Polskie Radio
Section05

jedzenie

Producent paluszków "Beskidzkich" odremontował zniszczoną halę. Pracownicy wrócili do pracy

Kilka tygodni po pożarze zakładów produkujących paluszki "Beskidzkie" praca ruszyła na nowo. Już wcześniej prezes firmy zapowiadał, że wszyscy pracownicy zachowają wynagrodzenia, a w tym czasie właściciele odremontowali największą z hal. Już teraz do pracy może wrócić około połowy pracowników.
Zobacz więcej na temat:  Karol Surówka pożar Mateusz Bożek Paluszki Beskidzkie gastronomia

OSTRZEŻENIE Wykryto opiłki metalu. Popularny dodatek do zup zagrożeniem

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. Chodzi o kostki rosołowe popularnej marki. Dzięki Systemowi Wczesnego Ostrzegania udało się ustalić, że mogą znajdować się w nich elementy metalowe. Obecnie trwa wycofywanie produktu ze sprzedaży - dowiadujemy się z komunikatu zamieszczonego na stronie GIS w czwartek 1 sierpnia.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA rosół żywność GIS Główny Inspektor Sanitarny zupy zdrowie zagrożenie

Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego

Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust.
Zobacz więcej na temat:  Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA kulinaria kuchnia II wojna światowa 1944 gotowanie zupy zapasy okupacja niemiecka

Od miesiąca jest drożej. Inflacja mocno w górę

Jeśli myślisz, że od miesiąca za zakupy w pobliskim supermarkecie płacisz więcej, to niestety masz rację. Potwierdzają to najnowsze dane GUS, z których wynika, że inflacja znów poszła w górę. To najwyższy skok inflacyjny w tym roku, a dalsze prognozy nie są optymistyczne. Największymi "winowajcami" tej sytuacji są rachunki za prąd. 
Zobacz więcej na temat:  POLSKA inflacja pieniądze rachunki NBP Główny Urząd Statystyczny paliwa energia zakupy gaz prąd woda GOSPODARKA

Polskie Radio 24 Niebieska transformacja. Niskoemisyjna żywność z mórz i oceanów

- Niebieska transformacja jest odpowiednikiem zielonej transformacji, ale dotyczy mórz i oceanów. U jej podstaw leży założenie, że żywność pochodząca z tych zasobów jest niskoemisyjna. Jednocześnie znamy ich ograniczenia - nie możemy z nich korzystać dowolnie, bez kontroli - powiedziała w Polskim Radiu 24 Marta Kalinowska z organizacji Marine Stewardship Council. 
Zobacz więcej na temat:  Marta Hoppe Polskie Radio 24 społeczeństwo morza żywność oceany