Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy - Dyzma często zajada stres. Gdy chce sobie dogodzić, idzie do bardzo taniej knajpki lub wraca do domu i zjada kawałek zimnej cielęciny – podkreślił Zbigniew Kmieć, opowiadając o bohaterze słynnej książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza. Zobacz więcej na temat: Tadeusz Dołęga-Mostowicz literatura książki kulinaria kuchnia jedzenie gotowanie Łukasz Modelski
Amerykańskie Thanksgiving na polskim stole. ZOBACZ przepis! Co roku w ostatni czwartek listopada Amerykanie spotykają się w gronie rodziny i przyjaciół przy suto zastawionym stole, by wspólnie celebrować jedno z najważniejszych świąt - Thanksgiving, czyli Święto Dziękczynienia. Oczywiście tego dnia nie może zabraknąć tradycyjnego "roast turkey", czyli pieczonego indyka. Jak go przyrządzić? Oto przepis idealny - prosty, łatwy i przyjemny. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia USA Święto Dziękczynienia przepisy kulinarne
"Gastronom zjednoczenia Włoch", czyli XIX-wieczna kuchnia Artusiego - Pellegrino Artusi sam nie gotował, miał dwóch wiernych służących, z których pomocą doprowadzał kulinarne przepisy do perfekcji - o autorze legendarnej książki "Włoska sztuka dobrego gotowania", opowiadała jej tłumaczka Tessa Capponi-Borawska. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska kuchnia gotowanie Włochy jedzenie kulinaria Łukasz Modelski KULTURA
Klasyczne polskie smaki na nowo Niedawno ukazała się książka Moniki Śmigielskiej w całości poświęcona polskiej kuchni przedwojennej. Zawiera niezwykłe przepisy i pokazuje, czym różni się nasza współczesna kuchnia od tej sprzed niemal stu lat. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia gotowanie jedzenie
Co jest takiego "super" w superfoods? Najmodniejszym jedzeniem promowanym w ogólnoświatowych mediach są tzw. "superfoods", które nie dość, że dobrze smakują, to zawierają najcenniejsze składniki i minerały pomagające utrzymać nas w dobrym zdrowiu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Dominika Klimek jedzenie moda kuchnia
Jak wyciągnąć z dyni to, co najlepsze? Katarzyna Pruchnicka kontynuuje temat dyni i kolejny raz udowadnia, jak dużo można zrobić z tym fantastycznym warzywem. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia dynia gotowanie STYL ŻYCIA
Jak produkuje się sery szwajcarskie? Białe, żółte, topione, pleśniowe, słodkie, pikantne, z mleka krowiego, koziego lub owczego - na świecie produkuje się około czterech tysięcy gatunków sera. Jak przebiega ten proces - to sprawdzała w Szwajcarii Justyna Tylczyńska. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia kulinaria Justyna Tylczyńska Maciej Oswald
Gruzińskie smaki. Jak wyczarować je w domowej kuchni? – Dla smakosza Gruzja to raj – mówi Marcin Meller, opowiadając o książce Olii Hercules "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu". Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Marcin Meller Gruzja kuchnia KSIĄŻKA przepisy kulinarne
Smaki bardzo dobrze skatalogowane Nikki Segnit napisała książkę, na którą czekał niejeden smakosz. Jej "Leksykon smaków" został właśnie wydany w języku polskim. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia smak KSIĄŻKA STYL ŻYCIA
Agnieszka Ciecierska "Smak na życie" Reportaż jest poświęcony Mariuszowi Wachowiczowi, wybudzonemu ze śpiączki dziennikarzowi PAP, który opublikował właśnie swoją książkę kulinarną "5 pór roku w kuchni. Smak na życie". Zobacz więcej na temat: reportaż reportaż w Jedynce kuchnia Agnieszka Ciecierska
Pachnące i rozgrzewające napary na jesień Jesień nadeszła, nie da się ukryć, cieplej w tym sezonie już prawdopodobnie nie będzie... Stąd w audycji "A nuż, widelec" kilka pomysłów na jesienno-zimowe rozgrzewające napary. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne potrawy STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie woda
Czy ostry to smak? Papryczki chili, jalapeno, pieprz... Po zjedzeniu większej ilości nasza twarz czerwienieje, robi nam się gorąco, pocimy się, a usta palą nas niczym przypalone ogniem. Jak reagują na to nasze kubki smakowe? Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski fizyka STYL ŻYCIA NAUKA kuchnia smak
Podlasie SlowFest. Rozkosze wolnego jedzenia W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o gastronomicznej odsłonie najdłuższego w Polsce festiwalu artystycznego, który odbywał się w Supraślu od 1 lipca do 17 września. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria Podlasie jedzenie KULTURA Łukasz Modelski
Zmysłowe uczty dla wielbicieli sztuki i kulinariów – Opowiem Państwu o nietypowych spotkaniach przy stole, o wydarzeniach na styku sztuk wizualnych, teatru i kuchni – mówi Katarzyna Pruchnicka, rozpoczynając audycję "A nuż, widelec". Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne potrawy STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie
Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś O jedzeniu przyszłości w związku z wystawą "Food revolution 5.0" rozmawialiśmy z dziennikarzem gastronomicznym i blogerem Przemysławem Bociągą. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia jedzenie wystawa Łukasz Modelski KULTURA
Szef kuchni. Jak zostać kulinarnym artystą? Jest mistrzem, artystą, czasem musi być po prostu dobrym rzemieślnikiem, a czasem żołnierzem. Szef kuchni - czy, aby nim zostać, wystarczy tylko doskonałe wyczucie smaku? Zobacz więcej na temat: Czwórka praca kuchnia Beata Kwiatkowska kulinaria gotowanie zatrudnienie STYL ŻYCIA
Warto kosztować? Jedzenie, picie i pieniądze W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o przepisach prawnych i podatkowych związanych z handlem żywnością oraz alkoholem w Polsce. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria pieniądze przepisy prawo Łukasz Modelski
Pyszne, festiwalowe kino kulinarne – Jak zaczęłam się zajmować kinem kulinarnym, to wydawało mi się, że ileż można o tym opowiadać. Jednak co roku, na kolejnych festiwalach, daję się zaskoczyć – mówi Lucyna Zębowicz, filmoznawca. Zobacz więcej na temat: Trójka kulinaria kuchnia kino STYL ŻYCIA jedzenie dieta