Polskie Radio
Section05
jedzenie

Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek

W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski

Rewolucja, dramat, wściekłość: koniec z pizzą i lodami po północy! Na razie w Mediolanie

Władze Mediolanu planują rewolucyjne posunięcie: chcą zakazać sprzedaży po północy pizzy, lodów i napojów na wynos. Powód: skargi mieszkańców miasta na uciążliwości nocnego życia. Sprzedawcy są wściekli, turyści rozżaleni. Czy nadchodzi rewolucja w podejściu do biznesu turystycznego?
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA turystyka Włochy Mediolan pizza napoje jedzenie Kraków Miasto Jest Nasze Józef Niewiarowski Piotr Łodej Trójka

Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać?

Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków.
Zobacz więcej na temat:  Dwójka kulinaria gotowanie jedzenie chleb wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski

Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy?

Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak.
Zobacz więcej na temat:  Dwójka fotografia gotowanie jedzenie żywność Łukasz Modelski Małgorzata Minta media społecznościowe

Proszek zamiast kotleta? Oczywiście! Zbilansowane, zdrowe i łatwe do przygotowania

Trzeba iść z duchem czasów: zbilansowane posiłki w proszku "ready to eat" ("gotowy do zjedzenia") mogą być doskonałym zamiennikiem normalnej porcji jedzenia. Są szybkie do przygotowania, dobrze skomponowane, pozbawione chemicznych ulepszaczy. Nie powinny jednak zastępować normalnej diety: mogą być jej uzupełnieniem, bądź, czasami, posiłkiem zastępczym, kiedy np. nie mamy czasu.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA jedzenie zdrowie dieta odchudzanie Krzysztof Łoniewski Trójka

"Jedzenie w sztuce": smakowita wystawa w krakowskim Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK

"Jedzenie w sztuce" to 11. wystawa z flagowej serii MOCAK-u, w której konfrontowane są ważne obszary życia z refleksjami artystów, analizowane zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Tematami wcześniejszych ekspozycji były: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów. Wystawa będzie czynna przez blisko rok, od 11 kwietnia 2024 roku do 16 marca 2025 roku, i towarzyszyć jej będzie wiele interesujących wydarzeń.
Zobacz więcej na temat:  KULTURA SZTUKA wystawa Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK malarstwo fotografia Kraków jedzenie Radosław Nałęcz Trójka

Powrót do przedświątecznej formy. Jak pozbyć się dodatkowych kilogramów?

W czasie świąt niejedna osoba chętniej sięgała po dodatkowe jajko w majonezie, zajadała się sałatką jarzynową, bądź oddawała się spożywaniu tłustego mięsa. Skutkiem tego, a w niektórych przypadkach również mniejszej aktywności fizycznej, są dodatkowe kilogramy lub poczucie przybrania na wadze. Jak z tym walczyć?
Zobacz więcej na temat:  Trójka Krzysztof Łoniewski dieta żywność zdrowie zdrowie i dieta jedzenie

Wielkanoc dawniej i dziś. Co króluje na naszym stole?

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Jak Wielkanoc wyglądała dawniej? Co jadano? Czym się zachwycano? A jak jest dzisiaj? U nas i w innych europejskich krajach? Czy wielkanocny jadłospis musi opierać się na mięsie? O tym w Programie 1 Polskiego Radia.
Zobacz więcej na temat:  Martyna Podolska Wielkanoc jedzenie Małgorzata Jasztołt Bogdan Gałązka Małgorzata Kozakiewicz David Gamtsemlidze Dominika Targosz Magdalena Kasprzyk-Cheviriaux Tomasz Prange-Barczyński

Nie marnujmy jedzenia. Ekspertka wyjaśnia, jak to zrobić

- Faktycznie prawie jedna trzecia żywności zostaje po świętach wyrzucona. Niestety, taka jest nasza tradycja, tych bogatych stołów, pełnych smakołyków, to często prowadzi do przygotowania większej ilości jedzenia, niż można zjeść - mówiła w Polskim Radiu 24 Kinga Bernat, ekspert ds. niemarnowania żywności (Banki Żywności SOS w Warszawie).
Zobacz więcej na temat:  POLSKA społeczeństwo Wielkanoc żywność jedzenie

Święconka. Tysiące lat tradycji w jednym koszyku

W niewielu miejscach na świecie zachował się zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę, ale takiej święconki, jaką robią Polacy, nie ma nigdzie. Elementy tej tradycji poświadczone są już w średniowiecznych źródłach, a jej korzenie sięgają jeszcze dalej w przeszłość.
Zobacz więcej na temat:  Wielkanoc święta tradycja HISTORIA historia Polski chrześcijaństwo katolicyzm judaizm Żydzi Jezus Chrystus religia jedzenie jajko chleb wypieki Kościół