X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Filmowa kuchnia. Na ekranie od lat króluje włoska pasta

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2019 14:00
Czasy, w których bohaterowie trzymają w rękach puste kubki dawno za nami. Na ich stołach lądują prawdziwe dania. Czym zajadają się na srebrnym ekranie? I czy te potrawy da się odtworzyć w domu?
Audio
  • Kulinaria na srebrnym ekranie. Niebieska zupa Bridget Jones i steki od „Chłopców z ferajny” (Sobotologia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

Jednym z najpopularniejszych filmowych dań jest włoska pasta. Podawane na dziesiątki różnych sposobów danie zyskało ogromną popularność dzięki kreskówce Disneya z lat. 50. Co ciekawe autor "Zakochanego kundla" omal nie wyciął kultowej sceny w restauracji, ponieważ uznał ją za... mało romantyczną.

Klasyczne spaghetti bolognese, specjał włoskiej diaspory z Nowego Jorku pojawiło się również w ekranizacji powieści Maria Puzo "Ojciec chrzestny". Jak mówił z Adrian Ordakowski, rekonstruktor kulinarny z Muzeum Pałacu w Wilanowie wątek kulinarny pojawił w scenariuszu na wypadek, gdyby film okazał się komercyjną klapą. - Coppola postanowił umieścić ten przepis, bo nie był pewien, czy produkcja okaże się sukcesem. Jak mówił: jeśli film się nie powiedzie, ludzie będą mieli przepis na dobre spaghetti.

Jak przygotować to danie? 

Czosnek przesmażamy na oliwie, sos przygotowujemy z pomidorów lub pulpy pomidorowej. Na sam koniec dorzucamy klopsiki, lub kiełbaski. Sekretem Clemenza jest dodanie do sosu czerwonego wina. 

Jak przygotować spaghetti z "Zakochanego kundla"? Czym to danie różni się od przepisu z filmowej trylogii Francisa Forda Coppoli? W audycji mówiliśmy też jak przyrządzić ratatouille jak z animacji studia Pixar, przyrządzaliśmy też steki wg przepisu "Chłopców z ferajny" i sprawdzaliśmy, jak smakuje zupa z porów Bridget Jones. Więcej na ten temat w nagraniu. 

***

Tytuł audycji: Sobotologia

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Goście: Joanna Niczyj (Bahama Films), Adrian Ordakowski (rekonstruktor kulinarny z Muzeum Pałacu w Wilanowie)

Data emisji: 7.12.2019

Godzina emisji: 9.22

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Foodpairing - kunsztowne kompozycje smaków

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2015 12:50
Czekolada ze śledziem lub kawiorem, kalmary ze sfermentowanymi jabłkami i pomidory w pomarańczach. Niebanalne połączenia stały się znakiem rozpoznawczym modnej kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wigilia wege: bez ryb, ale z barszczem i ciastem

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2015 12:40
Pierogi, grzyby, bigos, barszcz z uszkami czy ciasta - wszystkie te świąteczne potrawy można przygotować bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ostra jazda, czyli... Dzień Pikantnych Potraw!

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2016 16:45
W Dniu Pikantnych Potraw sprawdziliśmy, dlaczego właściwie papryka jest ostra i jak złagodzić uczucie palenia w ustach, gdy zjedliśmy coś mocno doprawionego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nestor Grojewski. Mistrz włoskiej kuchni łączy kino i kulinaria

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2019 13:04
Karmił m.in. Cameron Diaz, Matta Damona i Leonarda DiCaprio. Był osobistym kucharzem Martina Scorsese. Po wielu latach spędzonych we Włoszech, Nestor Grojewski wrócił do Polski. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nestor Grojewski, czyli osobisty kucharz gwiazd

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2019 17:55
Jak to jest gotować dla Martina Scorsese i Cameron Diaz? Co gwiazdy lubią najbardziej? O tym (i nie tylko o tym!) opowiada Nestor Grojewski, czyli polski kucharz zagranicznych gwiazd.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Luciano Pavarotti - kochał operę i włoską pastę

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2019 14:40
- Luciano Pavarotti pochodził z Modeny, z regionu Emilia-Romania, który uchodzi za kulinarne serce Włoch. Był miłośnikiem makaronów, ale tych najprostszych. Dostępnych dla wszystkich - opowiada krytyczka filmowa i italianistka Anna Osmólska-Mętrak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Psychokulinarne szkice w "Książce kucharskiej Zygmunta Freuda"

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2019 17:13
Zastnawialiście się kiedyś nad filozofią jedzenia? Autorzy książki "Książka kucharska Zygmunta Freuda" James Hillman i Charles Boer udowadniają, że odpowiedni dobór składników wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i kubki smakowe.
rozwiń zwiń