Monika Mrozowska radzi jak gotować, by nie marnować Około 50 zł miesięcznie znika nam z portfela razem z jedzeniem, którego nie wykorzystaliśmy. Najwięcej jedzenia wyrzuca się w dużych miastach, a najczęściej robią to ludzie pracujący, którzy jadają na mieście, choć w domach mają pełne lodówki. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kuchnia wegetariańska kulinaria monika mrozowska Marta Hoppe
Muffiny z jadalnymi kasztanami Puszyste muffiny to bardzo smaczne i proste do upieczenia ciastko. Można je przyrządzać z najróżniejszymi dodatkami. A ponieważ jesień w pełni, dziś opowiemy jak zrobić je z dodatkiem.. kasztanów. Ale nie tych, które rosną w naszych parkach i lasach, tylko specjalnych. Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Udon. Prezent z Chin, który stał się przysmakiem w Japonii Wedle przeprowadzonego wśród turystów rankingu najatrakcyjniejszych dań Japonii makaron udon zajął piąte miejsce po sushi, ramen, sashimi oraz tempurze. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia japońska Mateusz Kulik
Proste zasady zdrowego odżywiania To drugą odsłona spotkania w kuchni Fundacji Szkoły na widelcu - rozmawialiśmy o tym co jemy, co jeść powinniśmy, kiedy i w jakich ilościach. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Pasztet warzywny Świetny pasztet można zrobić z najróżniejszych składników. Każdy kucharz ma swój sekretny przepis na tę potrawę. A co powiecie na pasztet z bakłażana, papryki oraz cukinii? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Kurczak generała Tso - jak przygotować to popularne chińskie danie? Kurczak generała Tso to dla wielu naszych rodaków "typowe chińskie danie". - Słynie z charakterystycznego gęstego, znanego miłośnikom tej kuchni sosu o smaku słodko-kwaśnym - mówił Daniel Brzeziński, autor kanału "Umami". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Kotlety z kalafiora Kalafiora trzeba najpierw ugotować, gdy już nieco ostygnie dodamy do niego jajka, bułkę tartą, czosnek, przyprawy, i jeśli lubimy eksperymenty, wiórki kokosowe. Po obtoczeniu w bułce tartej możemy zabrać się do smażenia.. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Marynowane grzybki Zupa grzybowa a może risotto z prawdziwkami, a może kurki w śmietanie. Grzyby, choć trzeba ostrożności i wiedzy by je zbierać to bogactwo smaków. Spróbujmy część z nich zachować. Robimy grzyby w marynacie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja kuchnia polska
Czas na drugie śniadanie Nadszedł wrzesień, koniec wakacji, początek nowego roku szkolnego. W szkole spędzacie pewnie sporą część dnia. Między lekcjami trzeba jeść. Nie musi wcale kończyć się to na drożdżówce, pączku i butelce gazowanego napoju. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Obiad w kwadrans? Spróbuj cacio a pepe Trzy składniki i kwadrans wystarczą, by przygotować cacio e pepe - według tradycji jedno z najstarszych dań w historii włoskiej kuchni chłopskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia włoska STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Franciszek Bojańczyk: kuchnia jidisz kojarzona jest ze słodkim smakiem - Cokolwiek, co jest słodkie, z rodzynkami, marchewką, nazywane jest „po żydowsku”. Natomiast te podstawowe smaki: placki, pierogi, cebularze czy knysze jako nie są z żydowską kuchnią kojarzone - mówił w Dwójce przewodnik warszawski Franciszek Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka kuchnia Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Śmietankowy sernik na zimno z galaretkami Tort to ciasto, które bezsprzecznie kojarzy nam się ze świętowaniem. Ponieważ już za kilka dni będę miała urodziny, dzisiaj zaproponuję Wam wspólne przygotowanie tortu według przepisu, który otrzymaliśmy od naszej słuchaczki, Anity z Gdańska. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Polskie składniki w amerykańskim Juicy Lucy Burger Juicy Lucy kryje w sobie soczystą, serową niespodziankę. Podczas smażenia ser się topi, dzięki czemu powstaje płynne nadzienie. Mateusz Windys, szef kuchni poleca sprawdzić, jak ten burger smakuje z polskimi dodatkami. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik jedzenie kuchnia STYL ŻYCIA
Róbmy pikle! Pikle to inaczej marynata warzywna, która zawiera fantastyczną mieszankę naturalnych produktów, bogatych w źródła witamin. Pikle w marynacie na bazie octu stanowią znakomity dodatek do mięs, serów żółtych, a także burgerów. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA
Smaki wakacji Wakacje za nami, pozostały wspomnienia, zapamiętane obrazy, oraz.. zapachy i smaki. Czy macie swoje ulubione kulinarne wakacyjne wspomnienia? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Tajemnice patelni, czyli dlaczego jedzenie przywiera? Jeśli blacha patelni nie jest izolowana od potrawy, to często występuje zjawisko zwane adhezją, czyli przywieraniem. Do izolacji możemy wybrać olej, ale może lepszy będzie politetrafluoroetylen? Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Maciej Wójcik jedzenie
"Smak na tak" czyli gotujemy z Polskim Radiem Dzieciom O przyjemnościach gotowania i jedzenia można mówić godzinami, a jeszcze lepiej zabrać się do przyrządzenia czegoś pysznego, na przykład po wysłuchaniu jednej z naszych audycji! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja kuchnia polska