Wzrost produkcji cukru, rośnie też popyt, a co z cenami? W tym roku zarówno w Polsce, jak i na świecie zapowiada się wzrost produkcji cukru, odnotowywany jest także stały wzrost popytu na cukier. W Polsce ten wzrost wiąże się z bardzo dobrymi zbiorami buraków cukrowych, podkreśla dr Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zobacz więcej na temat: cukier Elżbieta Mamos rolnictwo
Pestycydy zdarzają się również w żywności ekologicznej O pozostałościach środków ochrony roślin mówimy wtedy, kiedy podczas wyrywkowej kontroli żywności wykrywana jest w niej śladowa ilość pestycydów. Jednak normy są ustalane tak, aby dawki nawet kilkaset razy wyższe niż określone w przepisach, były dla naszych organizmów bezpieczne. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner ekologia
Młodzi naukowcy ze Śląska uwarzyli niezwykłe piwo Młodzi naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach w ramach swojego projektu BioWar pobierali wymaz z owoców - np. jabłek i mango - z którego w laboratorium namnażali i izolowali drożdże, które poradziłyby sobie w stosunkowo wysokim stężeniu alkoholu. Zobacz więcej na temat: NAUKA piwo
Bezpieczeństwo żywności: wyśrubowane normy i... potknięcia Wykrycie salmonelli w transportach jaj pochodzących z wielkopolskiej fermy po raz kolejny rodzi pytanie o efektywność unijnego systemu mającego zagwarantować obywatelom Wspólnoty dostęp do bezpiecznej żywności. Zobacz więcej na temat: bezpieczeństwo rolnictwo Dariusz Kwiatkowski
Niedługo ruszy transport polskiej żywności do Chin? Mamy nadzieję, że niedługo ruszy transport polskiej żywności do Chin. Jeśli coraz więcej towarów będzie eksportowanych koleją z Polski do Państwa Środka, to ten rodzaj transportu stanie się bardziej opłacalny - mówi prezes PKP Cargo Maciej Libiszewski. Zobacz więcej na temat: Chiny PKP Cargo transport
Rynek eko-produktów wart w Polsce 700 mln zł Z każdym rokiem rośnie wartość rynku produktów ekologicznych w Polsce. Eksperci wyceniają go obecnie na około 700 milionów złotych. To jednak wciąż mniej niż 1 procent wartości całego rynku spożywczego. Zobacz więcej na temat: ekologia handel rolnictwo
Ceny mleka nadal w górę Utrzymują się podwyżki cen skupu mleka. Według GUS, średnia cena za litr surowca dostarczonego we wrześniu była o niemal 7 procent wyższa, niż w sierpniu. Oznacza to wycenę na poziomie około złotówki i dwunastu groszy. Zobacz więcej na temat: ceny żywności mleko rolnictwo
Hala Koszyki już otwarta Osiemnaście doskonałych konceptów restauracyjnych, 11 sklepów z żywnością i lokale usługowe. Śródmieście Warszawy odzyskało swoją perłę. Hala Koszyki to pierwsze i jedyne tego typu miejsce w Polsce, w którym pod jednym dachem zagościli najlepsi restauratorzy i szefowie kuchni, oferując przeróżne smaki z całego świata. Zobacz więcej na temat: handel Warszawa
Wartość rynku żywności ekologicznej przekroczy 1 mld zł? Organiczne produkty żywnościowe ze znakiem eko coraz popularniejsze wśród Polaków. W ostatnich latach rynek takich wyrobów zwiększa się każdego roku o kilkanaście proc. i za kilkanaście miesięcy jego wartość po raz pierwszy może przekroczyć 1 mld zł. Korzystają z tego wytwórcy żywności niemającej co prawda certyfikatów, ale pochodzącej ze sprawdzonego i zaufanego źródła. Za ich wysoką jakość odpowiadają poszczególni rolnicy podpisani z imienia i nazwiska. Zobacz więcej na temat: ekologia
Salmonella w polskich jajkach. KE: szybka reakcja Polska podjęła niezbędne działania w reakcji na wykrycie jaj skażonych salmonellą - takie jest stanowisko Komisji Europejskiej. Wczoraj zorganizowała ona wspólną naradę z udziałem przedstawicieli Polski, krajów, które kupiły od niej jaja i unijnych agencji kontroli żywności. Zobacz więcej na temat: eksport rolnictwo
Premier uspokaja: służby działają ws. salmonelli Polskie służby podjęły działania odnośnie zakażenia partii jaj bakterią salmonelli - poinformowała w Brukseli premier Beata Szydło. Główny Inspektorat Weterynarii, wskazał iż przyczyną zatruć w kilku unijnych państwach są prawdopodobnie jaja wyprodukowane w Polsce. Zobacz więcej na temat: bakterie Beata Szydło jajko zdrowie
Posłowie o sprzedaży bezpośredniej przez rolników Projekt ustawy, zgodnie z którym rolnicy będą mogli sprzedawać wytworzone przez siebie produkty spożywcze, Sejm skierował w piątek do Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Komisji Finansów Publicznych. Zobacz więcej na temat: handel rolnictwo
Coraz trudniej eksportować żywność Kolejne kraje ograniczają import żywności z Polski. Do Czech dołączają Bułgaria i Rumunia - informuje "Puls Biznesu." Zobacz więcej na temat: eksport puls biznesu
CETA. "Rolnicy przeciwko podpisaniu umowy" Rolnicy są przeciwko podpisaniu umowy o wolnym handlu między UE a Kanadą, widząc realne zagrożenia dla polskich gospodarstw rodzinnych i rolnictwa - powiedział senator PiS Jerzy Chróścikowski, zabierając w środę wieczorem głos w debacie na temat CETA. Zobacz więcej na temat: CETA GMO handel Kanada rolnictwo rolnicy Unia Europejska
Polskie firmy spożywcze stać na inwestowanie w innowacje? Podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu tematem wiodącym była innowacyjność polskiej branży spożywczej. Zobacz więcej na temat: Elżbieta Mamos innowacje innowacyjność
Polska żywność – jej przewagi i kłopoty Promocja polskiej żywności na świecie, innowacje w branży i problemy poszczególnych sektorów rynku spożywczego - to tematy poruszane podczas odbywającego się dziś i jutro IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu. Zobacz więcej na temat: Karolina Mózgowiec rolnictwo
Rekordowo niskie spożycie pieczywa we Włoszech Do rekordowego w historii minimum spadło spożycie chleba we Włoszech. Każdy w tym kraju zjada średnio 85 gramów pieczywa dziennie, czyli mniej niż dwie kromki. Obecnie pieczywa spożywa się o połowę mniej niż przed 10 laty. Zobacz więcej na temat: pieczywo Włochy
W Europie wyrzuca się żywność dla 200 mln osób Światowy Dzień Żywności to dobra okazja, by zastanowić się dlaczego, tak dużo żywności marnujemy i jak można temu zapobiec. Zobacz więcej na temat: