Czy można mówić o cesarzu Bolesławie Chrobrym? Dux, Princeps, przyjaciel Cesarza, współpracownik Cesarstwa - takich tytułów używa się w związku z Bolesławem Chrobrym. Można pójść krok dalej i tak też uczyniliśmy w tym wydaniu audycji z cyklu "Mediewanna". Zobacz więcej na temat: średniowiecze Bolesław Chrobry Dwójka
Kuchnia w dobie kryzysu i w dobie prosperity Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Przemysław Bociąg, antropolog kultury i dziennikarz. Rozmawialiśmy o wpływie gospodarek niedoboru i ekonomicznego boomu na zwyczaje żywieniowe społeczeństwa. Zobacz więcej na temat: kuchnia Dwójka
Przepisy polskie i ukraińskie Tym razem prowadzący program Łukasz Modelski oraz jego goście opowiedzieli o podobieństwach i różnicach w przepisach kuchni polskiej i ukraińskiej. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria kuchnia polska
Na początku była... mąka. Łukasz Modelski gościem Trójki Czy pasję do historii, jedzenia i literatury można połączyć? Okazuje się, że te dziedziny mają ze sobą więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać. Udowadnia to w swoich audycjach Łukasz Modelski. W "Zagadkowej niedzieli" opowiedział Trójkowym słuchaczom o mące i o tym, jak cennym produktem spożywczym była ona na przestrzeni wieków. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Stoparczyk Trójka jedzenie KULTURA tradycja
Nieumarli - upiory, strzygi i czarownice Na rok zmieniamy "Kryzys wieku średniego" na "Mediewannę". W tym programie Łukasz Modelski spotkał się ze słuchaczami Dwójki w sobotę (24.09) po godz. 23.00. Gościem tego wydania audycji był Łukasz Kozak. Zobacz więcej na temat: Łukasz Kozak Dwójka średniowiecze
Kulinarna podróż po świecie z Piotrem Ibrahimem Kalwasem Gościem kolejnej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" (18.09) był Piotr Ibrahim Kalwas – pisarz, autor książki "Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata". Zobacz więcej na temat: kuchnie świata Dwójka
Jan Szyttler i jego książki kucharskie Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Bogdan Gałązka – szef kuchni i autor doktoratu poświęconego Janowi Szyttlerowi, twórcy pierwszych systematycznych książek kucharskich na ziemiach polskich. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia Dwójka
Dania, które odchodzą w zapomnienie Drobne ptactwo, wielość gatunków ryb, podroby, zimne mięsa, różne typy rosołów i barszczy. W sentymentalną podróż do świata dań, które odchodzą w przeszłość, wybieraliśmy się w "Drodze przez mąkę" razem z restauratorem Zbigniewem Kmieciem. Zobacz więcej na temat: kulinaria gotowanie Dwójka
Czy przemija moda na cydry rzemieślnicze? Fala mody na polski cydr wydaje się załamywać. Producenci cydrów przemysłowych od kilku lat sprzedają ich coraz mniej. A jaka jest sytuacja wśród producentów cydrów rzemieślniczych? Zobacz więcej na temat: alkohol jedzenie Dwójka
W najlepszej restauracji świata Kopenhaska restauracja Geranium zajęła pierwsze miejsce w tegorocznym rankingu "The World's 50 Best Restaurants". W dzisiejszej audycji "Droga przez mąkę" opowiadaliśmy, co się jada w Geranium, z czego się gotuje, jak wygląda serwis i jak się tam pracuje. Zobacz więcej na temat: restauracja ranking Małgorzata Minta Dwójka Kopenhaga
O najlepszych restauracjach na świecie W tym wydaniu audycji rozmawialiśmy o pięćdziesięciu najlepszych restauracjach na świecie. Gościem Łukasza Modelskiego była Małgorzata Minta, dziennikarka, blogerka, autorka i kolekcjonerka książek kulinarnych. Zobacz więcej na temat: restauracja jedzenie
Wszystko o greckiej oliwie - Śródziemnomorskie wyprawy wakacyjne to jest wino, to są owoce, ale także oliwa. Najciekawsza chyba, bo najbardziej zróżnicowana, jest oliwa w Grecji - zapraszał na swoją audycję "Droga przez mąkę" Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: oliwa oliwa z oliwek Grecja Dwójka
Ostrygi, ryby, kraby i nie tylko. Chile na talerzu W kulinarną podróż po Chile wybieraliśmy się w audycji z cyklu "Droga przez mąkę" w towarzystwie Katarzyny Kazimierskiej z organizacji ProChile. Zobacz więcej na temat: kulinaria Chile Dwójka
Smaki przygody w Ameryce Południowej Rożne postacie baraniny, mnogość gatunków ziemniaków, steki, żebra i ogony wołowe, zupełnie inne niż w Polsce kurczaki oraz… świnki morskie. O swoich kulinarnych doświadczeniach z podróży po Ameryce Południowej w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" opowiedział Grzegorz Kapla – autor książki "Nad rzekę, której nie ma". Zobacz więcej na temat: jedzenie Ameryka Południowa Dwójka
Wino gruzińskie. Skąd się bierze jego popularność? Polska jest trzecim co do wielkości na świecie importerem win gruzińskich, a wkrótce najpewniej stanie się największym. Co nas do nich przekonuje? Odpowiedzi na to pytanie szukaliśmy w audycji. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka Gruzja
O kulinarnych wątkach esejów Beli Hamvasa Wino, tytoń, kawa, warzywa, kwiaty, przyprawy, zapachy i smaki. O kulinarnych wątkach esejów Beli Hamvasa zebranych w wydanym właśnie zbiorze "Księga gaju laurowego" rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z dr Karoliną Rychter – filozofką i dziennikarką. Zobacz więcej na temat: jedzenie literatura Dwójka
Thietmar - polakożerca czy rzetelny kronikarz? Przedstawia się go jako naczelnego polakożercę i piastofoba. W ostatniej przed wakacjami audycji z cyklu "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o Thietmarze z Merseburga i o kontekście, w jakim pisał o stosunkach polsko-niemieckich w czasach Mieszka I i Bolesława Chrobrego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze kronika Łukasz Kozak Dwójka
Tradycje kuchni wielkopolskiej Gościem tego wydania "Drogi przez mąkę" był Maciej Barton - kucharz, autor książki "Przez kuchenne okno, czyli wspomnienia pałacowego kucharza rodziny Mielżyńskich". Tematem rozmowy były tradycje wielkopolskiej kuchni i wielkopolskiego folwarku z okolic pałacu Mielżynskich w Chobienicach. Zobacz więcej na temat: jedzenie wielkopolskie Wielkopolska Dwójka