Co to jest przewód pokarmowy Zastanawialiście się kiedyś co dzieje się z kanapką, którą jadacie ze smakiem? Zobacz więcej na temat: dr Witaminka jedzenie zdrowe odżywianie zdrowie dziecka
Słodycze z Polski eksportowym hitem Produkty warte miliard euro znów trafią na obce stoły – informuje "Rzeczpospolita". Zobacz więcej na temat: eksport
Koniec z próżniowym pakowaniem żywności? Konsumenci stają się coraz bardziej wymagający. Produkty spożywcze powinny być nie tylko świeże i smaczne, ale także wyglądać estetycznie i mieć szczelne opakowania. Na te oczekiwania odpowiadają firmy, które zastępują opakowania próżniowe żywności nowoczesną metodą pakowania w atmosferze gazowej. Zobacz więcej na temat:
Polska wydaje za mało na głodujący świat Bogaty, najedzony świat, który produkuje żywność dla 12 mld ludzi nie pomaga skutecznie głodującym. Tych jest nadal na naszym globie około 800 milionów. Co gorsza, do grona bogatych-nie pomagających, dołączyła też Polska. Zobacz więcej na temat: POLSKA pomoc rolnictwo
Skąd się bierze głód Co to oznacza, kiedy burczy w brzuchu? Każdy wie, to głód! Ale czy potraficie odpowiedzieć na pytanie dlaczego się on pojawia? Zobacz więcej na temat: białko dr Witaminka jedzenie minerały węglowodany witaminy zdrowe odżywianie
Marnujemy 9 milionów ton żywności rocznie Warsztaty zdrowego odżywiania, szkolenia jak nie marnować żywności, a także pochody i korowody w różnych miastach wzywające do ograniczenia marnotrawstwa jedzenia organizują w piątek z okazji ustanowionego przez ONZ Światowego Dnia Żywności polskie banki żywności. Zobacz więcej na temat: sklep
Rekordowy eksport polskiej żywności W 2016 r. po raz kolejny wzrośnie sprzedaż zagraniczna polskich produktów rolno-spożywczych. Od 2 do 6 proc. może się zwiększyć wartość takiego eksport - wynika z prognozy Banku BZ WBK przygotowanej dla "Rzeczpospolitej". Zobacz więcej na temat: eksport Rzeczpospolita
Światowy Dzień Żywności W Światowy Dzień Żywności w porannym paśmie krótko o tym, dlaczego tak ważne jest jedzenie i czemu nie należy go marnować. Zobacz więcej na temat: ekologia Poranek Polskiego Radia Dzieciom Światowy Dzień Żywności jedzenie
Rynek mięsa bez mięsa Polacy już niedługo dołączą do swojej oferty kiełbasę, sznycla czy szynkę bez mięsa… idąc za przykładem Niemiec, informuje "Puls Biznesu". Zobacz więcej na temat: Niemcy
Poranne Rozmaitości 15.10.2015 r. W audycji m.in.: Prawie 57 procent Polaków twierdzi, że zna przynajmniej jeden język obcy. Chcemy się ich uczyć i coraz częściej nie są to tylko deklaracje. Zobacz więcej na temat: anr języki obce
"Godne dzieciństwo" - reportaż Magdy Skawińskiej Problem niedożywienia wśród dzieci. Nie chodzi tylko o liczbę spożywanych kalorii, jakość czy ilość jedzenia. To problem połączony ze sferą psychiczną. Zobacz więcej na temat: dzieciństwo Magda Skawińska pomoc
Marnowanie żywności to problem na dużą skalę Miliard ludzi na świecie głoduje. Tymczasem w krajach rozwiniętych, w Europie, Stanach Zjednoczonych, także w Polsce - jedną trzecią konsumenci wyrzucają. Robią to – jak pokazują badania - zarówno dorośli, jak i coraz częściej dzieci. Zobacz więcej na temat: ngo
ASF: to już koniec problemów branży mięsnej? Afrykański pomór świń jest coraz rzadziej wykrywany wśród dzikiej zwierzyny. Główny Inspektorat Weterynarii od początku września nie stwierdził żadnego przypadku tej choroby w Polsce. Ta sytuacja cieszy branżę mięsną. Zobacz więcej na temat: afrykański pomór świń wieprzowina
W Niemczech pierwsze mleczarnie podniosły ceny Trudno wyrokować, czy nieznacznie wyższa zapłata za mleko oferowana przez niektóre mleczarnie u naszego zachodniego sąsiada zwiastuje kres kryzysu w europejskim mleczarstwie? Zobacz więcej na temat: Niemcy
Polska żywność coraz bardziej ceniona na świecie Polska żywność cieszy się zasłużenie coraz lepszą opinią na świecie. Centrum Kompetencji Puławy opublikowało raport, z którego wynika, że nasz kraj może stać się europejskim centrum produkcji i przetwórstwa żywności. Zobacz więcej na temat: rolnictwo eksport
Poranne Rozmaitości 14.10.2015 r. W audycji m.in.: Polska żywność jest zdrowa, bo polskie gleby nie są przenawożone. Ukazała się II edycja raportu pokazującego znaczenie Polski, jako producenta i eksportera żywności. Zobacz więcej na temat: KULTURA energetyka dotacje unijne
Żywność: czego pragną konsumenci? Napis "produkt naturalny" już nie robi wrażenia. Wyedukowany konsument szuka prostej żywności z dobrym tłuszczem, białkiem i - co ciekawe - pochodzeniem i historią. "Puls Biznesu" pisze o trendach o jakich mówiono podczas Anugi - odbywających się w Kolonii największych targów spożywczych w Europie. Zobacz więcej na temat: puls biznesu rolnictwo
"D" jak degustacja Czy przy jedzeniu można mlaskać? Okazuje się, że czasami nie tylko można, ale nawet należy! Zobacz więcej na temat: jedzenie Smak na tak