Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA
Smaki wakacji Wakacje za nami, pozostały wspomnienia, zapamiętane obrazy, oraz.. zapachy i smaki. Czy macie swoje ulubione kulinarne wakacyjne wspomnienia? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Tajemnice patelni, czyli dlaczego jedzenie przywiera? Jeśli blacha patelni nie jest izolowana od potrawy, to często występuje zjawisko zwane adhezją, czyli przywieraniem. Do izolacji możemy wybrać olej, ale może lepszy będzie politetrafluoroetylen? Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Maciej Wójcik jedzenie
"Smak na tak" czyli gotujemy z Polskim Radiem Dzieciom O przyjemnościach gotowania i jedzenia można mówić godzinami, a jeszcze lepiej zabrać się do przyrządzenia czegoś pysznego, na przykład po wysłuchaniu jednej z naszych audycji! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja kuchnia polska
Nowoczesność i tradycja promują Żywiecczyznę Kto jest lepszy w kuchni: góralki, czy znani z ekranów telewizorów mistrzowie patelni? Odpowiedź poznamy w czteroodcinkowym show "Bitwa Smaków – Tradycja kontra Nowoczesność". Zobacz więcej na temat: Trójka Michał Kirmuć folk muzyka ludowa wieś Żywiec jedzenie Jarosław Krajewski dieta
Bibimbap. Danie, które "czyści" lodówkę Obok bulgogi czy kimchi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni koreańskiej. Na pierwszy rzut oka - zwykły ryż z jajkiem, mięsem i warzywami. Ale diabeł tkwi w przyprawach. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Przodek kalafiora i przysmak kulturystów. Brokuł daje radę Brokułami zajadali się mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego już 2000 lat temu. W Polsce warzywo uprawia się od lat 70. XXI wieku, ale dopiero w ostatnich latach na dobre zagościło ono na naszych stołach. Na całe szczęście. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie dieta warzywa Mateusz Fusiarz
Śliwka w boczku na dobry początek jesieni – Dla mnie śliwka jest owocem, który zapowiada początek lata i koniec jesieni. To najlepszy moment, żeby nimi się najeść – mówi Gaja Kuroń. Ten moment wykorzystała Gabriela Darmetko, która zamówiła u Gai kolejne proste i zarazem pyszne danie, tym razem ze śliwką w roli głównej. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń przepisy kulinarne śliwki
Kuchnia Łotwy Tutejsze pierogi zupełnie nie przypominają naszych polskich, jest mnóstwo wędzonych ryb, ale znajdziemy także wiele potraw, które doskonale znamy, takich jak placki ziemniaczane czy chłodnik. W menu znajdziemy też popularną solankę i szaszłyki. Posłuchajcie, co jeszcze pysznego można tu zjeść! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Łotwa
Masło orzechowe – pyszne i uniwersalne Masło orzechowe nie jest w Polsce tak popularne, jak choćby w USA, ale używając go, można wyczarować w kuchni niejedno fantastyczne danie. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń przepisy kulinarne
Michelin - od opon do prestiżowych gwiazdek W tym roku przewodnik Michelin obchodzi 120. rocznicę istnienia. Biblia smakoszy i poszukujących najlepszych restauracji na całym świecie ma ciekawą historię i przyznaje najważniejsze w świecie kulinarnym wyróżnienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska
Kukurydza latem? Klasycznie! Każda kolba kukurydzy ma podobno parzystą liczbę rzędów ziaren i zwykle jest ich 16. Możemy to sprawdzić przygotowując jeden z przepisów Gai Kuroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń przepisy kulinarne
Wszystkie oblicza naleśnika Z audycji na audycję Gabriela Darmetko stawia kulinarną poprzeczkę coraz wyżej. Tym razem poprosiła Gaję Kuroń o coś, co można zjeść na ciepło, na zimno, na słodko i na słono. No, i danie musi być przede wszystkim proste do wykonania. Gaja Kuroń nie dała się zbić z tropu i od razu zaproponowała naleśniki! Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń naleśniki przepisy kulinarne
Kuchnia Serbii Kraj położony na styku wielu kultur czerpał garściami z tradycji kulinarnych swoich sąsiadów. Tradycyjne dla bałkańskiej kuchni świeże owoce i warzywa, rożne rodzaje mięs, potrawy z dodatkiem jogurtów i śmietany. Jest w czym wybierać! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Serbia
Shepherd's pie - domowy sposób na zapiekankę pasterską W Czwórce odczarowywaliśmy kuchnie brytyjską i irlandzką. Jedną z kultowych potraw rodem z tamtego regionu jest shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska. To danie idealne na obiad, ale także na sycącą kolację. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik STYL ŻYCIA magazyn wakacyjny
Faszerowana papryka prosto z piekarnika O papryce wiemy, że odkryto ją, zanim jeszcze odkryto Amerykę, a Hiszpanie i Portugalczycy nazywali ją "indiańskim pieprzem". Właśnie to warzywo było głównym bohaterem dania, które Gaja Kuroń przygotowała dla Gabrieli Darmetko w swojej "Kuchni z jajem". Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń papryka papryka faszerowana
Smaki Chorwacji Chorwacka kuchnia jest niezwykle bogata i łączy różne tradycje kulinarne. Co ją wyróżnia? To przede wszystkim wysoka jakość lokalnych produktów i składników: świeże ryby oraz owoce morza, przepyszne owoce i warzywa i oliwa, która w większości chorwackich gra znaczącą rolę. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Chorwacja
Lahmacun - tak przyrządzisz wyśmienitą "pizzę" prosto z Turcji Lahmacun to rodzaj tureckiej pizzy z bardzo cienkiego ciasta, z mięsnym nadzieniem. Jest często jadany na ulicy, jako ciepła przekąska. Najlepiej smakuje prosto z... domowego piekarnika. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Turcja Mateusz Kulik STYL ŻYCIA