Randka przy śniadaniu? Młodzi doceniają znaczenie tego posiłku Już nie nocne biesiadowanie, tylko wspólne śniadanie - tak coraz częściej witają dzień ludzie młodzi. Kawiarnie prześcigają się w pomysłach na atrakcyjne menu, a dietetycy zacierają ręce, bo przecież śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie śniadanie Weronika Puszkar dieta zdrowe odżywianie
Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski
Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Czas i skład mają znaczenie 24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, który ma przypominać o tym, jak ważny dla zdrowia człowieka jest ten pierwszy w ciągu dnia posiłek. Niedawno badacze ustalili optymalną godzinę jedzenia śniadania, naukowcy jednak są zgodni - najistotniejsze jest, co jemy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek śniadanie kawa Paula Gosa europejski dzień śniadania jedzenie
Rewolucja, dramat, wściekłość: koniec z pizzą i lodami po północy! Na razie w Mediolanie Władze Mediolanu planują rewolucyjne posunięcie: chcą zakazać sprzedaży po północy pizzy, lodów i napojów na wynos. Powód: skargi mieszkańców miasta na uciążliwości nocnego życia. Sprzedawcy są wściekli, turyści rozżaleni. Czy nadchodzi rewolucja w podejściu do biznesu turystycznego? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA turystyka Włochy Mediolan pizza napoje jedzenie Kraków Miasto Jest Nasze Józef Niewiarowski Piotr Łodej Trójka
Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać? Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria gotowanie jedzenie chleb wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski
Smaczny las. Zbieraj bezpieczne zioła - te, które znasz Piotr Ciemny od lat zafascynowany jest skarbami lasu i ich kulinarnym wykorzystaniem - broni dobrego imienia chwastów, podpowiada, jak wykorzystać je w kuchni, żeby zyskała nowy smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zioła las chwasty kuchnia kulinaria jedzenie
Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy? Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak. Zobacz więcej na temat: Dwójka fotografia gotowanie jedzenie żywność Łukasz Modelski Małgorzata Minta media społecznościowe
Proszek zamiast kotleta? Oczywiście! Zbilansowane, zdrowe i łatwe do przygotowania Trzeba iść z duchem czasów: zbilansowane posiłki w proszku "ready to eat" ("gotowy do zjedzenia") mogą być doskonałym zamiennikiem normalnej porcji jedzenia. Są szybkie do przygotowania, dobrze skomponowane, pozbawione chemicznych ulepszaczy. Nie powinny jednak zastępować normalnej diety: mogą być jej uzupełnieniem, bądź, czasami, posiłkiem zastępczym, kiedy np. nie mamy czasu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie zdrowie dieta odchudzanie Krzysztof Łoniewski Trójka
"Jedzenie w sztuce": smakowita wystawa w krakowskim Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK "Jedzenie w sztuce" to 11. wystawa z flagowej serii MOCAK-u, w której konfrontowane są ważne obszary życia z refleksjami artystów, analizowane zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Tematami wcześniejszych ekspozycji były: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów. Wystawa będzie czynna przez blisko rok, od 11 kwietnia 2024 roku do 16 marca 2025 roku, i towarzyszyć jej będzie wiele interesujących wydarzeń. Zobacz więcej na temat: KULTURA SZTUKA wystawa Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK malarstwo fotografia Kraków jedzenie Radosław Nałęcz Trójka
Coraz większy kryzys na Kubie. Brakuje żywności W wywiadzie opublikowanym na stronie urzędu prezydenckiego Prezydent Kuby Miguel Diaz-Canel potwierdził, że na wyspie nasila się niezadowolenie społeczne i ma ono związek z niedoborami żywności. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność ceny żywności Kuba komunizm socjalizm jedzenie
Powrót do przedświątecznej formy. Jak pozbyć się dodatkowych kilogramów? W czasie świąt niejedna osoba chętniej sięgała po dodatkowe jajko w majonezie, zajadała się sałatką jarzynową, bądź oddawała się spożywaniu tłustego mięsa. Skutkiem tego, a w niektórych przypadkach również mniejszej aktywności fizycznej, są dodatkowe kilogramy lub poczucie przybrania na wadze. Jak z tym walczyć? Zobacz więcej na temat: Trójka Krzysztof Łoniewski dieta żywność zdrowie zdrowie i dieta jedzenie
Ambasador Tomasz Orłowski. Lokalne smaki we wspomnieniach z Francji Tomasz Orłowski to wieloletni ambasador Polski we Francji i Monaco. Życie na obczyźnie sprawiło, że wiele zwyczajów przejął od Francuzów, w wielu smakach się zakochał - dziś dzieli się nimi w swoich książkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Tomasz Orłowski Francja Paryż Lyon Bretania jedzenie kuchnia francuska STYL ŻYCIA
Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole? Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? O tym w Programie 1 Polskiego Radia. Zobacz więcej na temat: Martyna Podolska Wielkanoc jedzenie Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński
Nadmiar jedzenia po świętach. Tego nie wolno robić Wyrzucanie świątecznych sałatek czy wylewanie zup do toalet grozi poważną awarią sieci. Nadmiarem jedzenia lepiej podzielić się z potrzebującymi - podkreśla szczeciński Zakład Wodociągów i Kanalizacji. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wielkanoc żywność jedzenie
Nie marnujmy jedzenia. Ekspertka wyjaśnia, jak to zrobić - Faktycznie prawie jedna trzecia żywności zostaje po świętach wyrzucona. Niestety, taka jest nasza tradycja, tych bogatych stołów, pełnych smakołyków, to często prowadzi do przygotowania większej ilości jedzenia, niż można zjeść - mówiła w Polskim Radiu 24 Kinga Bernat, ekspert ds. niemarnowania żywności (Banki Żywności SOS w Warszawie). Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo Wielkanoc żywność jedzenie
NASZ WYWIAD Wielkanocne tradycje kulinarne. Makłowicz: musi być syto - Wielkanoc jest najbardziej radosnym świętem chrześcijańskim, a to oznacza biesiadę - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl Robert Makłowicz, dziennikarz, krytyk kulinarny i youtuber. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo tradycja Robert Makłowicz jedzenie Wielkanoc żywność kulinaria POLSKA zwyczaje chrześcijaństwo
Święconka. Tysiące lat tradycji w jednym koszyku W niewielu miejscach na świecie zachował się zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę, ale takiej święconki, jaką robią Polacy, nie ma nigdzie. Elementy tej tradycji poświadczone są już w średniowiecznych źródłach, a jej korzenie sięgają jeszcze dalej w przeszłość. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc święta tradycja HISTORIA historia Polski chrześcijaństwo katolicyzm judaizm Żydzi Jezus Chrystus religia jedzenie jajko chleb wypieki Kościół
Świąteczne przygotowania. Rób je tak, by nie marnować jajek, chleba i sałatki jarzynowej Święta Wielkanocy to czas tradycji, obfitości, ale też - strat cennych zasobów, między innymi wody. Po kilku dniach świętowania do koszy na śmieci trafiają najczęściej: sałatka jarzynowa, chleb i jajka. Warto temu zapobiegać. Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc Jaja w kuchni chleb jedzenie ekologia ślad wodny żywność woda marnowanie żywności Kamil Jasieński