańskie burgery, wegańskie kiełbasy, czy roślinne steki. Deputowani, w środowym głosowaniu na sesji w Strasburgu, opowiedzieli się za zakazem stosowania mięsnych określeń w odniesieniu do żywności roślinnej. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Parlament Europejski wegetarianizm weganizm mięso
Deficyt kaloryczny - warto się nim zainteresować, jeśli chcesz schudnąć Deficyt kaloryczny to jedno z kluczowych zagadnień związanych z redukcją masy ciała. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie żywność
Co najczęściej ląduje na talerzach Polaków? GUS ma odpowiedź W 2024 roku Polacy częściej sięgali po podstawowe produkty spożywcze - wynika z najnowszych danych GUS. Najbardziej wzrosło spożycie cukru, jaj i owoców, natomiast mniej konsumowano tłuszczów roślinnych, mleka i pieczywa. Zobacz więcej na temat: POLSKA gus zdrowie społeczeństwo
TYLKO U NAS Śledziłem frytki McDonald's od ziemniaka do opakowania Odwiedziłem fabrykę w Lęborku, w której powstają frytki dla sieci McDonald's. Nim jednak ziemniaki przejdą metamorfozę i trafią do waszych rąk, muszą zostać zebrane. Wszystko bowiem zaczyna się w polu, w oparach naturalnych nawozów. Przebyłem razem z ziemniakami całą drogę wykopania do zapakowania jako frytki - oto, co widziałem i przeżyłem. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA TYLKO U NAS McDonald's gastronomia przemysł fast food reportaż
Co włożyć dziecku do śniadaniówki? Co powinno się znaleźć w lunch boxie? Śniadania dodają energii i karmią mózg - podkreślają eksperci żywieniowi. Zarówno pierwsze śniadanie w domu, jak i drugie, zabierane do szkoły, powinny być pożywne i nie "na słodko". Zobacz więcej na temat: żywność dzieci szkoła edukacja dieta
Sezon na śliwki. Nie tylko na słodko - pomysły na dania wytrawne ze śliwkami Śliwki to owoce, które często kojarzą się nam z przetworami czy domowymi wypiekami, ale rzadko doceniamy je jako składnik sałatek czy dań obiadowych. Zobacz więcej na temat: żywność śliwki przepisy
Grzyby w kuchni. Jak ususzyć grzyby? Jak przechowywać ususzone grzyby? Wraz z początkiem jesieni rozpoczyna się sezon na grzyby. Grzyby można jeść w różnych postaciach - smażone, duszone, marynowane. Można ich użyć do sosów czy zup. Aby zachować grzyby na dłużej i wykorzystywać je w późniejszym czasie można je zamrozić lub ususzyć. Zobacz więcej na temat: grzyby grzybobranie żywność
Cała prawda o chlebie według Borysa Roswadowskiego - Najfajniejsze w pieczeniu domowym jest to, że na trzy chleby jeden ci wyjdzie, a reszta wyjdzie ci tak, że i tak je zjesz, bo jesteś zafascynowany i musisz spróbować - opowiada w Czwórce Borys Roswadowski, piekarz i pasjonat rzemieślniczego chleba. Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność chleb pieczywo Kamil Jasieński gotowanie
W sklepach pojawią się kolorowe ziemniaki? Polscy naukowcy pracują nad tym Naukowcy z Uniwersytetu w Siedlcach prowadzą badania nad uprawą ziemniaków o fioletowym, różowym lub czerwonym miąższu. Według nich kolorowe ziemniaki mają wiele zalet - korzystnie wpływają na zdrowie, różnorodność upraw i konkurencyjność polskiego rolnictwa. Zobacz więcej na temat: ziemniaki żywność rolnictwo NAUKA kuchnia polska