Polskie Radio
Section05

jedzenie

POLSKIE RADIO 24 Nie daj się oszukać. Prawdziwa eko żywność ma certyfikat UE

- Niektórzy producenci twierdzą, że mają własne, nadane przez siebie certyfikaty. Chcą przyciągnąć klientów być może podążających za ekologiczną modą. Ale nie ma czegoś takiego jak certyfikat prywatny danego producenta. Tu wszystko jest wystandaryzowane, a cały proces kończy się nadaniem unijnego certyfikatu, również w postaci symbolu euro liścia - podkreśliła w Polskim Radiu 24 Wioletta Frontczak z przedsiębiorstwa Eko na Maksa.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA społeczeństwo żywność ekologia

Polskie Radio 24 Szaszłyk z chrząszcza, sałatka z glonów? Polacy niechętni

Szaszłyk z owadów, sałatka z glonów czy pasztet z ciecierzycy to potrawy, które są alternatywnymi źródłami białka. Europejczycy, wpisując je do swojego menu, często myślą o ratowaniu planety i walce ze zmianami klimatu. Na taką żywność bardziej otwarci są mieszkańcy Europy Zachodniej i Skandynawii, mniej - Europy Środkowej, w tym Polski. 
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo żywność białko klimat ochrona środowiska mięso dieta Europa Polskie Radio 24 POLSKA

Jedzmy morskie ryby i dbajmy o nie! Czym jest certyfikat MSC i dlaczego jest tak ważny?

Blisko ¾ powierzchni Ziemi pokrywają morza i oceany. Zasoby ryb przez długi czas wydawały się niezmierzone i niewyczerpalne. A jednak coraz częściej słyszymy o tym, że populacja danej ryby zanika – tak się stało np. z dorszem w Bałtyku. Jak temu przeciwdziałać, co robić, aby ryb naprawdę nie zabrakło, a morza i oceany nie stały się wodną pustynią ?
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo STYL ŻYCIA ryby morza oceany żywność Michał Matus zrównoważona moda Trójka

Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej

- Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia kuchnia polska tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz