Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Jak świętować to z ogniem Na początku lipca przypada Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Wielbiciele pikantnych potraw zapewne uczczą ten dzień specjalnym daniem z dodatkiem swojej ulubionej przyprawy. W Czwórce mówimy o tej ostrej zawodnicze i sprawdzamy która papryczka obecnie dzierży palmę pierwszeństwa w wypalaniu kubków smakowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński papryka kuchnia
POLSKIE RADIO 24 Nie daj się oszukać. Prawdziwa eko żywność ma certyfikat UE - Niektórzy producenci twierdzą, że mają własne, nadane przez siebie certyfikaty. Chcą przyciągnąć klientów być może podążających za ekologiczną modą. Ale nie ma czegoś takiego jak certyfikat prywatny danego producenta. Tu wszystko jest wystandaryzowane, a cały proces kończy się nadaniem unijnego certyfikatu, również w postaci symbolu euro liścia - podkreśliła w Polskim Radiu 24 Wioletta Frontczak z przedsiębiorstwa Eko na Maksa. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo żywność ekologia
Kontrola jakości. Tony masła z Ukrainy zatrzymane na granicy Blisko 8 ton ukraińskiego masła nie wjedzie do Polski. Produkt miał mieć zaniżoną zwartość tłuszczu. Zobacz więcej na temat: POLSKA GOSPODARKA Ukraina
Polskie Radio 24 Jadłodzielnie. Nie marnuj żywności, podziel się z innymi W czasach, gdy w wielu krajach marnuje się mnóstwo żywności, jadłodzielnie okazują się bardzo dobrym rozwiązaniem. Stojące w publicznych miejscach spiżarnie, w których zostawimy jedzenie, mogą wspomóc nie tylko głodnych, ale każdego, kto chce wzbogacić swoją dietę. Zobacz więcej na temat: Marta Hoppe Polskie Radio 24 POLSKA żywność społeczeństwo
Fotografia, odkrywanie historii i poszukiwanie skarbów W audycji zaprosimy m.in. na wernisaż zdjęć Krzysztofa Szlęzaka, sprawdzimy dlaczego warto odwiedzić Wolicę, a także w poszukiwaniu skarbów odwiedzimy pchle targi. Zobacz więcej na temat: Czwórka Warszawa Spacer po Warszawie fotografia
Polskie Radio 24 Szaszłyk z chrząszcza, sałatka z glonów? Polacy niechętni Szaszłyk z owadów, sałatka z glonów czy pasztet z ciecierzycy to potrawy, które są alternatywnymi źródłami białka. Europejczycy, wpisując je do swojego menu, często myślą o ratowaniu planety i walce ze zmianami klimatu. Na taką żywność bardziej otwarci są mieszkańcy Europy Zachodniej i Skandynawii, mniej - Europy Środkowej, w tym Polski. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo żywność białko klimat ochrona środowiska mięso dieta Europa Polskie Radio 24 POLSKA
Alergie pokarmowe. Pediatra Marzena Gajewska rozwiewa mity Coraz częściej słyszymy o alergiach pokarmowych. Czy nie mylimy pojęć, co i kiedy najbardziej uczula? - Wiele mitów wynika z niewiedzy, strachu i z tego, co jest niestety opisywane w internecie - mówiła w Polskim Radiu 24 alergolog i pediatra Marzena Gajewska. Zobacz więcej na temat: alergia zdrowie
Międzynarodowy Dzień Sushi. Polacy pokochali ten sposób podawania ryżu - Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż. To serce sushi - mówi Piotr Kuc, mistrz Polski w sushi. - Polacy pokochali to danie, dziś w Polsce bez problemu dostępne są wszystkie składniki niezbędne do jego przygotowania - dodaje Alon Than, mistrz świata w sushi. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński sushi kuchnia kuchnia japońska
Cały świat je roślinnie. Nie trzeba weganizować potraw, choć można W wielu domach kuchnia wciąż opiera się na potrawach mięsnych. Tego mięsa jemy jednak za dużo. Dorota Jaworska udowadnia, że bez problemów w kuchniach całego świata odnajdziemy smaczne przepisy na wegańskie i wegetariańskie dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia wegetarianizm Dorota Jaworska kuchnie świata STYL ŻYCIA Indie Włochy Sycylia Australia
Kuchnia roślina - cały świat lubi to! O poranku ruszamy w kulinarny świat. Naszym przewodnikiem po nim będzie Dorota Jaworska, autorka książki "Roślinne kuchnie świata". Zobacz więcej na temat: Czwórka wegetarianizm MUZYKA
Zupki wycofane ze sprzedaży. "Ekstremalnie ostre" Dania wycofała z rynku kilka pikantnych produktów z makaronem ramen. Duńska Agencja ds. Weterynarii i Żywności oceniła, że zawarta w nich kapsaicyna, pochodząca z papryk chili, może zatruć konsumentów. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Dania zdrowie kulinaria korea Korea Południowa handel
Food truck i festiwalowe odkrycie. Amadeusz Braksator poleca sprawdzone przepisy Amadeusz Braksator uwielbia dobrze jeść i gotować, o czym opowiada w mediach społecznościowych. Nam zdradził swoje ulubione przepisy, które nie dość, że są smaczne, to na dodatek zawsze się udają. Opowiedział także, czym pozytywnie zaskoczył go festiwalowy food truck. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kuchnie świata Kamil Jasieński Amadeusz Braksator
Wakacje pod namiotem. Wszystko o biwakowaniu Tuż przed sezonem wakacyjnym zajrzymy do lasu na biwak. Perfekcyjnie umie go rozstawić, rozpalić ognisko i ugotować na nim obiad Kajetan Wilczyński. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby wakacje
Jedzmy morskie ryby i dbajmy o nie! Czym jest certyfikat MSC i dlaczego jest tak ważny? Blisko ¾ powierzchni Ziemi pokrywają morza i oceany. Zasoby ryb przez długi czas wydawały się niezmierzone i niewyczerpalne. A jednak coraz częściej słyszymy o tym, że populacja danej ryby zanika – tak się stało np. z dorszem w Bałtyku. Jak temu przeciwdziałać, co robić, aby ryb naprawdę nie zabrakło, a morza i oceany nie stały się wodną pustynią ? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo STYL ŻYCIA ryby morza oceany żywność Michał Matus zrównoważona moda Trójka
Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej - Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia kuchnia polska tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz
Mikrowyprawy - w poszukiwaniu nowych miejsc i starych smaków Staycation to nowy sposób podróżowania. Zamiast ruszać w siną dal, coraz chętniej zostajemy w domu i wybieramy się na mikrowyprawy. Porozmawiamy o nich z Patrykiem Korbelem. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże hobby
Włoska uczta w domu. Matteo Brunetti zdradza, jak ją przygotować Matteo Brunetti - Włoch z urodzenia z polskim, romantycznym sercem, finalista 6. odsłony Masterchefa. W Czwórce opowiada, jak powinna wyglądać włoska uczta i jak przygotować ją samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Matteo Brunetti kuchnia włoska przepisy kulinarne przepisy
Kuchnia dla wegan i wegetarian. Tofu w roli głównej Tofu w polskich pierogach, azjatyckich bowlach, śniadaniowej szakszuce, a nawet deserach - w książce "Totalnie tofu" Konrad Budzyk udowadnia, że tofu nie jest nudne, za to zdrowe, smaczne i tanie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta gotowanie kulinaria przepisy kulinarne kuchnia wegetariańska kuchnia chińska Kamil Jasieński