X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Sposoby na dynię

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2011 18:09
Dynia jest często prezentowana jako amerykański znak strachów i duchów. W Czwórce pokazujemy jednak, że to tylko uproszczenie, przez które zapominamy o wielu innych zastosowaniach dyni.
Audio

- Gwiazdą ostatnich dni, obok znicza i chryzantemy, jest dynia, która kojarzy się z halloween – mówi reporter Czwórki, Błażej Prośniewski. - W kontrze do tak zamerykanizowanej dyni, swoje święto dyni powołało Centrum Kultury Wilanów – dodaje.

- Uważamy, że możemy zrobić swoje święto, które pokaże dynię inaczej, jej walory odżywcze i nie tylko – mówi Robert Woźniak z Centrum Kultury Wilanów. – Jest masa innych sposobów, niż te, które ktoś podał nam na tacy – dodaje. Wymienia różne zastosowania dyni, jak choćby dzieła sztuki – gabany dyniowe i wspaniałą zupę dyniową na słodko lub na rosole.

Z dyni można przygotować inne przysmaki. – Absolutnie słodkie ciasto, podobne do polskiego piernika lub murzynka. W tradycyjnej, amerykańskiej wersji, bardziej przypomina sernik - mówi Małgorzata Wróblewska ze szkoły językowej The Palms.

Gdy już skosztujemy wszystkich dyniowych przysmaków, czas na sztukę. Rzeźbienie w dyni poleca Tomasz Szpalek – wicemistrz Polski w carvingu. – Ta dyscyplina to po prostu wycinanie i ozdabianie owoców. Dekorowanie całej dyni to zajęcie na ok. 2,5 godziny – mówi ekspert. Szczegóły w dźwięku.
 
pg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kolorowe warzywa poprawią apetyt

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2011 13:00
Oprócz zapachu i smaku w każdej potrawie ważny jest kolor. To barwy odpowiadają za to, jak postrzegamy posiłek, ale także za to, ile zjemy. W Czwórce o kolorach w jedzeniu rozmawiamy z dietetykiem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Z dnia na dzień jesteśmy coraz grubsi

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2011 17:39
Jak to możliwe, że w czasach gdy aktywnie promowany jest sport i zdrowy tryb życia, kiedy kult ciała widać niemal wszędzie, 50% Polaków cierpi na nadwagę?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Niedługo przyjdą duchy...

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 10:24
Bardzo niebezpieczne są wtedy rozstaje dróg, granice wsi i miast. Trzeba uważać także punktualnie o północy i w samo południe. Najbezpieczniej rozpalić ognisko i udobruchać demony.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dynia w roli primadonny patelni

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 17:38
W Akademii Le Cordon Bleu nazywa się ją owoco-warzywem. Krem dyniowy, babeczki z masą dyniową, dyniowe gołąbki bądź naleśniki, to tylko niektóre z królujących na francuskich stołach dań.
rozwiń zwiń