Deficyt kaloryczny - warto się nim zainteresować, jeśli chcesz schudnąć Deficyt kaloryczny to jedno z kluczowych zagadnień związanych z redukcją masy ciała. Zobacz więcej na temat: zdrowie żywność jedzenie
Dlaczego czujemy się gorzej jesienią? Naturalne sposoby na walkę z jesiennym przesileniem Krótsze dni, mniej słońca, spadek energii i obniżony nastrój - jesienne przesilenie dopada wiele osób. Objawami przesilenia jesiennego są przewlekłe zmęczenie, nadmierna senność, problemy z zasypianiem lub częste wybudzanie w nocy oraz spadek kondycji fizycznej, psychicznej i odporności. Choć to naturalna reakcja organizmu na zmieniające się warunki atmosferyczne, nie musimy biernie się jej poddawać. Zobacz więcej na temat: jesień zdrowie suplementy diety pogoda
NAUKA Od talerza po atmosferę. Dieta kluczem do ochrony klimatu Globalne przyjęcie zdrowej diety mogłoby zapobiec nawet 11 mln zgonów rocznie i ograniczyć prognozowany wzrost emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa o ponad połowę - szacują autorzy raportu EAT-Lancet Commission. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT zdrowie raport badania klimat NAUKA
Dieta dla seniora. Trzeba w niej pamiętać o spadku apetytu - Niedożywienie seniorów jest problemem, bo nasz organizm zmienia się wraz z wiekiem. Zmienia się percepcja węchu i odczuwanie smaków przez kubki smakowe i wiele osób starszych odczuwa mniejsze odczucie głodu i potrzebę picia płynów - powiedziała w Polskim Radiu 24 Anna Sobolewska-Wawro, dietetyk kliniczny i psychodietetyczka. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 żywność seniorzy terapia
Dynia to prawdziwa bomba odżywcza. Warto ją włączyć do diety Od września do listopada w sklepach dostępne są świeże dynie różnych odmian. Warto pamiętać, że dynia to prawdziwa bomba odżywcza. Dostarcza witamin i przeciwutleniaczy, które mogą korzystnie wpływać na każdą funkcję organizmu, więc warto ją włączyć do codziennej diety. Zobacz więcej na temat: zdrowie warzywa jesień dynia przetwory żywność infografika
Co włożyć dziecku do śniadaniówki? Co powinno się znaleźć w lunch boxie? Śniadania dodają energii i karmią mózg - podkreślają eksperci żywieniowi. Zarówno pierwsze śniadanie w domu, jak i drugie, zabierane do szkoły, powinny być pożywne i nie "na słodko". Zobacz więcej na temat: jedzenie żywność dzieci szkoła edukacja
Operacja bariatryczna czy Ozempic? Naukowcy wiedzą, co lepiej leczy otyłość Operacje bariatryczne wydają się dawać większe długoterminowe korzyści z w porównaniu z lekami z grupy agonistów receptora GLP-1, takimi jak semaglutyd - informuje "Nature Medicine". Zobacz więcej na temat: odchudzanie zdrowie badanie cukrzyca
Mikroflora jelitowa ma wpływ na pracę mózgu. Bakterie uwielbiają warzywa i owoce Troszcząc się o bakterie żyjące w jelitach, dbamy jednocześnie o prawidłową pracę mózgu. Zmniejszamy ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Przykładem dobrych bakterii są probiotyki, obecne m.in. w kiszonkach, kefirze, jogurtach, co potwierdzają badania prowadzone na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Zobacz więcej na temat: mózg zdrowie jelita bakterie
Dieta chorego na nowotwory jest elementem terapii. Musi być ustalona przez lekarzy - Problem niedożywienia, także w przypadku nowotworów, pojawia się już przy 5-procentowej utracie masy ciała. W przypadku chorego ważącego 80 kilogramów utrata 4 kg tylko pozornie nie jest problemem, bo czeka go walka o życie i musi mieć na to siłę - powiedział w Polskim Radiu 24 dr n. med. Paweł Kabata, onkolog-chirurg. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Artur Wolski medycyna nowotwory
Szpital jak restauracja? W tej placówce pacjenci decydują, co zjedzą na obiad W Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie ruszył pilotażowy program "Pacjent wybiera", który pozwala hospitalizowanym samodzielnie decydować o tym, co zjedzą na obiad. To pierwsza taka inicjatywa w Małopolsce i jedna z nielicznych w Polsce. Zobacz więcej na temat: szpital obiad Kraków
Otyłość to choroba, nie defekt. Program KOS-BAR daje szansę pacjentom - Program KOS-BAR wejdzie na stałe do koszyka usług medycznych NFZ od stycznia 2026 roku. Dotyczy najcięższych przypadków chorobliwej otyłości, ze wskaźnikiem otyłości powyżej 35-40 BMI. W formie pilotażowej program KOS-BAR działa już od paru lat i cieszy się uznaniem lekarzy oraz pacjentów - powiedziała w Polskim Radiu 24 Ewa Godlewska z Fundacji na Rzecz Leczenia Otyłości. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 medycyna otyłość
Zdrowe śniadanie przed szkołą i do szkoły. Eksperci: to paliwo dla mózgu dziecka Śniadanie to pierwszy i jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dla dzieci ma szczególne znaczenie – to paliwo nie tylko dla ciała, ale przede wszystkim dla mózgu. Odpowiednio skomponowane wpływa na koncentrację, pamięć i zdolność uczenia się. Eksperci żywieniowi, w pierwszych dniach roku szkolnego przypominają, że zarówno pierwsze śniadanie w domu, jak i drugie zabierane do szkoły, powinny być pożywne i nie "na słodko". Zobacz więcej na temat: śniadanie dzieci zdrowie szkoła
Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko choroby Alzheimera Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko choroby Alzheimera, zwłaszcza u osób genetycznie do niej predysponowanych – wynika z badania, które publikuje czasopismo "Nature Medicine". Zobacz więcej na temat: zdrowie medycyna choroba Alzheimera
Dieta chorych na nowotwory. To ważny element terapii - Chory, któremu podawane są leki antynowotworowe, musi mieć silny organizm, aby taka terapia odniosła pozytywny skutek. Dlatego tak ważna jest jego dieta, bo żywienie jest jednym z elementów wspierających leczenie, tak samo jak porada psychologiczna i rehabilitacja - powiedziała w Polskim Radiu 24 dr n.med. i n. o zdrowiu Iwona Sajór, dietetyk kliniczny. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Małgorzata Telmińska nowotwory
Dieta oparta na roślinach zmniejsza ryzyko raka, cukrzycy i chorób serca Dieta oparta głównie na produktach pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko współwystępowania różnych chorób przewlekłych, jak np. choroba nowotworowa i choroba kardiometaboliczna - wynika z szeroko zakrojonego badania międzynarodowego. Artykuł na ten temat zamieściło czasopismo "Lancet Healthy Longevity". Zobacz więcej na temat: rośliny rośliny strączkowe nowotwory cukrzyca
Frytki zwiększają ryzyko cukrzycy. Co z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi i ryżem? Spożywanie trzech porcji frytek tygodniowo wiąże się z 20 proc. wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, natomiast jedzenie podobnych ilości ziemniaków w innej postaci - gotowanych, pieczonych czy puree - nie ma tak istotnego efektu - wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie "The BMJ". Zobacz więcej na temat: ziemniaki cukrzyca zdrowie
Co pić podczas upałów, żeby się nie odwodnić? Sama woda to za mało Podczas upałów zapotrzebowanie na płyny rośnie tak bardzo, że trudno je zaspokoić tylko pijąc wodę. Dlatego warto sięgać po produkty z dużą zawartością wody - owoce, warzywa oraz po dania płynne lub półpłynne. Jak informuje IMGW, w najbliższych dniach temperatury maksymalne mogą, zależnie od części Polski, przekroczyć 30 st. C. W piątek na zachodzie kraju temperatura maksymalna może sięgnąć 35-37 st. C. Zobacz więcej na temat: upały woda wakacje zdrowie
Jak do września zgubić kilka kilogramów? Odpowiada Paulina Ihnatowicz Lody, gofry, mrożona kawa - latem łatwo zatracić się w jedzeniu słodkich przekąsek, a potem wskazanie na wadze zaskakuje. Razem z Pauliną Ihnatowicz rozmawialiśmy w Czwórce o letnich sposobach na odchudzanie, a także o tym, co i jak jeść, żeby potem czuć się dobrze. Zobacz więcej na temat: Czwórka aktywność aktywność fizyczna zdrowie zdrowie i dieta odżywianie zdrowe odżywianie dietetyczka dietetyk Piotr Galus