Polskie Radio
Section05

jedzenie

"Kucharze dyktatorów". Reporterski hit z Polski trafia do Hollywood

"Kucharze dyktatorów" to książka, w której czytelnicy mają okazję zajrzeć do menu tyranów z całego świata. Co bulgotało pod pokrywkami, kiedy wybuchały wojny i rozpoczynały się powstania? Co można powiedzieć o losach świata, patrząc na nie od strony kuchennego stołu? Na te i inne pytania odpowiada autor książki - Witold Szabłowski. To pierwsza polska książka reporterska, której prawa kupiło Hollywood – ekranizacja trafi na ekrany już w 2026 roku.
Zobacz więcej na temat:  dyktatura Witold Szabłowski reportaż Monika Zając literatura KSIĄŻKA książki Dwójka

Folia aluminiowa - błyszcząca czy matowa? W końcu wiadomo, jak używać

Folia aluminiowa to jedno z najczęściej wykorzystywanych akcesoriów w kuchni. Może być używana do pieczenia, jako zabezpieczenie przed zbyt szybkim wystygnięciem potraw oczekujących na podanie, lub też do zachowania odpowiedniej wilgotności jedzenia przed schowaniem do lodówki. Warto jednak wiedzieć, jak poprawnie używać folii aluminiowej - tak by było i smacznie, i zdrowo. 
Zobacz więcej na temat:  żywność ŚWIAT ciekawostki kuchnia

Światowy Dzień Chleba. Maks Smółka radzi, jak zrobić dobry zakwas na chleb

Bohater polskiego stołu, a także jeden z najstarszych i najważniejszych produktów w historii ludzkości. Choć półki sklepowe uginają się pod różnorodnymi bochenkami, nie każdy chleb jest tak samo wartościowy. Chleb to nie tylko podstawa diety w wielu kulturach, ale też symbol gościnności i wspólnoty. Wypiekany od tysięcy lat, przeszedł długą drogę - od prostych placków z mąki i wody po dzisiejsze rzemieślnicze bochny na zakwasie. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Chleba.
Zobacz więcej na temat:  Agnieszka Kunikowska chleb żywność dieta pieczywo pieczenie chleba

Bitwa o mięso. Koniec z roślinnymi burgerami, stekami i kiełbasą?

Parlament Europejski opowiedział się za zakazem używania określeń takich jak "burger", "stek" czy "kiełbasa" w odniesieniu do produktów roślinnych. Celem regulacji jest uniemożliwienie producentom żywności roślinnej stosowania nazw kojarzonych z mięsem. To - zdaniem zwolenników nowej regulacji - ma zapobiec wprowadzaniu konsumentów w błąd. Projekt jest postrzegany jako zwycięstwo środowisk rolniczych, które od dawna krytykowały praktykę używania terminów mięsnych w marketingu alternatyw roślinnych. Nie oznacza to jednak, że takie przepisy wejdą w życie. To na razie tylko stanowisko PE do negocjacji z unijnymi krajami. Od wyniku tych rokowań zależy ostateczny kształt przepisów. I zanim zostaną one ewentualnie przyjęte minie jeszcze kilka lat.
Zobacz więcej na temat:  wegetarianizm mięso Parlament Europejski przepisy dieta

TYLKO U NAS Śledziłem frytki McDonald's od ziemniaka do opakowania

Odwiedziłem fabrykę w Lęborku, w której powstają frytki dla sieci McDonald's. Nim jednak ziemniaki przejdą metamorfozę i trafią do waszych rąk, muszą zostać zebrane. Wszystko bowiem zaczyna się w polu, w oparach naturalnych nawozów. Przebyłem razem z ziemniakami całą drogę wykopania do zapakowania jako frytki - oto, co widziałem i przeżyłem.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA POLSKA TYLKO U NAS McDonald's gastronomia przemysł fast food reportaż