Polskie Radio
Section05

kulinaria

Raclette - szwajcarski ser na gorąco. Jak go podawać?

Jak wiemy, Szwajcaria słynie z niezliczonej ilości rodzajów sera, a w tradycyjnej szwajcarskiej kuchni można spotkać wiele ciekawych przepisów na ich wykorzystanie. Obok znanego fondue bardzo popularnym smakołykiem w Szwajcarii jest również topiony ser raclette. To danie to również zabawa przy stole dla większego grona znajomych czy rodziny. Zdradzamy tajniki jego serwowania. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka gotowanie jedzenie Szwajcaria Mateusz Kulik

"Kwadratura kultury". Świąteczne zwyczaje w Szwecji

Dzień 13 grudnia nam, Polakom, kojarzy się źle, ale w Szwecji to dzień oczekiwany i radośnie celebrowany od najwcześniejszych godzin porannych. Od stuleci kultywowane są tam rytuały związane z historią świętej Łucji, męczennicy, która przysięgła zachować dziewictwo w zamian za uleczenie chorej matki. O świątecznych szwedzkich zwyczajach mówiła w Polskim Radiu 24 Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalistka, kulturoznawczyni, badaczka kultury kulinarnej i historii żywienia.
Zobacz więcej na temat:  Szwecja potrawy KSIĄŻKA Polskie Radio 24 Boże Narodzenie

Dobre, nie za słodkie. Dziś obchodzimy Dzień Ciasta

Ląduje na naszych stołach w dni urodzin (przyozdobione świeczkami), dni imienin, w święta, a często zupełnie bez okazji. 26 listopada to National Cake Day, czyli Dzień Ciasta. Jakie wyroby cukiernicze zjadamy najchętniej i jakie cechy powinna posiadać osoba, która przygotuje idealny, pyszny wypiek? 
Zobacz więcej na temat:  Przemysław Cięgotura Łukasz Sobolewski Trójka ciasta słodycze słodkości jedzenie desery kuchnia cukiernia społeczeństwo