Świętowaliśmy tłusty czwartek. Tak się robi pączki w Łodzi!

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2020 11:55
Kuba Marcinowicz z Czwórkowym mikrofonem zawitał do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Stamtąd relacjonował dla Was to wyjątkowe święto!
Audio
  • Tłusty czwartek czas zacząć. Smażymy faworki w Łodzi (Pierwsze słyszę/Czwórka)
  • Tłusty czwartek w Łodzi - jak przygotować idealne pączki (Muzyczne Biuro podróży/Czwórka)
  • Smażymy pączki w tłusty czwartek. Jak smakują nasze wypieki? (Stacja Nauka/Czwórka)
  • Tłusty czwartek w łódzkim "gastronomiku" - robimy faworki i pączki (Stacja Kultura/Czwórka)
  • Pączkowo-faworkowe szaleństwo . Podsumowanie wydarzeń w Łodzi (TOP-Trochę Optymizmu Popołudniem/Czwórka)
Tłusty czwartek w Czwórce
Tłusty czwartek w CzwórceFoto: selfie ;)

Relacje Kuby Marcinowicza pojawiły się już z samego rana w audycji "Pierwsze słyszę". - Na dobry początek ruszamy z faworkami - mówił nasz dziennikarz w rozmowie z adeptem sztuki kulinarnej, Kamilem. I sprawdzał, na czym polega sekret idealnych faworków. - Ciasto musi być cienkie i bardzo dobrze wybite - zdradzał zaś przyszły mistrz kuchni. - Rozgrzewamy olej do ok. 170-180 stopni

ZOBACZ WIĘCEJ PlenAirowe audycje w Czwórce >>>

Na przepyszne łódzkie słodkości zaprosiliśmy Was także w programie "Muzyczne Nowości Czwórki". W tej audycji zaczęliśmy przygotowywać pączki. - Na dobry wypiek składa się wiele czynników, m.in. temperatura w pomieszczeniu, czyli przynajmniej 20 stopni - tłumaczył przyszły kucharz Kamil. - Pączki robi się z samych żółtek jaj. Na kilogram mąki zużywamy ich aż szesnaście. Do tego spirytus, cukier, zapach - oczywiście naturalny, mleko i świeże dobre drożdże - tłumaczył. Gdy wyrobimy odpowiednie ciasto dodajemy do niego m.in. aromat rumowy i roztopione masło. - Ciasto powinno nam bez problemów "odchodzić" od ręki, ale też od brzegów naczynia, w którym je przygotowujemy - mówił Kamil. 


Z Kamilem przygotowywaliśmy słodkości na tłusty czwartek/fot. K. Marcinowicz Z Kamilem przygotowywaliśmy słodkości na tłusty czwartek/fot. K. Marcinowicz

"Stacji Kultura" sprawdzaliśmy za to jak usmażyć pączki, by zachować na nich okrągłą "oponkę". To zdradzali nam przyszli kucharze z  Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. - Wkładamy surowe pączki do rozgrzanego oleju, a gdy z jednej strony się zarumienią, przekładamy je na drugą. W ten sposób powstanie nam charakterystyczna "obręcz" - mówiła Julia. - To, czy są dobre, sprawdzamy patyczkiem. 

Na kolejną relację zapraszaliśmy Was do audycji "Stacja Nauka"Tam sprawdziliśmy m.in., na jakim etapie "produkcji" nadziewa się pączki. I czy zawsze robi się to na końcu? Spróbowaliśmy też wypieków, przy których tworzeniu pomagał dziennikarz Czwórki. Jak smakowały faworki i pączki przygotowane w łódzkim "gastronomiku"?

A na podsumowania przyszedł czas w programie "TOP - Trochę Optymizmu Popołudniem"

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dobra zabawa, sport i dużo dobrej muzyki - ferie w Czwórce

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2020 12:26
Ferie w Czwórce - kulturalnie, klubowo, na sportowo i muzycznie. Zapraszamy m.in. na cykle "Kulturalne ferie" czy "Zimowe ciekawostki naukowe". Sprawdzamy, jak działają gogle, skąd się wzięły łyżwiarskie style, dowiemy się też, jakich aplikacji warto używać w czasie ferii i gdzie trenować za darmo. Zajrzymy też do świata gier wideo.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Japoński savoir-vivre. Pałeczkami zjadamy tylko imbir!

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2020 17:28
To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskiej kuchni. Oprócz smaku charakteryzuje się także precyzją wykonania i podania. Jak stworzyć idealną rolkę? Ile odmian sushi znajdziemy w azjatyckiej kuchni i jak właściwie powinniśmy je jeść?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 18:20
Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. 
rozwiń zwiń