Jak do września zgubić kilka kilogramów? Odpowiada Paulina Ihnatowicz Lody, gofry, mrożona kawa - latem łatwo zatracić się w jedzeniu słodkich przekąsek, a potem wskazanie na wadze zaskakuje. Razem z Pauliną Ihnatowicz rozmawialiśmy w Czwórce o letnich sposobach na odchudzanie, a także o tym, co i jak jeść, żeby potem czuć się dobrze. Zobacz więcej na temat: Czwórka aktywność aktywność fizyczna zdrowie zdrowie i dieta odżywianie zdrowe odżywianie dietetyczka dietetyk Piotr Galus
Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam. Czym słodzone są napoje w Polsce? Amerykański prezydent Donald Trump powiadomił, że koncern Coca-Cola zgodził się po rozmowie z nim na wykorzystywanie cukru trzcinowego w swych napojach sprzedawanych w USA. Koncern nie potwierdził tych doniesień. Obecnie coca-cola w Stanach Zjednoczonych jest słodzona syropem glukozowo-fruktozowym. Czym słodzone są najczęściej napoje w Polsce? Co jest najlepsze z punktu widzenia konsumenta? Zobacz więcej na temat: cukier jedzenie zdrowie
Czy warto zrobić detoks? Fakty i mity Nie mają sensu wszelkie "detoksy" cukrowe czy kofeinowe, dlatego, że to jest odcięcie szybkie i rewolucyjne danego składnika, który jest używany, więc zaraz organizm zamanifestuje i pokaże nam co to jest efekt odstawienny, który jest bardzo nieprzyjemny - powiedziała w Polskim Radiu 24 w audycji "Samo zdrowie" Milena Nosek, dietetyczka kliniczna. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 medycyna Małgorzata Telmińska zdrowie detoks odżywianie
Dietetyczka: w wakacje łatwiej zadbać o zdrowie i sylwetkę W wakacje łatwiej zadbać o zdrowie i sylwetkę. Sezon letni może być dobrym początkiem zmian, które warto kontynuować także w pozostałych porach roku, aby cieszyć się lepszą kondycją i zdrowiem na długie lata. Zobacz więcej na temat: zdrowie aktywność fizyczna odchudzanie
Szpitalna dieta po nowemu. W menu królik i owoce morza Ministerstwo Zdrowia chce zmienić zasady żywienia pacjentów szpitalnych. Pilotażowy program "Dobry posiłek", wprowadzony przez rząd Mateusza Morawieckiego, ma zostać zakończony, zaś w jego miejsce szykowane są nowe wytyczne - do menu mają dołączyć m.in. masło orzechowe bez cukru i soli, bataty, jagnięcina, królik i krewetki. Zobacz więcej na temat: POLSKA zdrowie Ministerstwo Zdrowia ochrona zdrowia szpital
Naukowcy: rapamycyna przedłuża życie. Podobnie jak ograniczenie jedzenia Przeciwstarzeniowe działanie leku o nazwie rapamycyna niemal dorównuje korzystnemu wpływowi ograniczeń dietetycznych – informuje pismo "Aging Cell". Rapamycyna, znana też jako sirolimus, jest obecnie stosowana w transplantologii jako lek immunosupresyjny (zapobiegający odrzuceniu przeszczepu), hamuje bowiem aktywację limfocytów T. Zobacz więcej na temat: zdrowie długość życia NAUKA badania
Jak grillować z głową? Garść porad od dietetyczki Połowę talerza powinny zajmować warzywa, jedną trzecią chude mięso lub ryba, a pozostałą część - dodatek skrobiowy. Dietetyczka kliniczna doktor Agnieszka Białkowska mówiła w Polskim Radiu 24 w audycji "Samo zdrowie", jak grillować z głową. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Małgorzata Telmińska grill odżywianie
Matcha - czym jest i jakie ma właściwości? Czy picie matchy jest dobre dla zdrowia? Japońska zielona herbata matcha zyskuje w Polsce na popularności. Smak ma dość charakterystyczny i nie przypadnie do gustu każdemu. Czy warto jej spróbować? Jakie korzyści dla naszego zdrowia płyną z jej regularnego picia? Zobacz więcej na temat: herbata Japonia jedzenie
Szkodliwe tłuszcze trans. W jakich produktach jest ich najwięcej? Ich stosowanie w wielu krajach jest zakazane. Pierwsza zrobiła to ponad 20 lat temu Dania. Inne państwa stopniowo ograniczają ich wykorzystywanie w produktach żywnościowych. Chodzi o tzw. tłuszcze trans. Czym są, w jakich produktach jest ich najwięcej i dlaczego są szkodliwe? Zobacz więcej na temat: tłuszcz zdrowie nowotwory ekologia cholesterol
Zdrowe grillowanie. Warto wcześniej przygotować mięso i używać tacek aluminiowych W grillowaniu przede wszystkim chodzi o miłe spędzenie czasu w dobrym towarzystwie. Jeśli jednak chcielibyśmy również zadbać o to, by przyrządzane przez nas potrawy były zdrowe, warto zastosować się do kilku zasad. Zobacz więcej na temat: jedzenie grill zdrowie
Nie tylko łosoś, tuńczyk i dorsz. Jedzenie małych ryb lepsze dla zdrowia i planety Choć większość z nas najchętniej sięga po łososia, dorsza czy tuńczyka to, zdaniem naukowców, częstsze zastępowanie ich różnymi - przede wszystkim małymi gatunkami ryb - przyniosłoby dużo więcej korzyści. Zobacz więcej na temat: ryby odżywianie zdrowie
Kawa pomaga zdrowiej starzeć się kobietom. Zaskakujące wyniki badań Pięćdziesięciolatki wypijające od jednej do trzech filiżanek kawy dziennie mogą uniknąć w starszym wieku chorób przewlekłych i dłużej zachować zdrowie fizyczne, psychiczne i umysłowe – twierdzi prof. Sara Mahdavi z University of Toronto. Specjalistka powołuje się na najnowsze badania ponad 47 tys. kobiet, których wyniki po raz pierwszy przedstawiła podczas odbywającego się w Orlando kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia (ASN). Zobacz więcej na temat: kawa zdrowie Kobiety
Dietetyczne porady Pauliny Ihnatowicz przed latem - Ja zawsze mówię, że jestem zwolenniczką formy na lata, a nie na lato - mówi dietetyczna Paulina Ihnatowicz. W Czwórce opowiedziała o złych nawykach żywieniowych Polaków, a także wyjaśniła, jak zadbać o swoje zdrowie w mądry sposób i nie zamęczyć się rygorystyczną dietą. Zobacz więcej na temat: Czwórka dietetyk dietetyczka zdrowe odżywianie odżywianie zdrowie Jędrzej Rosiewicz
Białko w diecie. Najzdrowsze jest to z roślin i ryb - Białko oprócz węglowodanów i tłuszczów stanowi niezbędny składnik w naszej diecie, bo buduje tkanki i komórki. Pełni też funkcje transportowe dla tlenu. Białko reguluje pracę hormonów i enzymy, buduje także przeciwciała w systemie immunologicznym - powiedziała w Polskim Radiu 24 Paula Nagel dietyczka i psychodietetyczka. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Małgorzata Telmińska medycyna białko
Smak, zdrowie i ekologia w jednym. Pieczarki to must-have tej wiosny Europejskie pieczarki wracają na kulinarne salony. Są naturalne, bez środków ochrony roślin, przyjazne planecie - i genialne na patelni. Zobacz więcej na temat: zdrowie warzywa ekologia pieczarki witaminy infografika
Naukowcy alarmują: zbyt restrykcyjna dieta może skutkować depresją W pogoni za idealną sylwetką i zdrowym stylem życia wiele osób sięga po radykalne diety. Wykluczają całe grupy produktów, liczą każdą kalorię i trzymają się ścisłych planów żywieniowych. Choć może się to wydawać oznaką silnej woli i determinacji, zbyt restrykcyjne podejście do jedzenia może przynieść odwrotny efekt – nie tylko dla ciała, ale i dla umysłu. Choć dbanie o dietę jest ważnym elementem zdrowego stylu życia, zbyt restrykcyjne podejście - jak się okazuje - może mieć poważne konsekwencje psychiczne. Zobacz więcej na temat: zdrowie depresja Kobiety kobieta mężczyzna odżywianie badania
Otyłość prowadzi do bezdechu sennego. To coraz większy problem milionów Polaków - Otyłość prowadzi do wielu zdrowotnych powikłań, w tym do problemów laryngologicznych, związanych z bezdechem sennym. Nadmiar tłuszczu prowadzi do pogorszenia się drożności dróg oddechowych. Problemy z bezdechem ma 3 mln Polaków, a na jego badanie w NFZ, czeka się nawet dwa lata - powiedział w Polskim Radiu 24 dr hab. n. med. Wojciech Kukwa, laryngolog. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 otyłość laryngolog medycyna
Dania z glonów i owadów. Czy mają szansę przyjąć się na naszych stołach? Aprobata ze strony bliskich, przekonanie o pozytywnym wpływie białek roślinnych na zdrowie, a także poziom umiejętności kulinarnych - to niektóre czynniki decydujące o akceptacji alternatywnych źródeł białka. Analizę dotychczasowych badań na ten temat przeprowadzili naukowcy m.in. z Uniwersytetu SWPS. Czy dania z glonów lub owadów – jako alternatywne źródła białka – mają szansę przyjąć się na naszych stołach? Zobacz więcej na temat: białko owady społeczeństwo