Polskie Radio
Section05

jedzenie

Kino wchodzi do kuchni. Poznaj najbardziej smakowite filmy

Lubimy jeść. Coraz bardziej. I jesteśmy ciekawi nowych smaków, nowych pomysłów. Ta ciekawość przenika do kina, gdzie pojawiają się kolejne "kuchenne" filmy, do telewizji, w której programy kulinarne biją rekordy oglądalności i do sieci, czego wyrazem jest lawinowo rosnąca liczba kulinarnych postów, blogów i vlogów. Polecamy najlepsze, naszym zdaniem, filmy z kuchnią i jedzeniem w roli głównej. 
Zobacz więcej na temat:  KULTURA FILM kinematografia kuchnia

Mięso z probówki w sklepach? Brytyjczycy zmienią przepisy

Mięso, nabiał czy cukier hodowane w laboratorium do spożycia przez ludzi mogą trafić do sprzedaży w Wielkiej Brytanii wcześniej niż oczekiwano, bo już w ciągu dwóch lat. Nad nowymi przepisami pracuje Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy z firmami z branży spożywczej. W Polsce również produkuje się taką żywność, ale na razie w niewielkiej skali.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Wielka Brytania NAUKA mięso nowe technologie Europa

Wszystko o kiełkach. Czy są zdrowe? Czy trzeba je myć? Jak przechowywać i z czym jeść?

Można uprawiać je w słoiku, w woreczku, na sitku, ligninie, talerzu albo po prostu… kupić w sklepie. Jedno jest pewne - kiełki warto włączyć do naszej diety. - Możemy jeść kiełki większości warzyw i owoców - mówi w "Czterech porach roku" dietetyczka kliniczna Justyna Marszałkowska.
Zobacz więcej na temat:  Agnieszka Kunikowska Zobacz także dieta zdrowie kiełki owoce warzywa witaminy

Rak jelita grubego. Odkrycie naukowców zmniejszy ryzyko zachorowania?

Nowotwór jelita grubego każdego roku zabija co najmniej 10 tys. Polaków. W dodatku liczba przypadków zachorowania nasila się wśród osób poniżej 50. roku życia. Światełkiem w tunelu może okazać się nowe odkrycie amerykańskich naukowców. Zauważyli oni, że dieta bogata w wapń może skutecznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT NAUKA zdrowie medycyna dieta onkologia nowotwory choroby onkologiczne

Święto Polskiej Kluski. Śląskie czy leniwe - które lubimy bardziej?

Święto Polskiej Kluski to doskonała okazja, by zwrócić baczniejszą uwagę na potrawy, których wielu z nas nie docenia. Jak się okazuje, niesłusznie. - Kluski można robić z ziemniaków, z mąki, ale jest też wiele innych składników. Są regiony, w których kluski robi się np. z fasoli - zwraca uwagę Paulina Nawrocka-Olejniczak.
Zobacz więcej na temat:  Zobacz także Ula Kaczyńska nastrój kulinaria kluski śląskie

Co jedzą dzieci i o historii ich ulubionych smaków w "Strefie rodzica"

Ferie zimowe to idealny czas na odpoczynek i wspólne chwile z rodziną. W audycji "Strefa rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom w wydaniu prowadzonym przez duet "Tata nie ma siły" rozmawialiśmy o planach na ferie, o zimowych wyjazdach, ale także o jedzeniu, które odgrywa ważną rolę w życiu dzieci.
Zobacz więcej na temat:  Strefa Rodzica radio dla dzieci radio dla rodziców zdrowe odżywianie zdrowie dziecka dieta DAB+