Producent paluszków "Beskidzkich" odremontował zniszczoną halę. Pracownicy wrócili do pracy Kilka tygodni po pożarze zakładów produkujących paluszki "Beskidzkie" praca ruszyła na nowo. Już wcześniej prezes firmy zapowiadał, że wszyscy pracownicy zachowają wynagrodzenia, a w tym czasie właściciele odremontowali największą z hal. Już teraz do pracy może wrócić około połowy pracowników. Zobacz więcej na temat: Karol Surówka pożar Mateusz Bożek Paluszki Beskidzkie gastronomia
Dyplomacja kulinarna. Jak budować markę kraju jedzeniem? Dyplomacja może mieć różne oblicza. O dyplomacji kulinarnej opowiedziała w audycji "Męskie gotowanie" Dr Joanna Gocłowska Bolek - latynoamerykanistka z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia tajska kuchnia regionalna kulinaria dyplomacja
Kuchnia francuska - Jurek Sobieniak i jego ulubione smaki W kolejnej odsłonie audycji "Męskie gotowanie" studio Czwórki odwiedził Jurek Sobieniak, a że tematem była kuchnia francuska, nie zabrakło barwnych opowieści i przepisów "że palce lizać". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska Marcin Jankowski
OSTRZEŻENIE Wykryto opiłki metalu. Popularny dodatek do zup zagrożeniem Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. Chodzi o kostki rosołowe popularnej marki. Dzięki Systemowi Wczesnego Ostrzegania udało się ustalić, że mogą znajdować się w nich elementy metalowe. Obecnie trwa wycofywanie produktu ze sprzedaży - dowiadujemy się z komunikatu zamieszczonego na stronie GIS w czwartek 1 sierpnia. Zobacz więcej na temat: POLSKA rosół żywność GIS Główny Inspektor Sanitarny zupy zdrowie zagrożenie
Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust. Zobacz więcej na temat: Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA kulinaria kuchnia II wojna światowa 1944 gotowanie zupy zapasy okupacja niemiecka
Człowiek od jedzenia. Kulinarne wyprawy Szymona Dudka Szymon Dudek jest "Człowiekiem od jedzenia". W Czwórce opowiada o swojej wyprawie do Japonii, podpowiada jak zrobić pyszne ciasto na pierogi i zdradza jakich restauracji się wystrzegać. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Japonia Kamil Jasieński
Od miesiąca jest drożej. Inflacja mocno w górę Jeśli myślisz, że od miesiąca za zakupy w pobliskim supermarkecie płacisz więcej, to niestety masz rację. Potwierdzają to najnowsze dane GUS, z których wynika, że inflacja znów poszła w górę. To najwyższy skok inflacyjny w tym roku, a dalsze prognozy nie są optymistyczne. Największymi "winowajcami" tej sytuacji są rachunki za prąd. Zobacz więcej na temat: POLSKA inflacja pieniądze rachunki NBP Główny Urząd Statystyczny paliwa energia zakupy gaz prąd woda GOSPODARKA
Tajemnice kuchni podlaskiej W audycji pogłębiona refleksja na temat kuchni podlaskiej, która dotyczy zwłaszcza nowoczesnej kuchni tego regionu. Jest mowa o pożegnaniu z kartoflem i sięganiu do (innych) korzeni. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia kuchnia regionalna Podlasie Łukasz Modelski
Kacper Salzman w Męskim gotowaniu. "Barbecue to nie grillowanie" Kacper Salzman to grillmaster, który w małym palcu ma najbardziej wyrafinowane metody przygotowywania pysznych mięsiw. W Czwórce opowiada o barbecue i zdradza, czym różni się ono od grillowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka grill gotowanie Kamil Jasieński
Korzenie kuchni włoskiej Pizza czy spaghetti to dania, które są znane na całym świecie. Co stoi za fenomenem włoskiej kuchni? O tym porozmawialiśmy w Programie 2 Polskiego Radia. Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Paweł Bravo - felietonista kulinarny. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia włoska Łukasz Modelski Paweł Bravo
Zamienniki mięsa, napoje, kosmetyki. Nieoczywiste wyroby z pieczywa - Nie musimy zjadać czerstwego chleba, możemy go przerobić na coś innego - przekonuje w Polskim Radiu 24 Katarzyna Młynarczyk, pomysłodawczyni i założycielka projektu Rebread. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 żywność chleb pieczywo społeczeństwo Marta Hoppe
Nadmorska gastronomia pod lupą sanepidu. Posypały się mandaty Kontrolerzy pomorskiego sanepidu sprawdzili punkty gastronomiczne - jak bary, restauracje i lodziarnie - w turystycznych miejscowościach województwa. W wyniku 217 kontroli nałożyli 33 mandaty o łącznej wartości 12 tysięcy złotych. Zobacz więcej na temat: POLSKA zachodniopomorskie Sanepid pomorskie zdrowie regiony
"Z wanilią" - Paula Roma i połączenie dwóch pasji W audycji "Męskie gotowanie" pojawiła się Paula Roma, która opowiadała o swojej muzyce, kulinarnych fascynacjach i łączeniu tych dwóch pasji. - Zachęcam do tego, żeby gotować i po prostu słuchać muzyki, bo to połączenie jest naprawdę zaskakująco piękne - przekonywała w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Damian Sikorski MUZYKA przepisy kulinarne
Świętujemy Dzień Kebaba. Od popularnego przysmaku po rozmowy o szacunku To święto wszystkich fanów dania, które podbiło cały świat. Obchodzony Dzień Kebaba jest okazją do porozmawiania nie tylko o tym smakołyku, ale także o osobach, które stoją za jego przygotowaniem. W Czwórce gościem jest Ali baba król kebaba i jego brat Salim. Zobacz więcej na temat: Czwórka kebab fast food Kamil Jasieński
Masz ten produkt w domu? Uważaj, może wybuchnąć! Partia napoju piwnego bezalkoholowego została wycofana ze względu na ryzyko wybuchu butelek. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS żywność
Co robi antropolog kultury w kuchni? - Kiedy śledzi się same praktyki żywieniowe, to pojawia się wiele ciekawych rzeczy w obrębie całej kultury. Można wypatrzeć pewne tendencje i zależności między jedzeniem a zachowaniami ludzi - mówi prof. Urszula Jarecka, antropolog z Państwowej Akademii Nauk. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie antropologia kulinaria Jakub Jamrozek
Kulinarna podróż w czasie. "Męskie gotowanie" w Czwórce Czym charakteryzuje się kuchnia Łemków i Bojków? Co robi antropolog jedzenia w kuchni? I jak upiec idealnego proziaka? Na te pytania odpowiedzieliśmy w sobotniej audycji Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia regionalna Łemkowie
Polskie Radio 24 Niebieska transformacja. Niskoemisyjna żywność z mórz i oceanów - Niebieska transformacja jest odpowiednikiem zielonej transformacji, ale dotyczy mórz i oceanów. U jej podstaw leży założenie, że żywność pochodząca z tych zasobów jest niskoemisyjna. Jednocześnie znamy ich ograniczenia - nie możemy z nich korzystać dowolnie, bez kontroli - powiedziała w Polskim Radiu 24 Marta Kalinowska z organizacji Marine Stewardship Council. Zobacz więcej na temat: Marta Hoppe Polskie Radio 24 społeczeństwo morza żywność oceany