Elfy i wróżki. "Z jakichś powodów Anglia stała się ich ulubionym krajem" Elfy rozsławił John Ronald Reuel Tolkien w swojej trylogii "Władca pierścieni". - Jest jeszcze Lewis, autor "Opowieści z Narnii", który postuluje, żeby elfami, czy też wróżkami (fairies), zająć się na poważnie - mówił w audycji Łukasz Kozak. Zobacz więcej na temat: średniowiecze elfy Dwójka Łukasz Kozak Łukasz Modelski literatura
Pierniki. Nie tylko od święta Gościem przedświątecznej "Drogi przez mąkę" była Anna Kornelia Jędrzejewska - kustosz Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy i współautorka Muzeum Toruńskiego Piernika. Zobacz więcej na temat: kulinaria pierniki Łukasz Modelski Toruń Dwójka
Szwecja i jej kulinarne tradycje Niemal każdy kojarzy Szwecję z Nagrodą Nobla czy słynnymi zespołami muzycznymi. Nie każdy jednak wie, że kraj ten to również bogate dziedzictwo kulinarne. Dlatego szwedzka kuchnia była tematem "Drogi przez mąkę", a opowiedziała o niej Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Szwecji". Zobacz więcej na temat: Szwecja jedzenie Łukasz Modelski
Bóbr w średniowieczu Bohaterem audycji Łukasza Kozaka i Łukasza Modelskiego był bóbr - zwierzę, które w dobie średniowiecza postrzegane było zgoła inaczej niż dziś. Zobacz więcej na temat: średniowiecze bóbr Dwójka Łukasz Kozak Łukasz Modelski
Jaka będzie restauracja przyszłości? Powstał raport Gościem "Drogi przez mąkę" była Ewa Rzeszowska, redaktorka raportu "Kierunek: restauracja przyszłości". Zobacz więcej na temat: restauracja Dwójka Łukasz Modelski
Kawior i kraby - potęga ZSRR na talerzu - W Związku Radzieckim jedzenie miało onieśmielać wszystkich dookoła. Wszyscy, którzy byli zaproszeni na Kreml i siadali tam przy stole, mieli wychodzić z poczuciem, że jest to największy, najbogatszy kraj na świecie - mówił w Dwójce Witold Szabłowski, autor książki "Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem". Zobacz więcej na temat: kuchnia Dwójka Łukasz Modelski KSIĄŻKA Rosja
Historia polskiego winiarstwa pisana na nowo Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Mariusz Kapczyński, autor "Atlasu wina – Polska". Zobacz więcej na temat: jedzenie Winnica Łukasz Modelski Dwójka
Nowe technologie w badaniach nad średniowieczem W audycji rozmawialiśmy o tym, w jaki sposób w badaniach nad średniowieczem wykorzystywane są nowe technologie. Zastanawialiśmy się, czy badania atrybucji dzieł sztuki mają jeszcze jakiś sens bez sztucznej inteligencji. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Biblioteka Narodowa Łukasz Kozak Łukasz Modelski
Kulinarne bestsellery Najlepsze książki kucharskie ostatniego półrocza - to był temat tej audycji. Zobacz więcej na temat: jedzenie gotowanie Łukasz Modelski Dwójka
Kuchnia polska wieku XVI, XVII i XVIII Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski, redaktor książki "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca". Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski Dwójka
Petrus Wilhelmi de Grudencz, czyli Piotr z Grudziądza Petrus Wilhelmi de Grudencz, powszechnie znany jako Piotr z Grudziądza, to urodzony w końcu XIV wieku kompozytor i poeta. Został odkryty przed 50 laty przez czeskiego muzykologa Jaromíra Černego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Łukasz Kozak Łukasz Modelski
Konferencja Madrid Fusión. Co będziemy jeść w przyszłości? - Wątek mięsa był bardzo obecny na tegorocznej konferencji, bo cały świat gastronomii próbuje zająć wobec niego jakieś stanowisko, wymyślając przeróżne alternatywy - mówił w audycji "Droga przez mąkę" Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka Łukasz Modelski kulinaria
Sitopia. Szacunek do jedzenia nadzieją ludzkości? Gościem ostatniej przed wakacjami "Drogi przez mąkę" była Carolyn Steel, brytyjska architektka, wykładowczyni, prezenterka BBC, autorka książki "SITOPIA. Jak jedzenie może ocalić świat". Zobacz więcej na temat: ekologia Łukasz Modelski Dwójka jedzenie
Winna Polska Ponad 330 winnic z całej Polski. Przekrojowe omówienie regionów winiarskich, odmian winorośli, najnowszych trendów w polskim winiarstwie. Tak w skrócie można opisać przewodnik turystyczny "Polskie wina 2021". Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski przewodnik Dwójka
Muzyka i muzykologia w XIX i XX-wiecznej opowieści o średniowieczu W audycji zastanawialiśmy się m.in. nad tym, kiedy zaczęto muzykę zapisywać, odczytywać i co było potrzebne do tego celu. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Polska Akademia Nauk Łukasz Kozak Łukasz Modelski
Edytorstwo tekstów źródłowych z okresu średniowiecza Skąd wiemy, że odbył się Zjazd gnieźnieński czy Zjazd w Gąsawie? Dlaczego tak ważna dla kształtowania obrazu średniowiecza jest lektura rękopisów sprzed stuleci? Czy to co czytamy w podręcznikach historii jest tym samym co znajdujemy w rękopisie lub edycji krytycznej? Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Modelski Łukasz Kozak Dwójka
Owady w każdej kuchni? Jadalne jedwabniki, coraz smaczniejsze larwy - w audycji rozmawialiśmy o jedzeniu przyszłości. Zobacz więcej na temat: kuchnia Łukasz Modelski Dwójka
Jak się w Polsce piło i jadło w czasie transformacji? W audycji pochylimy się nad książką "Przyjemności i rozrywki" Janusza Łętowskiego (rok wyd. 1993), by porozmawiać o kulturze jedzenia i picia czasów transformacji ustrojowej w Polsce. Zobacz więcej na temat: jedzenie transformacja ustrojowa gastronomia Dwójka Łukasz Modelski