"Zapraszamy do stołu". Placki z dyni Zbliża się jesień, więc może czas na.. placki z dyni? Będą znakomite na drugie śniadanie lub podwieczorek! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Dzikie rośliny w jesiennym menu: grzyby, żołędzie i pokrzywa Marmolada z dzikiej forsycji, pokrzywowe kluseczki albo chleb na liściach łopianu - to wszystko możemy sami przygotować w domu, o czym w książce "Smak dzikich roślin" przekonuje Patrycja Machałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie zdrowie dieta rośliny Kamil Jasieński
"Zapraszamy do stołu". Brownie na mące żytniej Brownie jest bardzo popularne amerykańskie ciasto czekoladowe, gęste, intensywne, zwykle z dodatkiem orzechów. Świetnie smakuje na ciepło, z rozpływającą się czekoladą. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Przyjemność chrupania. Jaka jest historia sajgonek? Dla jednych naleśniki wiosenne, dla innych spring-rolls, dla nas, Polaków, po prostu "sajgonki". To jedno z najbardziej popularnych dań azjatyckich, które zna cały świat. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Mateusz Kulik
Zupa z braku. O daniach, które zaklinają rzeczywistość - Historia kulinariów zna wiele różnych dań, które tak naprawdę zrodziły się z braku. Niedostatek, bieda i klęski żywiołowe sprawiały, że ludzie starali się do granić możliwości wykorzystać to, co mieli - opowiada kulturoznawczyni Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA film polski PRL kuchnia polska Beata Kwiatkowska
Ciasteczka z wróżbą. "Wielki sukces stoi przed Tobą" Według jednej z legend ciasteczko z wróżbą powstało w XIII wieku, kiedy to Mongołowie najeżdżali Chiny, a plany powstania przeciw nim przemycano właśnie w małych ciastkach. Dziś zamiast tajnych komunikatów, w ciasteczkach znajdują się chińskie przysłowia, a "fortune cakes" to jedna z ulubionych przekąsek Amerykanów. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia chińska Mateusz Kulik
Co jadł Pan Tadeusz? "Europejski Festiwal Smaku" 4 września w Lublinie rozpocznie się Europejski Festiwal Smaku. Wydarzenie jest okazją do zapoznania się między innymi z kuchnią staropolską. W ramach festiwalu pojawią się przysmaki Adama Mickiewicza, a także dania, które na kartach poematu spożywał Pan Tadeusz. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA kuchnia polska Piotr Firan Lublin Adam Mickiewicz
Szwajcaria - ser i zegarki, ale też rivella i granica ziemniaka Szwajcaria kojarzy nam się z Alpami, przepięknymi narciarskimi kurortami, zegarkami, wybornymi serami i czekoladą. Jednak kraj ten kryje jeszcze mnóstwo innych tajemnic. Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Matwiejuk Szwajcaria STYL ŻYCIA podróże
"Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna" Zuzy Zak Zuzanna Zak, Polka z Londynu, dziennikarka, jak się sama przedstawia - „kucharka-gawędziarka” - w swojej najnowszej książce „Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna” napisała, że… „zaczęło się (…) od opowieści. Gdy dorastałam w Warszawie, moja babcia Halinka nieustannie opowiadała mi o swoim idyllicznym dzieciństwie na Litwie. - Wspomnienia okazały się inspirujące - mówi, w rozmowie z Polskim Radiem dla Zagranicy, Zuzanna Zak. Zobacz więcej na temat: kuchnia Litwa Łotwa Estonia
Kiełbasa pogrąży niemiecką gospodarkę? Praca ze szczęśliwym, najedzonym brzuszkiem jest dużo bardziej efektywna, niż na głodniaka. Niebawem przekonają się o tym władze Volkswagena – usunięcie ze stołówkowej karty tego smakołyku wywołało gniew wśród pracowników fabryki. Czy czeka nas kiełbasiana rewolucja? Zobacz więcej na temat: Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio Niemcy ŚWIAT motoryzacja samochody samochód volkswagen fabryka GOSPODARKA społeczeństwo jedzenie
"Zapraszamy do stołu". Estonia Kuchnia estońska, z uwagi na położenie kraju w północno-wschodnim rejonie Europy, charakteryzuje się pewną skromnością, można jednak znaleźć w niej kilka smakowitych regionalnych specjałów. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Estonia
Lasagne. Przysmak Horacego i kota Garfielda Choć nazwa tego dania wywodzi się z języka greckiego, to pierwszą zapiekankę z makaronu przyrządzili starożytni Rzymianie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia włoska Mateusz Kulik
Historia sztuki w pomidorach Co instalacja składająca się z krzaków pomidorów może powiedzieć nam o kondycji sztuki? Odpowiedzi na to pytanie poszukamy w galerii Entropia. Zobacz więcej na temat: Czwórka wystawa
TomatoTart, czyli alternatywa dla pizzy Po sukcesach "feta pasty" i pieczonej owsianki swoje pięć minut w sieci ma przepis na pomidorową tartę. Jak ją przyrządzić? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gastronomia Mateusz Kulik Szymon Jaworski
Włoska lasagne - jak przygotować ją w domu? Lasagne to tradycyjne włoskie danie, które było znane już w średniowieczu. Jak smakuje współcześnie i jak przygotować je samodzielnie? Zobacz więcej na temat: Włochy Czwórka gotowanie
Sery, owoce morza, tarty - kulinarna podroż do Paryża Na kulinarną podróż zabierzemy Was tym razem nad Sekwanę. Francuzi słyną ze swojej bogatej tradycji kulinarnej, wykwintnej kuchni i wyrafinowanego smaku. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
"Zapraszamy do stołu". Kazachstan Tradycyjna kuchnia kazachska to potrawy z baraniny i koniny, a także na różne produkty mleczne. Przez setki lat Kazachowie byli pasterzami, którzy hodowali owce, wielbłądy dwugarbne i konie, wykorzystując te zwierzęta do transportu, oraz pozyskiwania odzieży i żywności. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Kazachstan
Kombucha. Jak przygotować ją samodzielnie? Kombucha, czyli fermentujący napój herbaciany zdobywa coraz większą popularność. Jak smakuje i jak przygotować go we własnej kuchni? Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik gastronomia