Sposoby na dynię

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2011 18:09
Dynia jest często prezentowana jako amerykański znak strachów i duchów. W Czwórce pokazujemy jednak, że to tylko uproszczenie, przez które zapominamy o wielu innych zastosowaniach dyni.
Audio

- Gwiazdą ostatnich dni, obok znicza i chryzantemy, jest dynia, która kojarzy się z halloween – mówi reporter Czwórki, Błażej Prośniewski. - W kontrze do tak zamerykanizowanej dyni, swoje święto dyni powołało Centrum Kultury Wilanów – dodaje.

- Uważamy, że możemy zrobić swoje święto, które pokaże dynię inaczej, jej walory odżywcze i nie tylko – mówi Robert Woźniak z Centrum Kultury Wilanów. – Jest masa innych sposobów, niż te, które ktoś podał nam na tacy – dodaje. Wymienia różne zastosowania dyni, jak choćby dzieła sztuki – gabany dyniowe i wspaniałą zupę dyniową na słodko lub na rosole.

Z dyni można przygotować inne przysmaki. – Absolutnie słodkie ciasto, podobne do polskiego piernika lub murzynka. W tradycyjnej, amerykańskiej wersji, bardziej przypomina sernik - mówi Małgorzata Wróblewska ze szkoły językowej The Palms.

Gdy już skosztujemy wszystkich dyniowych przysmaków, czas na sztukę. Rzeźbienie w dyni poleca Tomasz Szpalek – wicemistrz Polski w carvingu. – Ta dyscyplina to po prostu wycinanie i ozdabianie owoców. Dekorowanie całej dyni to zajęcie na ok. 2,5 godziny – mówi ekspert. Szczegóły w dźwięku.
 
pg

Czytaj także

Kolorowe warzywa poprawią apetyt

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2011 13:00
Oprócz zapachu i smaku w każdej potrawie ważny jest kolor. To barwy odpowiadają za to, jak postrzegamy posiłek, ale także za to, ile zjemy. W Czwórce o kolorach w jedzeniu rozmawiamy z dietetykiem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Z dnia na dzień jesteśmy coraz grubsi

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2011 17:39
Jak to możliwe, że w czasach gdy aktywnie promowany jest sport i zdrowy tryb życia, kiedy kult ciała widać niemal wszędzie, 50% Polaków cierpi na nadwagę?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Niedługo przyjdą duchy...

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 10:24
Bardzo niebezpieczne są wtedy rozstaje dróg, granice wsi i miast. Trzeba uważać także punktualnie o północy i w samo południe. Najbezpieczniej rozpalić ognisko i udobruchać demony.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dynia w roli primadonny patelni

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 17:38
W Akademii Le Cordon Bleu nazywa się ją owoco-warzywem. Krem dyniowy, babeczki z masą dyniową, dyniowe gołąbki bądź naleśniki, to tylko niektóre z królujących na francuskich stołach dań.
rozwiń zwiń